Europees breien of continentaal breien? - Breiclub.nl
Europees breien of continentaal breien?

Ben jij van het Europees breien of continentaal breien? Dus met de breinaalden onder je arm en de draad in je rechterhand? Of doe jij aan continentaal  breien waarbij je het breiwerk lekker in je schoot kunt laten liggen en je de draad om je linkervinger slaat?

Ik heb op de “normale” Europese/Engelse manier leren breien. Tenminste ik vond het jarenlang de enige normale manier. Ik kwam soms verhalen tegen van mensen die overgestapt waren naar de continentale manier. De eerste paar keren vond het maar niets; inmiddels wil ik niet anders meer! 

Van Europees breien naar continentaal breien

Tot ik een paar maanden geleden mijn bovenarm brak en ik even niet kon breien. Haken ging wel maar breien niet, tenminste niet op de Europese manier. Continentaal ging wel! Wat een openbaring, waar ik jarenlang meer haakte dan breide omdat dat beter voelde in mijn arm ben ik nu weer aan het breien. Ondanks mijn gebroken/helende arm kon ik toch mijn opdracht, vier gebreide kussens, afmaken!

Continentaal breien

Bij de continentale manier zijn de breisteken en de techniek hetzelfde. Het grote verschil is dat je bij deze manier van breien de draad om de linkervinger slaat. Hierdoor blijft de rechtervinger “werkeloos” en kun je beide naalden gewoon vast blijven houden, je steekt de naald  in de te breien steek, de draad zit nu gelijk achter de naald en kan zo direct doorgehaald worden. Daarna de steek af laten gaan en de volgende steek kan worden gebreid. Deze methode scheelt enorm veel handelingen wat beter is voor handen en schouders.

 continentaal breien of europees breien

Met twee kleuren breien

De continentale manier van breien is ook enorm handig voor het inbreien van patronen. Ik heb heel veel mutsen gebreid waar ik patroontjes in twee kleuren heb gebreid.  Alles bij elkaar opgeteld heb ik uren en uren besteed aan het ontwarren van de bolletjes.

Met de continentale techniek gecombineerd met de Europese techniek gebeurt dit niet meer. Het ene bolletje leg je aan je rechterkant en het andere bolletje aan de linkerkant. Je breit de ene draad op de Europese manier en de andere kleur op de continentale manier.

Met een beetje oefening gaat dit razendsnel en je hoeft NOOIT meer bolletjes wol te ontwarren; mijn wensen zijn verhoord! 

Europees breien of continentaal breien

 

Eenvoudiger te leren

Om breien te leren is de continentale manier veel eenvoudiger, de draad blijft om de linkervinger ligt en die vast kunt blijven houden hoeft er niet meer gehannest te worden met het loslaten van de breinaalden waardoor het vallen van steken veel vaker voorkomt.

Rondbreinaald

Het opvallende verschil tussen de beide technieken is de manier van naalden vasthouden. Omdat je met de continentale methode de naalden niet meer onder de armen vast hoeft te houden kun je met een rondbreinaald gaan breien.

Deze zijn minder zwaar , langer waardoor de steken minder snel van je naald vallen en je kunt er prachtig rond mee breien. Sokken, poppetjes, mutsen. Geen gedoe met vier of vijf naalden en minder naden.

 

Ik ben om, ik wil niet anders meer dan continentaal breien. En jij? Welke methode gebruik jij?

Jacelina Offereins
Door

Jacelina Offereins

op 28 May 2014

Ik heb ook op de 'normale' manier leren breien en heb sinds een jaar de andere methode ontdekt. Ook helemaal om! Mijn tempo is drastisch verhoogd. En inderdaad inbreien van kleurtjes gaat veel gemakkelijker. averecht blijf ik lastig vinden op deze manier...

adrie oldenhuis
Door

adrie oldenhuis

op 28 May 2014

Ik brei al jaren op deze manier op de rondbreinaald en ik wil niet meer anders. De schouders worden veel minder belast!

Marijke
Door

Marijke

op 28 May 2014

Ik zou graag om willen naar continentaal breien. Voor recht breien lukt dat aardig. Maar averecht .... grrgrrrgrrrr

Angelique
Door

Angelique

op 29 May 2014

Geduld Adrie ;) Het "gewone" breien heb je ook niet in eens zo snel geleerd toch?

Sjaan Meerman-Grinwis
Door

Sjaan Meerman-Grinwis

op 28 May 2014

Als je met 2 kleuren breid begrijp ik nog niet hoe je gaatjes voorkomt, maar ik heb nog nooit op deze manier gebreid, dus moet dat toch eens gaan proberen. Eerst 2 truien afmaken waar ik mee bezig ben.

Angelique
Door

Angelique

op 29 May 2014

Als je de ene draad (de accentkleur) in je rechterhand houdt (de Europese manier) en de andere draad (de basiskleur) in je linkerhand (de continentale manier) dan krijg je geen gaatjes volgens mij.

Gon Homburg
Door

Gon Homburg

op 26 Jul 2014

Ik brei nog steeds op de oude Europese manier, ook met een rondbreinaald. Om heel eerlijk te zijn voel ik ook geen behoefte om mijn manier van breien te veranderen.

Sophia
Door

Sophia

op 12 Jan 2021

Mijn oma uit Polen breide altijd al continentaal, ik leerde op school de "gewone" manier. Omdat ik zag dat mijnoma veel sneller breide heb ik even moeten doorzetten, maar ben nu heel blij met deze manier van breien!

Reactie plaatsen