Haken met T-Shirt yarn - knuffel Hansje XL - Breiclub.nl
Knuffel haken met T-Shirt yarn

Hansje XL haken met T-Shirt yarn : Vorige week heb ik laten zien hoe je van oude shirts T-shirt yarn kan maken. Uiteindelijk heb ik zelf 9 bollen garen gemaakt. Zoals beloofd ga ik jullie deze week laten zien wat ik hier uiteindelijk mee gemaakt heb.

Het begon dus allemaal toen ik mijn kast op ging ruimen en een aantal shirtjes tegenkwam die ik om verschillende redenen toch niet meer zou dragen. Ik had al een aantal keer gezien dat je hier garen van kon maken, dus besloot ik dat eens uit te proberen. Hoe ik dit deed valt te lezen in mijn vorige blog!

Knuffel haken met T-Shirt yarn

Van negen bollen één maken

Het leek mij niet mooi als ik het garen kleur voor kleur zou gebruiken, dus dat je bijvoorbeeld eerst een groot stuk rood zou krijgen en gevolgd door een groot stuk groen. Daarom besloot ik elke bol garen in 8 stukken (met variërende lengte) te knippen. Hierna maakte ik 8 verschillende groepjes waar elke kleur één keer in voor kwam.

Vervolgens husselde ik de kleuren van elk groepje goed door elkaar en knoopte de stukken in willekeurige volgorde aan elkaar. Hierdoor voorkwam ik dat ik teveel ging letten op welke kleuren mooi bij elkaar zouden passen en daar de volgorde op zou baseren.

Hierna knoopte ik de verschillende groepjes ook weer aan elkaar om zo één grote bol garen te krijgen. 

Knuffel haken met T-Shirt yarn    

Haas Hansje

Ondertussen had ik stiekem al nagedacht over wat uiteindelijk wilde gaan maken. Vorig jaar heb ik Haas Hansje ontworpen met het idee om verschillende versies van hem te maken.

Het begon met een basisversie, maar inmiddels zijn er al versies voor bijvoorbeeld Halloween (een spook en een skelet), Valentijnsdag en Koningsdag.

Een XL-versie van gerecyclede shirts vond ik hier perfect bij passen. 

Het patroon is van Hansje is op mijn website te vinden!

Haken met T-Shirt yarn

Normaal gesproken maak ik Hansje met haaknaald 3mm, maar in dit geval gebruikte ik 10.0mm. Hierdoor werd hij natuurlijk een stuk groter!

Waar Hansje normaal gesproken 20 cm lang is, is de XL-versie wel 60 cm lang!

Daardoor heb ik wel een aantal dingen moeten veranderen.

Knuffel haken met T-Shirt yarn

Bij de normale Hansjes gebruik ik altijd veiligheidsogen die ik door een stukje vilt prik, maar voor zo’n grote haas zijn natuurlijk geen geschikte ogen te vinden. Gelukkig had ik tussen de oude shirtjes ook een zwart en een wit exemplaar zitten. Uit de resten van het zwarte shirt knipte ik rondjes met een doorsnede van ongeveer 5 cm. Uit de witte knipte ik 2 ovalen van 11.5 x 7.5 cm. Deze plakte ik met textiellijm op de haas.

Verder doe ik altijd in de oren een stukje pijpenrager om deze in de juiste houding te houden. Voor een klein haasje werkt het prima, maar bij zo’n grote haas is grover geschut nodig! Daarom verving ik de pijpenragers door een stuk ijzerdraad. Alleen op deze manier bleven de oren ook echt omhoog staan.

Het laatste waar ik tegenop liep was dat de gaten in het haakwerk op sommige plaatsen eigenlijk iets te groot waren, waardoor de vulling redelijk makkelijk naar buiten zou kunnen komen. Dit loste ik op door aan de binnenkant van Hansje een kussensloop te doen die alle vulling tegenhoudt. 

Herinneringen

Door het gebruik van oude T-shirts is deze Hansje nu ook een herinneringsknuffel geworden. De verschillende shirts zijn makkelijk te herkennen in het haakwerk en elk shirt heeft natuurlijk zijn eigen verhaal. De ene is bijvoorbeeld lange tijd mijn favoriet geweest en een ander mocht me mij mee naar Londen.

Ik denk dat het ook erg leuk is om zo’n knuffel te maken als herinnering van een bepaalde periode in het leven van bijvoorbeeld een kind.

Hoe vinden jullie de XL-versie van Hansje geworden?  

Knuffel haken met T-Shirt yarn

Reactie plaatsen