Toerentellers, een onmisbaar hulpstuk! Als je vaker breit of haakt is het een haast onmisbaar hulpstuk, een toerenteller. Natuurlijk kun je ook met turfbriefjes werken, maar een toerenteller werkt meestal toch een stuk prettiger, en overdreven duur zijn ze niet. In deze blog wil ik het hebben over de verschillende toerentellers die er zijn.
De meest bekende toerenteller is denk ik wel het kleine ronde gevalletje dat je op een breinaald schuift en waar je door middel van een draaiknopje het getal laat oplopen.
Voordelen Toerenteller
Het grootste voordeel van deze toerenteller is dat hij klein en handzaam is. Hij zit absoluut niet in de weg tijdens het breien en je hebt hem toch altijd bij de hand. Doordat hij op je breinaald zit raak je hem niet snel kwijt. Je bergt hem met je breiwerk mee op, dus als je je werk weer oppakt heb je je toerenteller gelijk bij de hand erbij.
Nadelen Toerenteller
Hij is eigenlijk alleen handig bij breien. De toerenteller past niet om de meeste haaknaalden, en als hij daar wel omheen past zou hij er snel afrollen tijdens het haken. Als je hem naast je legt is hij wel erg klein en ben je hem snel kwijt.
Deze toerenteller telt over het algemeen niet automatisch door over het tiental heen. Dus als je van 9 naar 10 gaat moet je zowel de een heden als de tientallen aanpassen. Na verloop van tijd kunnen de cijfertjes van je toerenteller wat gaan vervagen
Een andere toerenteller is degene die je met een koordje als een soort ketting om je nek hangt. Iedere keer als je een toer afhebt druk je op de knop en telt hij een nummer erbij op. Het lijkt ook wel een beetje op een stopwatch.
Voordelen:
Deze toerenteller kun je voor zowel je haak als je breiwerk gebruiken. Hij hangt om je nek dus je zal hem niet kwijtraken tijdens het breien of haken. De toerenteller telt door over het tiental heen, dus je hoeft altijd maar 1x de knop in te drukken.
Nadelen:
De toerenteller zit niet direct aan je werk of je naalden vast, dus bij het opruimen en oppakken moet je wel goed opletten dat je de toerenteller erbij hebt. Sommige mensen vinden het vervelend om iets om hun nek te hebben hangen, maar persoonlijk vind ik dat geen probleem. Na een tijdje hebben deze toerentellers wel eens de neiging om bij een bepaald getal een beetje te blijven ‘hangen’. Ze klikken daar moeilijk door, of ze klikker er juist zonder dat je dat wilt aan voorbij. Ook bij deze toerenteller kunnen de cijfertjes na verloop van tijd wat gaan vervagen.
De elektronische toerenteller
Dan de laatste toerenteller die ik hier wil bespreken. Het is een relatieve nieuwkomer bij de toerentellers. De elektronische toerenteller. Je hebt hierbij een digitaal beeldschermpje en door een druk op de knop verspringt het beeldscherm naar het volgende getal. Het geheel is verwerkt in een soort ring die je om je vinger kan dragen
Voordelen:
Hij ziet er gewoon heel erg leuk uit, en is in verschillende mooie knallende kleuren verkrijgbaar. Het indrukken van de knop gaat heel makkelijk en licht. Doordat je hem om je vinger draagt is hij altijd dicht bij je werk en zie je in 1 oogopslag bij welke toer je ook alweer was gebleven. Je cijfers zullen niet na verloop van tijd gaan vervagen.
Nadelen:
Ook voor deze toerenteller geldt dat hij los van je werk zit. Doordat de toerenteller met een plastic bandje om je vinger zit kan deze met warm weer wel wat zweterig aan gaan voelen. Ik werk er nog niet lang genoeg mee om te zeggen wat het op de lange termijn doet, maar ik kan me voorstellen dat de verstelbare sluiting van de ring op een gegeven moment niet meer zo goed werkt waardoor hij makkelijker losraakt van je vinger. Misschien meer een puntje van mij, dan van deze toerenteller, maar omdat ik toch bang ben dat wellicht ineens de batterij midden in mijn werk op is schrijf ik altijd als ik mijn werk weg leg toch nog even op een blaadje bij welke toer ik was gebleven, je weet maar nooit.
Niet echt een nadeel maar wel iets waar je rekening mee moet houden; als je een lange toer hebt springt het beeldschermpje op een gegeven moment vanzelf uit, in de slaapstand zeg maar. Je kunt dan niet direct zien bij welke toer je bent gebleven, maar met één druk op de knop wordt het scherm weer zichtbaar.
Al met al zijn er verschillende keuzes voor toerentellers te maken. En elke toerenteller heeft zo zijn eigen voor en nadelen. Ik gebruik ze uiteindelijk allemaal, de ene keer vind ik de ene beter werken en de andere keer de andere. Het ligt ook een beetje aan het werkstuk. En het blijft natuurlijk ook altijd een persoonlijke keuze.
Welke toerenteller gebruik jij het liefst?
Handig artikel gelezen over het gebruik van toerentellers @breiclubnl. Gebruik jij deze ook?
Bianca
op 09 Jun 2015Ineke rauwerda
op 09 Jun 2015Saskia
op 09 Jun 2015Nina
op 09 Jun 2015Marja
op 09 Jun 2015Maureen
op 09 Jun 2015Miriam
op 09 Jun 2015Ellen
op 09 Jun 2015Maria
op 09 Jun 2015Jennie H.
op 10 Jun 2015Gerianne
op 05 Dec 2015