Punniken, hoe leuk is dat?! - Breiclub.nl
Punniken, hoe leuk is dat?!

Punniken, dat heb ik vroeger op de lagere school eens geleerd. Als opdracht moesten we dan hele langen koorden maken, die we thuis aan de lamp bevestigden, zodat we niet eerdere keer uit bed hoefden om de lamp uit te doen.

Ook heb ik hele bladzijden volgeplakt met punnikkoord. Daarna eigenlijk nooit meer wat mee gedaan. En nu is punniken weer in. Bijvoorbeeld om er leuke beestjes van te maken.

Wat is punniken ook al weer?

Punniken wordt wel klosje breien genoemd. Het is een manier om draadjes zo over elkaar heen te halen, dat ze als het ware een soort van kabel van breiwerk vormen. Er zijn meerdere manieren om te punniken, waardoor het resultaat van de kabel niet iedere keer hetzelfde hoeft te zijn.

Wat je er voor nodig hebt is een punnikklosje en een punnikpen. En het garen wat je wilt gebruiken.

Punnikklosjes en een punnikpen

Punnikklosjes komen in vele vormen. Er zijn zelfs mensen die punnikklosjes sparen. Vaak komen ze in de vorm van popjes of diertjes. Paddenstoelen zijn ook populair. Hier laat ik je een aantal voorbeelden zien.

Om te punniken wordt vaak gebruik gemaakt van een punnikpen. Ook daar zitten variaties in. Onderstaande pin wordt vaak bijgeleverd bij punniksetjes. Ik vind deze niet handig, omdat er geen haakje aan het uiteinde zit.

De punnikpen aan de rechterkant heeft wel een duidelijke haak aan het einde. En toch vind ik die ook niet ideaal. De meest optimale punnikpen is wat mij betreft een haaknaald.

Hoe was het ook al weer:

En dan heb je een punnikklosje en een punnikpen en wil je gaan beginnen. Dat is nog wel even puzzelen: ik heb het vroeger blijkbaar niet zo vaak gedaan dat ik nog precies wist hoe ik de eerste lusjes om de pinnetjes moet krijgen. Gelukkig is er Youtube. Daar staan meerdere filmpjes op die uitleg geven over de eerste opzet en hoe te punniken. Ook de verschillende manier van punniken kun je vinden op Youtube.

Leuke beestjes

En als je weer weet hoe het moet kun je meters en meters koord punniken. Die je kunt gebruiken om er hele leuke beestjes van te maken.

Het boekje Punnikpret van Cendrine Armani laat onder andere zien hoe je kipjes, kikkers, egels, pinguïns en zelfs vleermuizen maakt.

punniken

En jij?

Ben je als kind ook druk aan het punniken geweest? Weet je nog wat je toen gemaakt hebt van de punnikkoorden?

Punniken, lijkt het je leuk genoeg om het weer eens te proberen?

punniken

mary
Door

mary

op 25 Apr 2015

jeugd sentiment puur !!! en hoe leuk is dit??heb al eens vaker gedacht..jammer dat je met punniken eigenlijk verder nix kan.......nou niet dus !!! ga eens kijken waar ik het boekje vandaan kan halen............leuke tip !!!!!!

Reactie plaatsen