DenDennis: Wie zit er achter het grappige figuurtje? - Breiclub.nl
Interview met DenDennis

Voor dit blog heb ik niemand minder dan DenDennis mogen interviewen. Ik wil in een vervolgblog 1 of 2 amigurumi’s gaan haken.

Wie zit er achter het grappige figuurtje DenDennis?

Hihi … waarschijnlijk is dat nog niet bekend. Maar achter de amigurumi Dendennis schuilt de ontwerper ook genaamd Dendennis. 😉 Okay mijn echte naam is Dennis van den Brink, maar erg veel mensen noemen mij Dendennis. Mijn amigurumi is dan ook een karikatuur van mijzelf. Heerlijk om al je maffe gedachten en avonturen te verwerken in een knuffeltje.

Hoe ben je begonnen met haken?

Ik denk zoals vele mensen. Je ziet iets moois voorbij komen en krijgt dan de drang om dat ook te maken. Ik kwam 5 a 6 jaar geleden bij een vriendin van mij een boek tegen met amigurumi, zij had daar ook een aantal knuffels uit gehaakt en ik was gelijk verliefd.

IK had al eens eerder geprobeerd te haken, maar toen had ik er duidelijk niet genoeg energie of motivatie voor. Toen ik mij eenmaal ging verdiepen in amigurumi kreeg ik steeds meer de drang om mijn eigen ideeën hierin te verwerken. Ik wilde dan ook niet gewoon haken. Ik wilde echt karakters maken en die tot leven brengen. Haken was daarvoor echt de beste en makkelijkste manier.

DenDennis

Hoe ben je op het idee gekomen om in je boeken een verhaal te vertellen en dat te combineren met je haakpatronen?

Toen ik benaderd werd door mijn uitgeefster met de vraag of ik een boek wilde maken, toen wilde ik gelijk al iets anders maken. Niet zomaar een boek met wat schattige knuffels, die waren er al genoeg. Ik ging nadenken, schetsen en al snel besefte ik mij dat alle maffe ideeen, zoals een soepkip, luiwammes en snotaap super grappig werden. Ik wilde ze in een verhaaltje stoppen.

Hoe krijg ik al die maffe karakters in één thema/verhaal? En al snel besefte ik mij dat dit allemaal uit mijn hoofd kwam, en dat ik daarom een grote rol kon spelen in mijn boeken. En zo is de amigurumi Dendennis ooit ontstaan. Ik kan allerlei spannende en grappige avonturen gaan beleven, en daarbij nieuwe karakters introduceren.

Wat vind jij ervan dat er zo weinig mannen handwerken?

Ik vind het sowieso jammer dat er nog erg veel mensen niet handwerken. Er zijn nog steeds veel mensen die overtuigd kunnen worden. Handwerken is echt een vorm van ontspanning. Even weg van de alledaagse stress en je volledig richten op iets wat je zelf kan maken. Of dat nou een puzzel van 2000 stukjes is, of een tekening, haakwerk of borduurwerk.

En ja, mannen zouden wat mij betreft ook veel meer mogen handwerken. Veel mannen doen het al, maar durven er ook weer niet echt voor uit te komen. Ik hoop dan ook dat ik raad een rol in kan spelen, om meer mannen en vrouwen te overtuigen.

DenDennis

Hoeveel boeken heb je inmiddels uitgebracht?

Ik heb nu op dit moment 5 boeken uitgebracht, waarvan 1 samen met Sascha Blase (CombiGurumi) en aan het eind van dit jaar komen er nog 2 bij. Waarvan 1 een verzamelboek gaat worden.

DenDennis

Hoe ben je op de geweldige namen gekomen in het boek Dendennis zoekt zijn knuffel? Zoals bijvoorbeeld dinoblauwdus

Dit is dus eigenlijk mijn grootste lol en passie. Het gaat bij mij niet zo zeer om het haken, maar juist om leuke en maffe karakters te bedenken. De Dinoblauwdus is dus in het boekje een monster die onder Dendennis zn bed ligt, maar dan stiekem wel erg lief. Ik hou van woordspelingen. En een vervorming van een Dinosaurus is dus snel gemaakt. Daarnaast erbij bedenken dat hij erg vaak het woordje dus zegt, versterkt het alleen maar.

Soms is het ook moeilijk hoor. Soms wil ik gewoon een leuk beestje maken en als ik dan geen leuke naam erbij kan bedenken, kan dat best frustrerend zijn. Veel karakters komen ook eerst als naam in mij op. Daarna ga ik pas bedenken wat het gaat worden en hoe het eruit komt te zien.

Wat is jouw favoriete amigurumi?

Ik heb echt per boek mijn favorieten. Maar uiteraard is Dendennis wel mijn favoriet.

Verder zijn per boek dit mijn favorieten: Soepkip, De lama, Pakezel, het eenhoorntje en de Nachtmerrie. Verder vind ik mijn kiesje en Harley Hare ook nog steeds te gek. Maar ja ik kan wel doorgaan, want eigenlijk zijn ze allemaal te lief!

DenDennis

Heb je een haaktip, die je met ons wilt delen?

Poeh… Dat vind ik wel een lastige. Zelf heb ik altijd een extra draadje door mijn toeren heen, zodat ik heel gemakkelijk weet waar mijn toer begint en zo kan ik ook heel makkelijk mijn toeren terugtellen. Die vind ik fijner dan een toerenteller. En ik probeer altijd eerst 1 project helemaal af te ronden voordat ik aan een nieuwe begin. Dat lukt niet altijd, maar het zorgt er wel voor dat ik meer rust in mijn hoofd krijg.

Wat mogen we nog van je verwachten in de toekomst?

Hihi… dat is natuurlijk iets wat veel mensen willen weten. Ik zit echt niet stil en er komt genoeg aan. Maar veel kan ik ook echt nog niet vertellen. In september komt er in ieder geval een nieuw boek aan. Met meer karakters, dus iets dikker dan normaal. Ik ben druk bezig met mijn uitgeverij Kosmos Creatief een verzamelboek te maken. Deze komt hopelijk in November uit. Vol met de leukste patronen uit mijn boeken, maar ook losse patronen en uiteraard een aantal nieuwe.

Daarnaast wil ik ook graag doorgaan met borduren en ben ik mij aan het verdiepen in andere handwerk technieken. Hoe dan ook gaat er nog  veel komen en hopelijk kan ik daar veel mensen blij mee maken.

DenDennis

 

EN…. Wat zijn jullie favoriete figuurtjes van DenDennis?

 

Angelique
Door

Angelique

op 24 Jun 2017

Mijn favoriet is toch wel Dendennis zelf. Ik vind het echt te gek hoe "echt" hij is. Dat inspireert mij bij mijn eigen amigurumi.

Ykje Stoker
Door

Ykje Stoker

op 24 Jun 2017

Angsthaas.Maar ze zijn allemaal superleuk.Al veel gehaakt van deze leuke ontwerper.Zeker weten gaan er nog vele volgen.Intyssen alle boeken in bezit.Dankjewel Dennis voor de leuke grappige patronen.

Ellen
Door

Ellen

op 05 Nov 2023

Haken kan ik niet breien wel

Reactie plaatsen