Een middag helpen in een vintage/handwerkwinkel
Een middag helpen in een vintage/handwerkwinkel

Hebben jullie een leuke Koningsdag gehad? Die van mij was in ieder geval geslaagd. Ik kreeg de vraag van een goede kennis van mij om een dagdeel te komen helpen in haar vintage / handwerkwinkel op Koningsdag. Er is dan kleedjesmarkt in de stad, en dan loont het ook om de winkel open te hebben. Tegelijkertijd bedacht ik me dat haar winkel een leuke inspiratiebron is voor een blog.

Vanmiddag was het zover: ik heb een middagje, samen met nog een paar vrijwilligers, meegedraaid in haar winkel. Het was gezellig druk in de winkel. In ieder geval heb ik me prima vermaakt! Het leverde het voor mij leuke gesprekken op met klanten en de andere dames die hielpen. Ook kwamen er een paar bekenden langs.

Tussen de bedrijven door heb ik wat foto’s gemaakt en ook met Siska gesproken over haar winkel, die op de woensdag- en zaterdagmiddagen geopend is.

In Hengelo (ov), waar ik woon, zijn er in het centrum drie handwerkwinkels. Voor mijn haak- en breiprojecten kom ik bij alle drie winkels. Dit omdat ze verschillende merken garen en aanverwante artikelen verkopen en daarom ieder een ander soort publiek aantrekken.

De winkel van mijn goede kennis, Siska Tinselboer, is er één van. Haar winkel, ‚Zis en Zo’, is een gezellige winkel in het centrum van onze stad. Naast breigaren (van met name ‚Scheepjeswol’)verkoopt ze ook allerlei vintage-artikelen zoals meubels, serviesgoed, (vintage) macramé-touw, (vintage) fournituren en tweedehands (vintage) kleding.

Ik kom daar graag om garen en fournituren te halen voor mijn haak- en breiprojecten, mede omdat ik bij haar ook een bak koffie kan scoren ;-). En altijd even gezellig bijpraten hoort daar ook bij. En omdat ik Siska persoonlijk ken, draag ik haar een warm hart toe.

Na een burn-out wist Siska nog niet helemaal precies wat ze wilde gaan doen. Toen heeft ze zich als vrijwilliger aangemeld bij een pop-up-store, die retro- en brocante artikelen verkocht. Daarnaast werden daar ook creatieve workshops gegeven. Deze winkel was gevestigd in een leegstandspand, waar nu Siska haar winkel heeft. Gaandeweg kreeg Siska steeds meer zin om iets voor haar zelf op te zetten, waar ze haar creativiteit in kwijt kon.

De pop-up-store hield op met bestaan, en Siska kreeg plots de gelegenheid om het pand een half jaar gratis te huren voor haar eigen winkel. Dat maakte voor haar de beslissing makkelijker te nemen. De nostalgie van vintage-artikelen (van tussen de jaren ’50 en ’80) uit haar eigen jeugd en het handwerken wat ook in die tijd ook populair was, heeft haar doen besluiten dat ze deze artikelen wilde gaan verkopen in haar winkel.

Toen ze ook nog de gelegenheid kreeg om de inboedel en inventaris van een heel oud handwerkwinkeltje over te nemen, was het voor haar helemaal duidelijk. Daarnaast wilde ze ook nieuw garen gaan verkopen. Siska heeft duurzaamheid, milieu en fairtrade hoog in het vaandel staan. Dus kwam ze al gauw uit op een Nederlands merk: Scheepjeswol.

Haar winkel bestaat ondertussen al weer drie jaar. Wanneer je bij haar in de winkel komt, waan je je weer terug in het verleden. Het meubilair, het serviesgoed, kleding, oude sieraden, en nog veel meer ademt die sfeer uit.

Naast moderne handwerkboeken en -tijdschriften, heeft ze ook vintage en antieke handwerkboeken en -tijdschriften in haar winkel liggen. Haar producten koopt ze o.a. in op rommelmarkten en kringloopwinkels. Maar ook is het een soort van inbrengwinkel: dat betekent dat ze ook dingen verkoopt voor anderen. Een deel van het geld wat het opbrengt, is dan voor haar winkel.

Ook ik heb een paar zelfgemaakte dingen bij haar in de winkel liggen, die ze voor mij verkoopt.

Naast het verkopen van garen en vintage-artikelen heeft ze ook een haak- en breicafé op de woensdagmiddagen. Deze worden bezocht door gemiddeld 6 mensen per keer. Siska heeft achter in de winkel twee grote tafels staan, waaraan ze kunnen werken. Dit allemaal onder het genot van een kop koffie of thee met wat lekkers er bij. Soms geeft Siska ook 1-op-1 haakles.

Al met al vind ik haar winkel heel bijzonder!

Hebben jullie ook een bijzondere winkel, waar je graag komt, die bijzondere artikelen verkoopt voor jouw haak- en/of breiprojecten?

Ik ben erg benieuwd!

 

Siska
Door

Siska

op 29 May 2017

Wat een mooi stukje Marga, dankjewel voor je hulp en je leuke blog hierover! :-)

Reactie plaatsen