Europees breien of continentaal breien? - Breiclub.nl
Alles over breien
Babette Nijhof
Alles over breien
2 min
8

Europees breien of continentaal breien?

2 min
8

Ben jij van het Europees breien of continentaal breien? Dus met de breinaalden onder je arm en de draad in je rechterhand? Of doe jij aan continentaal  breien waarbij je het breiwerk lekker in je schoot kunt laten liggen en je de draad om je linkervinger slaat?

Ik heb op de “normale” Europese/Engelse manier leren breien. Tenminste ik vond het jarenlang de enige normale manier. Ik kwam soms verhalen tegen van mensen die overgestapt waren naar de continentale manier. De eerste paar keren vond het maar niets; inmiddels wil ik niet anders meer! 

Van Europees breien naar continentaal breien

Tot ik een paar maanden geleden mijn bovenarm brak en ik even niet kon breien. Haken ging wel maar breien niet, tenminste niet op de Europese manier. Continentaal ging wel! Wat een openbaring, waar ik jarenlang meer haakte dan breide omdat dat beter voelde in mijn arm ben ik nu weer aan het breien. Ondanks mijn gebroken/helende arm kon ik toch mijn opdracht, vier gebreide kussens, afmaken!

Continentaal breien

Bij de continentale manier zijn de breisteken en de techniek hetzelfde. Het grote verschil is dat je bij deze manier van breien de draad om de linkervinger slaat. Hierdoor blijft de rechtervinger “werkeloos” en kun je beide naalden gewoon vast blijven houden, je steekt de naald  in de te breien steek, de draad zit nu gelijk achter de naald en kan zo direct doorgehaald worden. Daarna de steek af laten gaan en de volgende steek kan worden gebreid. Deze methode scheelt enorm veel handelingen wat beter is voor handen en schouders.

 continentaal breien of europees breien

Met twee kleuren breien

De continentale manier van breien is ook enorm handig voor het inbreien van patronen. Ik heb heel veel mutsen gebreid waar ik patroontjes in twee kleuren heb gebreid.  Alles bij elkaar opgeteld heb ik uren en uren besteed aan het ontwarren van de bolletjes.

Met de continentale techniek gecombineerd met de Europese techniek gebeurt dit niet meer. Het ene bolletje leg je aan je rechterkant en het andere bolletje aan de linkerkant. Je breit de ene draad op de Europese manier en de andere kleur op de continentale manier.

Met een beetje oefening gaat dit razendsnel en je hoeft NOOIT meer bolletjes wol te ontwarren; mijn wensen zijn verhoord! 

Europees breien of continentaal breien

 

Eenvoudiger te leren

Om breien te leren is de continentale manier veel eenvoudiger, de draad blijft om de linkervinger ligt en die vast kunt blijven houden hoeft er niet meer gehannest te worden met het loslaten van de breinaalden waardoor het vallen van steken veel vaker voorkomt.

Rondbreinaald

Het opvallende verschil tussen de beide technieken is de manier van naalden vasthouden. Omdat je met de continentale methode de naalden niet meer onder de armen vast hoeft te houden kun je met een rondbreinaald gaan breien.

Deze zijn minder zwaar , langer waardoor de steken minder snel van je naald vallen en je kunt er prachtig rond mee breien. Sokken, poppetjes, mutsen. Geen gedoe met vier of vijf naalden en minder naden.

 

Ik ben om, ik wil niet anders meer dan continentaal breien. En jij? Welke methode gebruik jij?

Reacties
Categorieën