Textielgaren, repen tricot waarmee gebreid of gehaakt kan worden - Breiclub.nl
De mogelijkheden van textielgaren

De meesten onder ons weten zeker wel wat textielgaren is. Bekende merken als ,Zpagetti’ en ‚Hoooked’ hebben dit in het assortiment: repen tricot waarmee gebreid of gehaakt kan worden met hele dikke pennen. Maar ook bij de budgetstores kun je soms van dit garen vinden, of je kunt het natuurlijk ook zelf maken van oude T-shirts of andere kledingstukken. Zoals bijvoorbeeld jeans of plastic, waarover Daniëlle onlangs in haar blog over schreef.

Ik heb in mijn voorraadkast een stuk of wat van deze bollen liggen, maar weet eigenlijk niet wat ik er van maken moet. Ik heb er mee geprobeerd te haken en te breien, maar het resultaat was niet bevredigend en ik vind het te zwaar om er fatsoenlijk mee te werken. Ondertussen ligt het maar te verstoffen……

Nu had ik een paar vriendinnen van mij een haakpakket cadeau gedaan op hun verjaardag, waarbij ze een (boodschappen)tas kunnen haken van katoen waardoor een stuk nylonkoord loopt. En nu kreeg ik het idee, dat in plaats van nylonkoord ook textielgaren een goed alternatief is om te gebruiken. Dus ben ik zelf er mee aan de slag gegaan. Ik ben al een eind op weg, maar weet nog niet goed wat ik er van maak: wordt het een tas, of toch een mandje, of misschien een toilettas……. In ieder geval vind ik het effect erg mooi worden.
Toen ben ik nieuwsgierig geworden of er op internet nog meer alternatieven te vinden zijn voor het gebruik van dit garen. Ondertussen ben ik al flink aan het surfen geweest op het World Wide Web, en heb een paar leuke ideeën gevonden. Hieronder noem ik een paar voorbeelden.

Macramé

Een paar maanden terug heb ik een Blog geschreven met als titel: ‚Wat je nog meer met restjes garen kunt doen….. Macramé!’. Toen ik ‚research’ deed voor deze blog, zag ik dat je dat ook met textielgaren kunt doen. Erg leuk en decoratief. Je moet wel rekening houden dat wanneer je textielgaren gebruikt voor plantenhangers dat het materiaal rekbaar is. Dat betekent dat je rekening moet houden met het gewicht wat je er in doet.

Of je maakt er een vliegengordijn van: erg decoratief! Je kunt er ook samen met de kinderen mee knutselen……. bijvoorbeeld een poppetje!

Inspiratie heb ik gevonden op deze websites:

http://2wmn.nl/2015/10/diy-plantenhanger/
http://www.wolplein.nl/blog/hoooked-zpagetti-vliegengordijn/
https://www.freubelweb.nl/freubel-zelf/zelf-maken-met-textielgaren-5/

Weven

Je kunt ook met textielgaren gaan weven: vloerkleden, maar ook bijvoorbeeld lampenkappen of jasbeschermers voor op de fiets, of een hoes voor op een kruk…. Ideeën genoeg! Geweldig gewoon!

De volgende websites kunnen hiervoor de nodige inspiratie geven:

http://hideousdreadfulstinky.com/2013/06/no-sew-bicycle-skirt-guard-tutorial.html
http://moniqueslichtentextiel.nl/weven/
http://floortjetekent.blogspot.nl/2012/09/tuturial-vloerkleed-van-stof.html
https://www.zelfmaakideetjes.nl/decoratie/handleidingzelf-simpel-een-kleed-weven-van-oudedekbedovertrekken-super-gaaf/2549/
https://www.hoooked.nl/patronen/woonaccessoires-patronen/gratis-patroon-geweven-krukhoes-op-de-breiring

Sieraden maken

Op deze pagina zijn leuke voorbeelden te vinden.  Of op de pagina van Hoooked zelf. Ook op Etsy, Welke en Pinterest zijn hier veel voorbeelden van te vinden. Armbanden, sjaals en kettingen…… Gehaakt, geknoopt, gepunnikt, d.m.v. armbreien. De mogelijkheden zijn eindeloos te noemen! Er zijn nog veel meer mogelijkheden waarbij je textielgaren kunt gebruiken, maar deze voorbeelden vielen mij gelijk op.

Heb jij ook een leuk idee, waarbij je textielgaren kunt gebruiken? Laat het me weten. Inspiratie is altijd welkom!

Reactie plaatsen