Tijdloze handwerkboeken zoals De nieuwe handwerk encyclopedie (1979)
Tijdloze handwerkboeken

Tijdloze handwerkboeken: Jullie kennen het vast allemaal wel een zolder vol met spullen waarvan je door de bomen het bos niet meer ziet. Je hebt geen enkel idee meer wat je precies allemaal hebt. Tijdens het opruimen  kom je dan ook de mooiste pareltjes tegen. Zo ook onderstaand boek, de nieuwe handwerk encyclopedie.

Deze kreeg ik van mijn oma toen ze verhuisde naar een kleinere woning. Oma was altijd aan het handwerken, het was haar lust en haar leven! Helaas gaan haar ogen de laatste jaren zo enorm achteruit dat handwerken bijna niet meer mogelijk is. Dus toen ze verhuisde gaf ze mij de encyclopedie en daar ben ik zo enorm blij mee!

De nieuwe handwerk encyclopedie (1979)

Tijdloze handwerkboeken
geschreven door Judy Brittain en Anne Rose Oosterbaan

Het boek is verdeeld in 7 hoofdstukken waarin een grote verscheidenheid aan verschillende technieken zoals breien, haken, maar ook knopen, weven, vlechten, borduren en quilten worden beschreven. Bij elke beschreven techniek wordt gestart met de geschiedenis van de techniek. Vragen als waar en wanneer is de techniek ontstaan en welke materialen werden gebruikt worden in dit onderdeel beantwoord.

In het volgende onderdeel worden de breibenodigdheden uitvoerig besproken en uitgelegd aan de hand van foto’s. In het derde onderdeel worden de basistechnieken uitleg. De uitleg is zodanig geschreven  zodat het voor een beginner ook mogelijk is om toe te passen. Aan de hand van illustraties worden de verschillende basissteken heel grondig en uitgebreid uitgelegd.

Het een na laatste onderdeel bestaat uit een zeer grote verscheidenheid van variaties op de basissteken. Voor breien moet je hierbij denken aan bijvoorbeeld de “sergeantstreep” of de “golfjessteek“. Voorbeelden van de variaties in het hoofdstuk haken zijn de “taksteek” of de “erwtensteek“. In het vijfde en laatste onderdeel zijn foto’s afgebeeld en wordt uitleg gegeven over verschillende werkstukken zoals truien.

Een superhandig boek voor de beginnende en ervaren handwerkster!

Afgelopen week kreeg ik van mijn schoonmoeder dit boek:

De complete gids voor handwerken (1982)

Tijdloze handwerkboeken
Het boek is in 1982 uitgegeven door Reader’s Digest

De gids is een vergelijkbaar boek als de handwerk encylopedie. In dit boek worden wat minder technieken behandeld maar alles wordt ook enorm duidelijk en goed uitgelegd. Het accent in dit boek ligt vooral op de brei-, haak- en borduurtechnieken. Ook in dit boek wordt een enorme verscheidenheid aan steken en toepassingen beschreven.

Ook dit boek vind ik zeker een aanwinst voor mijn collectie handwerkboeken.

Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van YouTube filmpjes en online uitleg. Superhandig vind ik. Maar toch vind ik het ook wel handig om de uitleg van de techniek en steken in een boek gebundeld te hebben. In de kringloopwinkels zijn, denk ik nog heel veel van zulke pareltjes te vinden!

Welke handwerkboeken heb jij in je assortiment en vind jij een echte aanrader? Deel je tips met ons in de reacties!

koosje klunder
Door

koosje klunder

op 29 Jan 2017

ik heb hier een boek liggen, en dat heet, groot handwerk boek uit grootmoeders jeugd. er staan patroontjes van de jaartallen 1865-1885. met mooie tekeningen.

Maril Hoofwijk
Door

Maril Hoofwijk

op 29 Jan 2017

Mon tricot 1300 steken, raadgevingen en foefjes heb ik al meer dan 30 jaar klaarliggen voor nieuwe steken of een duidelijke uitleg bij het breien. In incidenteel tweedehands verkrijgbaar. Er was ook zo'n uitgave over haken, die ben ik kwijtgeraakt

Ineke
Door

Ineke

op 30 Jan 2017

Ik ben in het bezit van het burda brei leerboek uit 1983. Maar mijn pareltjes zijn de libelle brei boekjes uit 1940-1945.

Thera
Door

Thera

op 31 Jan 2017

Ik heb het readers digest boek gekregen, op 4 december 1982. Ik wist dat het een duur boek was, dus moest er zuinig mee zijn. Ik heb toen ook andere technieken hieruit geleerd. Frivolité! bv. Maar ik pak het nu ook nog regelmatig om nieuwe steken te zoeken of gewoon om er doorheen te bladeren.

Reactie plaatsen