Page content

De slipsteek

article content

De slipsteek

Slipsteek is de Nederlandse vertaling van slip stitch, vrij vertaald geslipte steek. Wat is dat nu weer? Zoals zo vaak is het vertalen van Engelse breitermen naar het Nederlands niet zo eenvoudig.

Zo ook met slip stitch.

Een slip stitch is een steek die we meer gebruiken dan we denken, zoals bij het samen breien van 2 steken ( 2 steken recht afhalen en vervolgens samen breien in de achterste lus) of als kantsteek.

Echter kan je met deze “geslipte steek” nog veel meer doen!

Wat is het nu precies?

Een slipsteek is een steek die je van de linker breinaald naar de rechter breinaald brengt zonder deze te breien. Vaak doe je dit alsof je de steek averechts wilt breien, echter brei je hem dus niet. Op deze manier draait de steek niet.

De slipsteek wordt vaak gebruikt in meerkleurige patronen, het lijkt dat de kleuren worden ingebreid echter door deze techniek brei je per toer maar met een kleur.

De Tesserino Cowl is hier en goed voorbeeld van. Kijk op Ravelry voor een gratis download van dit patroon.

slipsteek

Deze manier van breien wordt ook wel mozaïek breien genoemd. Op internet vele mooie voorbeelden te vinden.

Het ziet er misschien ingewikkeld uit en veel telwerk, echter wordt er per toer met een kleur gebreid. Er worden volgens patroon meer steken “geslipt” die in de volgende toer met een andere kleur worden gebreid. Zo ontstaat er een patroon waardoor het lijkt dat je per toer met meerdere kleuren bezig bent

Op Craftsy.com hebben ze er een complete cursus van gemaakt. Zeker de moeite waard om het eens te bekijken. Het heet slip stitch colourwork, mosaic en beyond.

Op youtube heb ik het volgende filmpje gevonden:

Hierop is goed te zien dat er een steek wordt geslipt en de volgende toeren weer wordt gebreid.

Maar om nog even terug te komen over wat ik in het begin schreef, laat de slip stitch zich nu makkelijk vertalen naar het Nederlands?

Misschien heeft 1 van jullie wel een idee hoe de slip stitch in het Nederlands moet heten!

Gratis! Download nu 42 patronen

GRATIS! Vul je naam + e-mailadres in en download het gratis E-book:

Wij hebben ook een hekel aan spam
Patricia
Mijn naam is Patricia en ik woon in het mooie Flevoland. Zoals zovele heb ik het breien van mijn moeder geleerd, ik koester die momenten dat ik met mijn moeder samen aan het breien was. Thuis vanuit school met een warm kopje thee, samen fijn breien en babbelen.Wat ik leuk vind aan breien is dat het nooit verveeld! Er zijn zoveel technieken om te leren of om uit te proberen. Dit is dan ook wat ik graag doe, ik haal mijn inspiratie voornamelijk van Pinterest of Ravelry. Ook vind ik het leuk om mijn kennis te delen met anderen, ik geef daarom regelmatig breiles. Aan de beginners maar ook aan de al wat gevorderden.Ik heb er zin in om stukjes te gaan schrijven en hoop dat jullie het leuk vinden om het te lezen!lieve breigroetjes

Comment Section

4 reacties op “De slipsteek


Door demorelle maria op 25 december 2016

heel mooi en het ziet er niet moeilijk uit


Door Rita devriese op 27 februari 2018

Zou ook graag slip stitch leren breien ga er van alles opzoeken


Door Ilonka op 6 september 2018

de slip stitch heet in het Nederlands ‘de afgehaalde steek


Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.