Tuck Steek - hij houdt me wakker - Breiclub.nl
De Tuck Steek houdt me wakker

Geloof het of niet, maar het is echt zo. We schrijven 10 maart vandaag, en het is kwart voor 2. En over 7 kwartier gaat de wekker. Dat is niet goed! Nachtelijke zorgen? Nee… een droom van een steek die mij wakker houdt. Gisteren voordat we gingen slapen heb ik hem zelf even geprobeerd; de Tuck steek.

Iemand postte een filmpje op Facebook over deze steek, en die heb ik zitten kijken.

De jongeman op beeld is Joe – en de video kwam van queerjoe.blogspot.com

Hij draagt ook twee patroonvoorbeelden aan, waar de steek in wordt gebruikt.  De eerste is: de SukeSuke cowl…

tuck steek

Hij legt in keurig Engels uit, hoe de Tuck steek wordt gemaakt, en ik moet zeggen, dat ik de steek inderdaad wel grappig vind.

Hij gebruikt er veiligheidsspelden in, zonder krul, omdat de steken anders daar achter blijven hangen. Ik wil het graag proberen… maar heb de juiste veiligheidsspelden niet.

Een helder idee

Toen ineens een helder idee. De Neko naalden lagen in de vensterbank werkloos te wezen. Die kon ik wel gebruiken, in plaats van die veiligheidsspelden. Om ermee sokken te breien, zijn de Neko naalden eigenlijk te licht bevonden, maar voor dit doel dienden ze prima.

Dus een proefje gemaakt, wat steken laten vallen om te kijken of ze het zelfde effect zouden krijgen als de SukeSuke col in de foto liet zien.  Het lukte zowaar. Alleen liet ik de verkeerde steek vallen… 

Wat is de bedoeling met deze Tuck steek?

De Tuck steek heeft zijn naam eigenlijk te danken aan het woord tuck. Je  stopt dus steken weg aan de achterkant van het werk, zo onzichtbaar mogelijk.

Ik heb in mijn proefje  4 steken op de hulpnaald gezet – Joe gebruikt er 5 in zijn videovoorbeeld. Die steken zet je dus op de hulpnaald, achter het werk, maar je moet deze steken niet alleen afhalen – maar op de hulpnaald ook nog recht breien. Dit moet voorzichtig gebeuren, zonder dat de steken van de hulpnaald vallen.

Je zet eigenlijk dan 4 steken achter je werk, maar door die ook te breien, vallen deze steken op de hulpnaald naar achteren.  Daarna brei je 10 toeren tricotsteek, gewoon zoals je gewend bent.

In de volgende heengaande toer haal je ter hoogte van de hulpnaald, de hulpnaald omhoog – en breit de vier steken van de hulpnaald samen met de steken die op de linkernaald staan.

Hierdoor ontstaat een kokertje, dik genoeg om de top van je vinger door te kunnen steken.

Maar ook die afstand kun je zelf bepalen… minder toeren is ook minder ruimte, meer toeren is dus een bredere “bobbel”aan de voorkant van je werk.

Tuck-Stitch-1

Joe toont ook nog een foto van een muts, een ontwerp van Wooly Wormhead, genaamd Tucked, die deze steek ook op een hele mooie manier doorvoert. Denk dat daar een rondbreinaald bij is gebruikt…

Ik krijg een idee voor een ontwerp… maar die zal ik te zijner tijd eens uit moeten gaan voeren. Ik ga nu nog maar eens proberen te slapen… voordat om half vier de wekker gaat.

Ben wel heel benieuwd wat jullie van de steek gaan vinden…

Els van Duin
Door

Els van Duin

op 14 Mar 2016

Die ziet er echt heel mooi en apart uit. Een steek om te onthouden. Ik ben heel benieuwd naar het ontwerp dat bij je opkwam.

Josée Stienen
Door

Josée Stienen

op 20 Mar 2016

Hallo Bianca, Ik heb het filmpje bekeken en inderdaad: grappig effect. Er op door denkend: je zou ook de afgehaalde steken in een ander kleurtje verder kunnen breien (aan de goede kant afhalen) en dan heb je gekleurde lusjes aan de voorkant van (bijv) je trui. Even uitproberen!

Anja Hazelaar
Door

Anja Hazelaar

op 20 Mar 2016

Wat een ontzettend leuk en vooral inspirerend verhaal. Lekker uitgebreid en voor mij heel herkenbaar. Ik krijg gewoon zin om mijn huidige werkje even weg te leggen en deze 'tucksteek' uit te proberen. Maar ik ben een typje die eerst afmaakt waar ik mee bezig ben. Heb nooit mee dan twee werkjes op de naalden

Reactie plaatsen