Restjes, kleine projectjes met grannys - Breiclub.nl
Granny’s van restjes

Wat ga ik doen met de restjes garen die ik over heb als mijn project klaar is? Je kunt alles bewaren voor toekomstige werkstukken maar bij mij werd die berg zo groot dat ik er iets mee wilde doen.

Ik vind het altijd leuk om voor mijn klanten een kleinigheid te maken en dat kunnen verschillende objectjes zijn.Bij mijn tassen maak ik bijvoorbeeld meestal een beursje en een sleutelhanger. Nu heb ik voor een klant een omslagdoek gemaakt en wat nu te doen met de restjes.

restjes

Ik heb er voor gekozen om granny’s te maken want hier kun je heel veel kanten mee op. Op internet staan heel veel patronen voor granny’s van heel eenvoudig tot complete kunstwerken. Dit granny die ik gebruik is heel veelzijdig en ik wil hem graag met jullie delen.

 Materiaal

 • Garen restjes
 • Haaknaald die hoort bij het garen
 • Schaar
 • Borduurnaald
 • Steekmarkeerder

 Steken

 • L= losse
 • ST= Steek
 • V= Vaste
 • HSTK= half stokje
 • STK = Stokje
 • DSTK= dubbel stokje
 • HV = Halve vaste
 • M= Meerderen
 • SH= Samenhaken minderen
 • Cl = cluster
 • KW= Kleurwissel
 • ** Herhalen wat tussen de sterretjes staat

 Cluster

Haak een dubbel stokje behalve de laatste doorhaling je hebt dan twee lussen op je naald. Dit doe je nog twee keer dus drie dubbele stokjes in dezelfde steek. Je hebt dan vier lussen op je naald.  Sla de draad om de naald en haal de draad in een keer door de vier lussen

 Kleurwissel

Ik heb voor elke toer een andere kleur gebruikt maar dat is natuurlijk optioneel. Je hecht elke toer de oude kleur af met een hv. Voor de nieuwe kleur steek je eerst de naald door de steek waar je aan wilt hechten en haalt dan de draad door. Ik maak altijd de eerste steek en trek die dan door de aanhechtsteek. Dit hoeft niet  je kunt ook gewoon de draad doortrekken maar ik vind het prettig werken met een opzetlus. Ik voer de aanhechtdraad altijd een stukje mee achter het werk want dan hoef je  hem alleen nog maar af te knippen.

 Tip: Werk meteen je draadjes weg als je een toer klaar hebt.

 We gaan beginnen

1.       Maak een magische ring met 8v. Sluit met een hv.

2.       Haak 1l, 1v in de eerste st. haak 5l, 1v in de volgende steek. Haak 8 boogjes en sluit met een hv in de 1e l.  KW

restjes

3.       Hecht aan in een boogje haak 1l, hstk, stk, dstk, stk, hstk,v, in het eerste boogje. In elk volgend boogje  v, hstk, stk, dstk, stk, hstk, v. Eindig met een hv in de 1e . Afhechten en KW.

restjes

4.       Hecht aan in een dubbel stokje, haak 3l, haak een dubbel stokje tot aan de laatste doorhaling, je hebt nu twee lussen op de naald, haak nog een dubbel stokje tot aan de laatste doorhaling, je hebt nu drie lussen op je naald, sla om en haal de lus door de drie steken op je naald. Haak 2l.  Haak nog een cluster in dezelfde steek. Haak 2 en nog een cluster in dezelfde steek.  Haak 3l en een v. in het dubbele stokje van het volgende blaadje. Haak 3l. Haak 3 clusters in het volgende dubbele stokje met telkens 2l. ertussen. Daarna weer 3l,v,3l. Eindig met een hv in de 3e l. Hecht af KW.

restjes

Ik zie dat ik verkeerd afgehecht heb het moet in de 3e losse.

5.       Hecht aan in een 3l ruimte na de clusters. Haak 3l, 2stk, 1l, 1stk in de ruimte, 1stk op de v., 1stk in de volgende 3l ruimte, 1l, nog 3stk in dezelfde ruimte, 1l, 3stk tussen het 1e en 2e cluster, 1l, 3stk op het 2e cluster, 3l en nog 3stk in dezelfde st. 1l, 3stk tussen het 2e en 3e cluster, 1l, 3stk in de volgende 3l ruimte. Eindig met een hv in de 3e l. Afhechten en KW.

restjes

6.       Hecht aan in een hoek. 3l, 2stk, 3l, 3stk, 1l, 2stk in elke losse ruimte. In elke hoek 3stk, 3l, 3stk en in dan in elke losse ruimte 2stk met 1l ertussen.

restjes

7.       Hecht aan in de hoek. 1l,1v,2l,2v. Sla het eerste stk over en haak een v. in elk volgend stk en een v in elke losse ruimte.  Sla het laatste stok weer over en haak weer 2v, 2l en 2v in de hoek. Eindig met een hv in de 1l en hecht af..

Je kunt de granny’s aan elkaar haken met hv. Zorg er wel voor dat je de steken niet te vast aantrekt. Je kunt er ook voor kiezen om de vierkantjes aan elkaar te naaien.

Wat te doen met de granny’s

Ik span ze eerst op om ze mooi vierkant te krijgen.

restjes

Je kunt de granny’s los gebruiken als onderzetters.

Zet 2 granny’s aan elkaar aan een zijde.  Laat nu de ene granny de andere overlappen  en sluit dan de zijkanten. Je hebt nu een klein tasje of beursje. Je kunt er nog een losse ketting aan haken en er een knoopje op zetten.

restjes

Je kunt van 4 granny’s natuurlijk een kussentje maken maar je kunt er ook een tasje van maken.

Zet de granny’s aan elkaar  van boven naar beneden en van links naar rechts. Een kruis. Zet er eventueel  een voering in. Draai nu het grote vierkant zodat je een ruit krijgt. Sla de onderste granny  naar binnen en de punt links en rechts naar binnen. Zet de drie kanten vast. Haak een losse ketting van 15 losse en maak hiermee een lus die je vastzet op de onderste driehoek.

Zet een knoop  op de bovenste granny die je als klep naar beneden slaat. Je kunt de klep dan met de losse ketting sluiten. Haak eventueel nog een losseketting als hengsel.

restjes

Hebben jullie nog ideeen over wat te doen met granny’s?

Ria
Door

Ria

op 22 Jan 2017

Heb ook de restjes verwerkt in grannys , ze per 4 aan elkaar enmet zwart omgehaakt.ka jammer genoeg geen foto plaatsen

Joke
Door

Joke

op 22 Jan 2017

ik heb de restjes gebruikt voor het maken van knuffels voor zieke kinderen en wat zijn die er blij mee. Maar ga beslist de granny maken voor een kinderdeken. wordt lekker bont dat vinden ze ook nog eens leuk bedankt voor het idee van de granny's

Rufi Bruinsma
Door

Rufi Bruinsma

op 22 Jan 2017

Bedankt voor jullie ideeen. Vind het altijd leuk om feedback te krijgen

Hennie Dale
Door

Hennie Dale

op 23 Jan 2017

de granny's die ik haak gaan naar de stichting hartendekens voor zieke kinderen die way warmte kunnen gebruiken

Hennie Dale
Door

Hennie Dale

op 23 Jan 2017

de granny's die ik haak gaan naar de stichting hartendekens voor zieke kinderen die wat warmte kunnen gebruiken

Love haken
Door

Love haken

op 23 Jan 2017

Wat leuk! Ik ga er gelijk aan beginnen. Mijn restjes moeten ook nodig op;)

Reactie plaatsen