Je haakwerk gaat krullen, hoelos je het op? Breiclub.nl
Help, mijn tunische haakwerk krult!

Tunisch haken is een leuke techniek die op dit moment niet meer weg te denken is uit de haakwereld. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar veel hakers hebben last dat hun haakwerk gaat krullen. In dit artikel wil ik je graag uitleggen waarom het gaat krullen, wat je hiertegen kunt doen en hoe je het oplost.

Oorzaak van het krullen

Door dit gekrul heb ik meerdere keren mijn tunische avontuur opgegeven. Toen ik eenmaal een workshop had gevolgd, wist ik wat ik ‘verkeerd’ deed. Het tunisch haken is gebaseerd op het principe van lussen ophalen in de heengaande toer en de lussen afhalen in de teruggaande toer. Je gebruikt een langere haaknaald om lussen op te nemen.

Wanneer je een lus opneemt, trek je de steek als het ware omhoog. Laat ik als voorbeeld de tunische breisteek, ook wel tricotsteek genoemd, als voorbeeld nemen. In het haakwerk zie je verticale lussen aan de voorkant. Als je wat beter kijkt, zie je dat zo’n lus een soort omgekeerde ‘u’ is.

Bij de tunische breisteek steek je de naald door die omgekeerde ‘u’, sla je de draad om en neem je de lus op. Als je de lussen gaat afhalen in de teruggaande toer rek je de steken op. Hierdoor komt er spanning te staan op je haakwerk en kan het gaan krullen.

Voorkomen

Om de spanning te verminderen, kun je een grotere haaknaald nemen. Dat klinkt als een open deur en dat is het ook. Kijk naar de aanbevolen naalddikte voordat je begint met je project. Neem een tunische haaknaald die minimaal een hele millimeter (mm) dikker is dan de aanbevolen dikte.

Heb jij een garen met een aanbevolen naalddikte van 4 mm? Kies dan voor een tunische haaknaald van 5 mm of dikker. Hoe dikker je naald, hoe soepeler het haakwerk en het gaat niet of nauwelijks meer krullen. Als je dus een sjaal of deken gaat maken, kun je misschien beter kiezen voor haaknaald 6 of 7 mm.

De ‘Ton sur Ton sjaal’ van ByClaire is gemaakt met een garen voor naald 5 tot 7 mm. Om de sjaal losjes te laten vallen, gebruikt Claire voor deze sjaal een tunische haaknaald van 9 mm. Hierdoor wordt deze sjaal of een ander willekeurig haakproject veel soepeler en zal het niet of nauwelijks gaan krullen.

Genezen

Voorkomen is beter dan genezen, maar dat is niet altijd het geval. Zelf ben ik bezig met een tunisch gehaakte tas. Ik wil dat dit project juist stevig is zodat de tas niet te veel gaat uitrekken tijdens het gebruiken. De aanbevolen naalddikte voor mijn garen is 4 mm, maar ik gebruik een tunische haaknaald van 4,5 mm. Je zult dus wel begrijpen dat mijn haakwerk flink krult.

Wat moet je dan doen? Als dit een bewuste keuze is, kun je gewoon verder haken. Als je klaar bent, ga je het krullen oplossen door te blocken. Je maakt je haakwerk nat en spant het zo strak mogelijk op.

Dit kan op speciale matjes of door het op te hangen aan de waslijn met knijpers aan de onderkant. Soms moet je daarna nog een keer goed blocken om het krullen op te lossen. Met deze tips krijg jij jouw tunische haakwerk krulvrij.

Heb jij nog andere tips om het krullen van haakwerk te voorkomen of op te lossen? Laat jouw tip(s) dan hieronder achter in de reacties.

De Haakhelden

www.dehaakhelden.com

https://www.facebook.com/haakhelden

Gerdien
Door

Gerdien

op 28 May 2017

Het ligt er een beetje aan wat je aan het maken bent, maar je zou ook een rand vasten om je haakwerk kunnen maken. Dan krult het ook niet meer.

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 30 May 2017

Goede tip! Ik heb er zelf nog weinig ervaring mee. Groetjes, Akkelien

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 21 Jun 2017

Krullen tegengaan: Leg een natte doek op een plaat wit piepschuim of board. Leg hier je werk op en span het op met behulp van kopspelden. Dan met een natte doek het werk afdekken. Laat het zo liggen tot alles droog is. Dan doeken en spelden wegnemen en je werk is mooi strak!!! Bij grote stukken neem ik een badlaken , bij kleine stukken gebruik ik theedoeken.

Maja de Rijke
Door

Maja de Rijke

op 15 Aug 2023

Hallo ik heb eens een vraag over het Tunisch haken. Ik ben een babytruitje aan het haken. Maar mijn werk gaat steeds zo scheef aan de kanten. Hoe komt dat toch? Kunt. mij u mij dat eens uitleggen? Met vriendelijke groet

Reactie plaatsen