Zomers haakpatroon Ibiza haltertop - Breiclub.nl
Zomers haakpatroon Ibiza haltertop

Zomers haakpatroon Ibiza haltertop. Patroon door: Sisca Lucas

Ik kwam vandaag op Facebook zo’n prachtig zomers haakpatroon tegen: een Ibiza haltertop! Gelukkig was ontwerpster Sisca Lucas meteen bereid het patroon met ons te delen: lucky us!

Pak dus de haaknaald er snel bij en wees voorbereid op veel animo voor deze top! Want ik denk dat iedereen (in ieder geval de wat jongere generatie dames) uit je familie of vriendenkring deze mooie Ibiza haltertop willen gaan hebben.

Deel dit patroon gerust op je Facebook en laat hieronder in een reactie even weten wat je ervan vindt! Sisca gaat je nu vertellen hoe je de Ibiza haltertop kan haken.

Deel op je Twitter: [tweetquote]Deze prachtige Ibiza haltertop is echt een genot om te haken. Het gratis haakpatroon met uitlegfoto’s vind je bij @Breiclubnl[/tweetquote]

haakpatroon-Ibiza-haltertop-1

Benodigdheden

Ik heb het volgende materiaal en kleur gebruikt:

  • 3 bolletjes Rio katoen van Lammy Yarns, 50 gr, 125 meter looplengte.
  • Kleur: crème, geel en bruin (de kleur katoen kun je natuurlijk ook naar je eigen smaak kiezen)
  • Haaknaald: 3 en 3,5
  • Twee kraaltjes
  • Stopnaald

Steken

L. = lossen

Stk. = stokje

Hstk = half stokje

St. = steek

V. = vaste

Hv. = halve vaste

Het lijfje

Met haaknaald nr. 3, 150 l opzetten ( crème kleur) deze met een halve v. sluiten tot een ring in de 1e l. (pas op dat de lossen ketting niet gedraaid raakt)

(De hoeveelheid lossen kun je aanpassen, meet dan rond je lijf, net onder je borsten, voor de juiste maat en hoeveelheid lossen die bij jou past.)

1e tr. 3l. (= 1 stk)  –  *2l. – 2l. overslaan in de 3e l. 1 stk* – tussen ** herhalen – eindigen aan eind van de toer met 2 l. en een hv. In de 3e losse aan het begin van de toer.

2e tr. 3l. (= 1 stk) – *2 stk. om de l. van de vorige toer – 1 stk. op stk. van vorige toer – 2l. – 1 stk. op volgende stk.* herhalen tussen ** – toer eindigen met hv. In 3e l.

3e tr. 3l. – * 2l. – 2 stk. overslaan – 1 stk in volgende stk. * herhalen tussen ** eindigen met een hv. In 3e l.

4e tr. andere kleur aanhechten (geel) – zie toer 2

5e tr.  zie toer 3 ( ook in geel)

6e tr.  ( andere kleur aanhechten Crème) -zie toer 2

7e tr. ook in crème – zie toer 3

8e en 9e toer vaste haken in het rond.

Draad afhechten en netjes met de stopnaald wegwerken. Zo ziet het er dan uit:

haakpatroon-Ibiza-haltertop-2

De cups haken

Zet voor 1 cup 21 l. + 1 keerl. op en haak vasten. Voor de vormgeving vanaf de 2e rij, 23 keer ( voor een kleinere maat 18 keer) in elke rij in de middelste steek 3 v. haken (= in 1e tr. 11e vaste, alle volgende toeren in de middelste van de 3 v. – 3 v. haken)

haakpatroon-Ibiza-haltertop-3

De cup ziet er dan zo uit. Vouw het dubbel over de midden naad en naai het korte stukje aan de onderkant aan elkaar.

haakpatroon-Ibiza-haltertop-4

Als je dat heb gedaan ziet het er zo uit:

haakpatroon-Ibiza-haltertop-5

Haak de 2e cup op dezelfde wijze en naai hem op dezelfde wijze dicht.

In elkaar zetten

Als je beide cups af hebt speld je ze aan de bovenzijde (aan de voorkant) van het bovenstukje/lijfje wat je eerst hebt gehaakt. Dit doe je door de goede kanten op elkaar te leggen en dan vast te spelden.

Je hecht aan de rechtse kant aan en haak d.m.v. vasten de cups vast aan het lijfje. Als je de beide cups hebt vast gehaakt haak je verder op de achterkant van het lijfje en haak je daar een waaier steek.

Voorbeeld: 1hv. In v. – involgende steek 1 v. – in volgende steek 1 half stk. -1 stk.- 1 half stk. in de volgende steek 1 v. – in de volgende steek 1 hv. En dit zo verder herhalen tot je weer bij de eerste cup bent aangekomen. Daar hecht je de draad af en stopt hem netjes in met een stopnaald.

Hier zie je de achterkant met de waaier steek:

haakpatroon-Ibiza-haltertop-6

Voor de bandjes aan de bovenkant van de cups

Hecht de draad( crème) aan, aan de bovenkant van  cup 1, steek in, in de steek naast de 3 middelste steken in 1 v. – haak 5 v. over 5 vasten –  minder in de volgen toer aan beide kanten 1 steek tot er nog maar 2 steken  over zijn.

Op de 1e  v. van die twee haak je een koord van 50 centimeter aan lossen. Je haak terug over die lossen d.m.v. vasten te haken. Als je terug bent bij de 1e l. dan haak je nog 1 v. op de v. die je nog had. Zo heb je een koord aan 1 cup.

Doe dit op dezelfde wijze ook bij die andere cup. Hecht je draadjes netjes af met je stopnaald.

Franjes

Maak  franjes aan de onderkant van het lijfje. Ik heb de franjes 69 centimeter lang gemaakt, als enkele draad gemeten, zo 3 draden, doe deze 3 draden dubbel (aan de bovenkant zie je dan een lus) die steek je door een gaatje aan de onderkant van het lijfje, (van voor naar achter door het gaatje) haal de draden door de lus, en trek het aan tot de franje goed vast geknoopt is. (zie foto hier boven).

Afwerking

Haak als afwerking een koord van lossen, gehaakt met haaknaald nr. 3,5 en met drie kleuren katoen (crème, geel en bruin) dit maak je zo lang zodat je er aan de voorkant een strik in kunt maken. Rijg het koord door de toer onder de cups door de gaatjes.

Aan de uiteinden van het koord deed ik 2 kralen die ik vast zette door een knoop te maken onderaan aan het koord.

haakpatroon-Ibiza-haltertop-7

Hoe kan je het haakpatroon van de Ibiza haltertop aanpassen voor de juiste maat?

Dit patroon is heel makkelijk aan te passen voor een grotere of kleinere maat. Door in het begin, bij het lijfje, meer of minder lossen op te zetten (meet voor de juiste lengte de omvang net onder de borsten).

Ook de cups kun je makkelijk groter of kleiner maken door meer of minder toeren vasten te haken. De lengte van de franjes kun je natuurlijk ook naar je eigen inzicht/smaak maken.

Heel veel haakplezier!!

Mysterblanket_640x150_2015

Sisca Lucas
Door

Sisca Lucas

op 07 Jul 2015

Heel veel haakplezier bij het maken van dit hippe bikinitopje! Groetjes Sisca Lucas.

Femke Lijsten
Door

Femke Lijsten

op 09 May 2016

Ik vind hem echt super gaaf maar hij is niet echt om mee te zwemmen denk ik he? Leuk idee hoor, ik hou het tot nu toe vooral bij dieren halen.

Reactie plaatsen