De perfecte haaknaald
De perfecte haaknaald

 

Nieuwe projecten verzinnen en beginnen is het leukste wat er is. Leuke foto zien, garens kiezen, kleur kiezen en aan de slag. Waar we echter niet zo vaak bij stil staan is de haaknaald die we gebruiken, tenminste ik niet. Ik heb mijn favoriete merk, of eerder gezegd had. Dus lijkt het me hoog tijd om eens te kijken wat de keuze eigenlijk is en of je een voorkeur hebt.

Laten we beginnen met het belangrijkste. Haaknaalden komen in allerlei keuren. Alleen al dat is een genot voor het oog. De inhoud van mijn etui uit Marrakesh ziet er net zo kleurrijk uit als de buitenkant. Je hebt er zelfs inmiddels al met lichtjes erin. Zo kun je de steken beter zien. Ideaal als je met donkere garens haakt, of net als ik niet zo’n felle lamp hebt. But not all that glitters is gold. Zeker als je met dikkere garen haakt of je bepaalde blessures in je schouder, arm of pols hebt is een goede haaknaald zeer belangrijk. Dus waar kies je dan voor?

Je hebt natuurlijk de gewone ‘simpele’ haaknaald. Zoals je een setje bij elke winkel kunt komen. Een staafje met een haak eraan. Soms in verschillende kleuren maar vaak gewoon grijs. Ze zijn handig om bijvoorbeeld in het vliegtuig mee te nemen als je het risico loopt dat hij ingenomen wordt bij de douane. Dan moet je trouwens niet, zoals ik laatst bij een tassencontrole bij een koninklijk paleis in Londen, vrolijk verklaren dat het geen breinaald maar een haaknaald is, omdat je met een naald al gevaarlijk genoeg bent. En ze zijn super om altijd bij de hand te hebben. Ik gebruik ze heel vaak kom even een oefenlapje te maken. Je hebt ook de iets luxere versies met een handvat. Maar het principe blijft hetzelfde.

De tweede soort haaknaald is de ergonomische. Hierbij zijn de handvatten zodanig ontworpen dat ze precies in je hand passen. Let dus wel op dat je de goede naald koopt. Zeker als je aan een nieuw merkt begint zou ik je aanraden om hem in een winkel te kopen zodat je het uit kunt proberen. Waar je bij de simpele haaknaalden vaak wel een manier kunt vinden om de naald fijn vast te houden met jouw manier van haken, is dat bij een ergonomische lastiger.

Mijn favoriet? De bamboe haaknaald. Deze heb ik een aantal weken geleden leren kennen en sindsdien wil ik niet meer anders. Waarom niet? Ten eerste omdat het een mooi product is. Ten tweede omdat de naald zo licht is dat het door de garens glijdt af of het niets is. Niet stroef en omdat het handvat precies op de juiste plek zit, heb je de naald altijd op de goede plek. Ook weer handig omdat je dan je pols niet zoveel meer hoeft te bewegen. 

Split airco unit
Door

Split airco unit

op 21 Apr 2020

Super leuk hoe je deze altijd maakt!

Reactie plaatsen