Wat is Tunisch haken? Tunisch haken lijkt op haken en op breien. Er wordt gewerkt met meerdere steken net als breien, maar de steken staan op 1 naald die lijkt op een lange haaknaald.
Het haakwerk rekt bijna niet uit en lijkt alsof het geweven is. Veel tunische haaksteken krullen om, net als bij breisteken. In de eerste rij worden de steken gemaakt (heengaande rij) en in de tweede rij worden ze afgemaakt (teruggaande rij). Het werk is dicht en dik en wordt vooral gebruikt voor sjaals, spreien, dekens, en warme kleding zoals sloffen en mutsen.
Tunisch rond haken doe je met een dubbele haaknaald. Met de ene kant van de haaknaald maak je de steken. Dan draai je het werk om en maak je met de andere kant van de haaknaald de steken af. Met een dubbele haaknaald kun je ook dubbelzijdig tunisch haken.
Gewone tunische steek (basissteek of enkele steek)
Start met het haken van een ketting lossen. Steek in de tweede losse vanaf de haaknaald, omslaan en doorhalen. Nu heb je 2 lussen op je haaknaald. Herhaal dit tot het einde van de ketting. Je hebt nu een heleboel lussen op je naald. Nu gaan we terug haken.
Sla de draad om en haal door 1 lus. Dit doe je maar 1 keer. Opnieuw omslaan en door 2 lussen halen. Dit herhaal je tot er nog maar 1 lus op de naald zit. Steek de haaknaald door de verticale lus aan de voorkant van het haakwerk, sla om en haal de draad door. Herhaal dit tot de laatste verticale lus. Bij de laatste lus steek je ook door de lus die daar achter zit, sla om en haal de draad door. Nu weer terug haken zoals de vorige teruggaande toer. Nu kun je steeds heen en terug haken.
Omgekeerde steek
De werkwijze is hetzelfde als bij de gewone Tunische steek alleen steek je door de verticale lus aan de achterkant in plaats van de voorkant.
Tricotsteek
Deze steek lijkt meer op een breisteek dan op een haaksteek. De start is hetzelfde als bij de gewone Tunische steek. Je start met een ketting lossen (ieder aantal mogelijk). Vervolgens haal je een lus op uit iedere losse en werk je ze op de gebruikelijke manier af. Wanneer je vanaf nu de lussen gaat ophalen steek je achter de verticale lus langs en door het haakwerk naar achteren. Dan sla je de draad om en haal je een lus op. Het afwerken gaat op de gebruikelijke manier.
Averechte steek
De werkwijze van deze steek ik hetzelfde als de gewone Tunische steek alleen haal je de werkdraad naar de voorkant van het werk voor je gaat insteken. Vervolgens steek je van rechts naar link achter de verticale lus langs, zoals gebruikelijk. Dan omslaan en een lus ophalen. Doe dit bij alle steken, ook de kantsteek. De teruggaande rij werkt zoals gebruikelijk.
Gekruiste steek
Start met een ketting van lossen, houd een veelvoud van 2 aan. Haak de eerste heengaande rij en de eerste teruggaande rij zoals bij de gewone Tunische steek. Wanneer je nu weer lussen gaat ophalen sla dan steeds één verticale lus over en haal een lus op uit de volgende verticale lus. Ga daarna terug naar de verticale lus die je hebt overgeslagen en haal daar een lus op. Blijf dit herhalen en eindig met een gewone kantsteek. Werk de steken af zoals gebruikelijk. Iedere volgende rij werkt hetzelfde. De steken afkanten met een halve vaste. Houd de volgorde van het patroon aan.
Dubbele steek
Een ieder die bekend is met gewoon haakwerk zal deze steek herkennen als een stokje. Start de rij met een losse om de juiste hoogt te krijgen. Dan maak je een omslag en steek je in achter de verticale lus langs zoals je gewend bent bij de gewone Tunische steek. Sla de draad om en haal een lus op. Dan opnieuw omslaan en door 2 lussen halen. Herhaal bij iedere steek in de rij. Je kunt aan het einde een gewone kantsteek maken of deze dubbele steek. De teruggaande rij gaat zoals gebruikelijk. Zo’n rij dubbele steken zit tussen 2 rijen gewone Tunische steken in. Dus start met een gewone basis rij, maak dan 1 rij dubbele steken en dan weer een rij gewone steken. Herhaal deze 3 rijen.
Tunische haaknaalden. Voor tunisch haken heb je verschillende naalden. Je hebt ze als lange haaknaalden in verschillende maten. Je hebt ze van bamboe met nylondraden eraan in verschillende maten, deze worden meestal als set verkocht. En je hebt haaknaalden waar je een draad aan vast kan maken met een connector, deze zijn er ook in verschillende maten en de kabels zijn er in verschillende lengtes.
De haaknaald met connector heb ik zelf pas 1 gekocht omdat ik dat binnenkort nodig heb bij een cal waar ik aan mee ga doen. Ik ben benieuwd hoe dat haakt.
Hebben jullie al eens tunisch gehaakt? Tot de volgende keer maar weer.
Gerda
op 04 Jan 2017Jannie
op 08 Jan 2017Willy
op 08 Jan 2017Nelly klok
op 08 Jan 2017Loes
op 08 Jan 2017Mieke
op 08 Jan 2017Astrid
op 10 Jan 2017Resi Speijer
op 08 Jan 2017Jannie
op 08 Jan 2017pat
op 08 Jan 2017Astrid
op 10 Jan 2017Helena
op 08 Jan 2017Astrid
op 10 Jan 2017Maaike Damen
op 09 Jan 2017Karin
op 10 Jan 2017Ivonne van Dongen
op 19 Jan 2017