Muis Jantje
arrow_drop_up arrow_drop_down

Muis Jantje zijn muisjes die gehaakt worden voor oudere mensen met Alzheimer/Dementie. Het idee is ontstaan toen de oma van de bedenker Alzheimer kreeg. De bedenker haakte voor haar oma een muisje, waar ze veel aan heeft gehad. Zo is het idee hiervoor ontstaan.

Het is de bedoeling dat de muisjes volgens het voorgeschreven patroon worden gehaakt. Er is ook een materialenlijst waar je je aan moet houden.

De muisjes mag je niet verkopen, je haakt ze als vrijwilliger voor oude demente mensen.

Muis Jantje

Ze worden van 100 % katoen gemaakt, gevuld met een panty met binnenvulling, zodat het veilig is als mensen het in de mond stoppen. Ze kunnen op 60 graden worden gewassen, ze mogen niet in de droger.

Er worden steeds meer verzorgingshuizen aangesloten bij dit project. Iedereen kan zich aanmelden als vrijwilliger om mee te haken, geld doneren mag ook altijd.

Muis Jantje

De site Mooi Zelfgemaakt  steunt dit project door gratis vulling te geven bij het juiste garen, zoals Ria van Lammy Yarns, Catania van Schachenmayr en Limone van Schoeller en Stahl.

Mooi Zelfgemaakt geeft ook gratis workshops als je moeite met het patroon hebt.

Het is mogelijk om mini muisjes te haken voor aan sleutelhangers, die mogen wel verkocht worden om weer nieuw garen aan te kunnen schaffen. Een sleutelhanger kunt u verkopen voor 4,00 per stuk.

Er is een speciale facebookpagina voor Muis Jantje. Daar is ook het patroon voor het muisje te vinden. De jantjes kunnen opgestuurd worden naar een verzamelpunt, daar worden ze gewassen en gekeurd. Als een muisje goed is gekeurd word het naar een verzorgingstehuis gestuurd die aangesloten is.

Muis Jantje

Wat zijn er toch mooie iniatieven  met haken of breien. En daar hoort deze stichting zeker ook bij. Het is toch mooi dat iemand blij wordt van iets wat jij gehaakt of gebreid hebt. Door deze stichting kunnen veel dementerende ouderen toch nog ergens vrolijk van worden, en zich niet meer zo eenzaam voelen.

Muis Jantje

Ik zou zeggen ga eens een kijkje nemen op hun facebookpagina het is de moeite waard.

Tot volgende week.

Groetjes Belinda

Over de schrijver
Ik ben Belinda van der Velden, ik ben 46 jaar. Ik ben getrouwd met Martin en we hebben een dochter Sanne van 14 jaar. Ik werk 12 uur in de week op een bloemenafdeling bij de Albert Heijn, dit werk doe ik met heel veel plezier. Doordat ik maar 12 uur in de week werk heb ik veel vrije tijd en dat komt goed uit voor al mijn hobby’s. Ik haak, brei, maak kaarten en bedruk spulletjes voor de verkoop.
Yvonne
Door

Yvonne

op 15 February 2017

Hallo Belinda, super goed idee en nog leuk om te doen ook. Ik ga er van de week mee aan de slag! Groetjes

bea van Dijk Andree
Door

bea van Dijk Andree

op 15 February 2017

klasse en ik doe graag mee

Anne Mourik
Door

Anne Mourik

op 15 February 2017

Ik wil graag meedoen en misschien een workshop volgen omdat ik al heel lang niet met een patroon gehaakt heb. Hoe geef ik me waar op?

bourgois carine
Irma
Door

Irma

op 15 February 2017

Hallo ik zou graag het patroon willen om de muisjes te maken en de mini muizen

Dita
Door

Dita

op 19 February 2017

Wat een leuk idee! Graag zou ik het patroon van het muisje krijgen zodat ik mee kan doen met dit project.

Lena Franken
Door

Lena Franken

op 19 February 2017

Wat een mooi doel wil graag mee doen Hoe kan ik aan het patroon komen

viviane
Door

viviane

op 19 February 2017

ik zit niet op facebook .....kan je anders het âtroontje op andere manier doorsturen ??? dankjewel

Klaasje
Door

Klaasje

op 20 February 2017

mooi initiatief!! Vraagje: waarom wordt muis Jantje in plastic verpakt? ik dacht dat we met z'n allen het plasticverbruik willen terugbrengen.

Greet
Door

Greet

op 20 February 2017

Ik vind het ook een heel goed initiatief. Uit ervaring met mijn moeder weet ik dat demente mensen het prettig vinden om wat in hun handen te hebben om mee te kunnen "friemelen". Zo heb ik destijds (mijn moeder is inmiddels overleden) een schort voor haar gemaakt waar ik allerlei dingen op gemaakt had waar ze wat mee kon doen. Nu ben ik al met mijn tweede muisje Jan bezig en er zullen er nog vele volgen, hoop ik.

Betty de Bruijn
Greet ten Have
Door

Greet ten Have

op 25 February 2017

Begin van deze week heb ik een "proef" muis Jantje opgestuurd naar Lemmer met mijn adresgegevens erbij, maar ben mijn e-mailadres vergeten te vermelden. Nu weet ik niet hoe ik bericht krijg of hij is goedgekeurd, vandaar deze mail.

Linda
Door

Linda

op 1 November 2017

Leuk initiatief maar ik heb geen Facebook. Hoe kan ik aan je patroon komen?

Linda
Door

Linda

op 1 November 2017

Linda, leuk patroon. Geweldig initiatief. Maar ik heb helaas geen Facebook. Op welke manier kan ik het patroon ontvangen?

Reactie plaatsen