Brei-en haakblessures voorkomen - Breiclub.nl
Overige inspiratie
Babette Nijhof
Overige inspiratie
2 min
14

Hoe verminder je de kans op brei- en haakblessures?

2 min
14

Brei- en haakblessures? Ja, je hebt het goed gelezen. Het klinkt heel vreemd, maar van handwerken kan je een blessure krijgen! En dat is net zo onprettig als het klinkt. Je krijgt erge last van je polsen en in het ergste geval moet je maandenlang rust houden! Dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom vandaag een paar tips!

Met breien of haken gebruik je je polsen constant, en zo kunnen je polsgewrichten overbelast raken. Vaak is een uurtje per dag geen probleem, mits je van tevoren geen blessure of andere kwaal hebt opgelopen. Maar als je elke dag meerdere uren haakt of breit is het echt oppassen geblazen. Voorkomen is zoals al heel vaak gezegd beter dan genezen! Het beste is natuurlijk om rust te nemen en minder te handwerken. Maar voor de fanatiekelingen zijn er ook handige oefeningen die je kunt doen om een kans op een blessure te verminderen.

Als je een blessure wilt voorkomen, moet je eerst voor jezelf nagaan hoe mobiel jouw polsen zijn. Heb je stijve gewrichten of zijn ze juist heel beweeglijk? Als je je handen ver naar buiten kan draaien, en je handen ook ver naar achteren tegen je arm aan kan klappen, dan zijn je gewrichten erg mobiel. In dit geval zorgt het handwerken voor overbelasting doordat het je gewrichten té los maakt. En dat is heel gevaarlijk!

Hoe verminder je haakblessures foto 2

Wat kun je doen? Je moet proberen om zo min mogelijk met je polsen te draaien tijdens het handwerken. Probeer eens met een polsbrace om te handwerken, en dan langzamerhand zonder brace verder te gaan, met dezelfde minieme draaiing van je pols. Let wel op dat je de brace niet te lang omhebt, hier worden je polsen namelijk zwakker van omdat ze op de brace gaan vertrouwen. Als balans kun je wat gewicht gaan heffen!

Als je gewrichten juist wat vast zijn, is het een goed idee om zo nu en dan met je polsen te draaien. Of masseer je polsen met wat handcreme, dat geeft ook verlichting.

Verder nog een paar oefeningen die beide types kunnen doen:

  • Raak met je wijsvinger je duim aan, dan met je middelvinger, ringvinger en pink. Doe dan hetzelfde in omgekeerde volgorde. Doe dit voor beide handen.
  • Neem een stuiterbal of stressbal en leg deze op tafel. Met je handpalm erop draai je eerst grote kringen, dan weer kleine kringen. Doe dit voor beide handen.

Hoe verminder je haakblessures foto 3

Maar nogmaals, het meest voorname: neem ook rust! Je hoeft niet áltijd voor iedereen een cadeautje te haken of te breien, en die wintersjaal kan ook nog wel even wachten nu het bijna weer zomer is. Ik weet het, het is lastig! Maar het is veel minder vervelend dan niks mógen doen vanwege een blessure.

Heb jij wel eens een handwerkblessure gehad? Heb jij nog een handige tip om een blessure te voorkomen?

Reacties
Categorieën