Wat te doen met restjes!
Wat te doen met restjes!

Ik ben gek op CAL/KAL’s. En gezien het kiezen van kleuren niet zo mijn talent is, kies ik eigenlijk altijd voor een van de vooraf bij elkaar gezochte pakketten. Het leuke van een CAL is, dat je er eigenlijk altijd restjes aan overhoudt. Soms is dat een halve bol, soms maar een paar meter. Natuurlijk kun je al deze restjes bewaren voor als je een keer “die ene kleur nodig hebt”, maar geef toe.. het is toch veel leuker om dat weer een nieuw bolletje aan te schaffen? Daarom zette ik de 6 leukste restjesprojecten voor je op een rijtje. Laat het buiten maar vriezen, jij vermaakt je wel!

Entrelac-kussen haken

Het haken van een entrelac kussen is een heerlijk project. Daarnaast is het een supertoffe manier om tunisch haken onder de knie te krijgen. En het fijne, je doet het met een gewone haaknaald. Doordat je iedere keer maar 7 lussen op je naald hebt staan, heb je geen lange tunische naald nodig.

Doordat je in verschillende banen werkt, kun je makkelijk restjes opmaken. De eerste ronden haak je met het garen waar je het minste van hebt. Hoe groter je rondes worden, hoe meer garen je uiteraard nodig zult hebben. Als je nog veel garen in één kleur hebt, is het ook leuk om de “restjesronden” af te wisselen met ronden in één kleur.

Een goede uitleg over entrelac-haken vind je in dit filmpje.

Een prachtig patroon is de Sterrendeken van Muis. Je moet hiervoor alleen wel net de goede restjes in huis hebben. Je vindt dit patroon hier.

Entrelac-kussen breien

Entrelac is zowel een haak- als een breitechniek en wordt vooral veel gebruikt om sjaals mee te breien.

Vaak wordt hiervoor langzaam verloopgaren voor gebruikt, maar je kunt dit ook prima met verschillende restjes breien. Je moet dan alleen wel van kleur wisselen. Een heel duidelijke tutorial + patroon vind je hier:

Het is wel een Engels filmpje, maar je komt een heel eind door te kijken wat ze doet! Wil je meer weten? Kijk dan eens op deze Breiclub- blog!

Kerstballen

Hoe leuk is het om je eigen gehaakte of gebreide kerstballen in je boom te hebben! Mijn mede-ambassadeur Akkelien van de breimeisjes, vertelde je hier vorige week al over! Lees dit blog maar eens!

Een patroon voor gehaakte kerstballen vind je hier!

Amigurumi

Voor het haken van amigurumi (gehaakte knuffeltjes) heb je over het algemeen niet zo veel garen nodig. Perfect dus voor restjes katoen. Wolplein heeft al voor het derde jaar op rij een adventkalender waar iedere dag een klein patroontje online komt. Je vindt alle patronen op deze website.

Chunky deken

Als je een heleboel dunne draadjes overhebt, bereik je een supertof effect door 8 of 10 draden te pakken en deze samen te haken of te breien. Je hebt hiervoor wel een hele dikke haak- of breinaald nodig. Doordat je het draadje dat op is, iedere keer vervangt door een nieuw draadje, krijg je een heel tof verloop in je deken.

Tapijt pom pom

Wie kent ze niet. Ik heb me vroeger urenlang vermaakt met het maken van pom poms. Je kunt deze vrolijke bolletjes niet alleen gebruiken voor op een muts, maar je kunt er nog veel meer mee. Maak er bijvoorbeeld eens een tapijt van… Hoe leuk is het om van al je projecten een klein stukje terug te zien in een kleedje! Een toffe tutorial vind je hier!

©www.wolnut.be

Genoeg inspiratie denk ik, om de winter door te komen! Enne, als al je restjes op zijn, zit er niks anders op dan gewoon een nieuw pakket aan te schaffen :-D.

Fijne handwerkwinter!

Als je nog meer inspiratie zoekt, kom dan eens kijken op mijn eigen blog: www.sietsaandehaak.nl

www.facebook.com/sietsaandehaak/

www.instagram.com/sietsaandehaak/

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 10 Dec 2017

Leuke ideeën! Ik zou er tijd voor willen hebben 😄 Groetjes, Akkelien

Sietske
Door

Sietske

op 10 Dec 2017

Ja... daar zouden ze toch iets op uit moeten vinden!

Reactie plaatsen