Entrelac Tunisch haken zonder af- en aanhechten - Breiclub.nl
Uitdagingen bij het haken en breien

Wat ik soms een beetje als een tic bij mij zelf ervaar, is dat ik altijd mijn eigen stempel op een werkje wil drukken. Of het nu ‚frutsels en fratsels’ zijn, een afwijkend soort garen, een andere twist aan het patroon, of wat dan ook, soms haal ik ook wel gekkere toeren uit. Zoals laatst nog… Ik wilde mezelf entrelac Tunisch haken aanleren.

Tunisch haken kon ik al, maar dit leek een leuke variatie er op. Kort even kijken naar de tutorials op internet (want een geschreven patroon heb ik daar nog niet aangetroffen).

Die links staan op Jellina’s creations. Maar die tutorials duren altijd zo lang, dat ik het
geduld niet heb om te rustig te kijken 😉
Nu was ik vol goede moed begonnen en heb een opzetje gemaakt met driehoekjes (die je blijkbaar later er nog moet aanhaken).

Vervolgens heb ik de tweede toer met blokjes gemaakt, en toen zag ik het: de eerste met driekantjes en en de tweede met blokjes, stonden er goed op. Met het idee dat het in elkaar gevlochten moest lijken.

Toen wilde ik beginnen met de derde toer, maar nergens zag ik dat die haaks op de tweede kon gehaakt worden. Ik heb toch maar de tutorial maar eens goed bekeken: het bleek dat bij entrelac Tunisch haken de steken van de blokken steeds dezelfde kant uit staan. Dit terwijl ik graag de steken van de blokken haaks op elkaar wil zien, net zoals bij het entrelac breien.

Ook blijkt dat je steeds met iedere toer van blokken aan dezelfde kant moet beginnen, dus steeds weer afhechten en aanhechten….. Wat een werk achteraf met het wegstoppen met draadjes. Daar heb ik nu eenmaal een vreselijke hekel aan. Ik had al met opzet garen met een kleurverloop uitgekozen om hier van af te zijn.

Nou ja….., zin om de eerste en tweede toer uit te halen had ik ook niet. Ik was met de stola begonnen te haken en was met de bovenkant begonnen om van daar uit naar de punt te werken (zodat je het meeste werk aan het begin hebt), dus ik had al best wat werk er op zitten.

Na een nachtje er over geslapen te hebben kwam ik op het idee om tweehandig te werk te gaan. Nu ben ik linkshandig, maar inderdaad is het ook een mooie training om rechtshandig erbij te gaan leren haken 😉

entrelac tunisch haken

Na een wat onhandig begin ging dit steeds beter! Het ging wel iets langzamer dan bij mij linkshandig. Wel een voordeel: je kunt gewoon doorhaken zonder af- en aan te hechten. En ik heb het effect bereikt wat ik wilde bereiken!

Nu zijn mijn vragen aan jou:
* Ga jij ook wel eens een uitdaging aan in het haken of breien?
* Zo ja, wat is die uitdaging?
* Hoe ver ga je om het beoogde effect in jouw haak- of breiwerk te bereiken?

entrelac tunisch haken

Ina
Door

Ina

op 26 Mar 2017

Ook ik ben gaan entrelac haken, maar ik beginmet 1 blokje, en daaromheen 4 blokjes, dan krijg je elletjes en kun je zo steeds in de rond doorgaan. Draadjes haak ik mee, zodat ik niet steeds de draadjes af moet hechten

Magda
Door

Magda

op 04 Apr 2021

Ook ik ben aan het experimenteren geweest met entrelac haken. Omdat ik met verloopgaren wilde haken, zonder af en aan te hechten, maar ook met de steken haaks op elkaar, was ik aan het zoeken op het internet. Door jouw blog kwam ik op het idee om inderdaad met links te gaan haken. Na 3 avonden is het me gelukt! Nu aan de slag met mijn eerste project. Dankjewel voor het idee.

Reactie plaatsen