O deer! Keukendoekje breien
O deer! Keukendoekje breien

In mijn vorige blog voor Breiclub.nl liet ik gehaakte onderzetters zien met daarop geborduurde herten. Vandaag kies ik voor breien. Ook deze keer met een hert in de hoofdrol.

Zelfs het materiaal is hetzelfde: ik had nog precies 1 bol Scheepjes Mighty liggen, in de kleur Oak.

Materiaal:

1 bol Scheepjes Mighty

Rondbreinaald (of 2 breinaalden) nummer 4

Schaar en naald voor het afwerken

Werkwijze:

Vooraf nog dit: de allerseerste steek, die van toer 1, brei ik recht. Voor alle andere toeren geldt dit: de eerste steek van elke toer is bij mijn een kantsteek, die neem ik averecht over zonder te breien, met de draad voor het werk. De tweede steek is bij dit breiwerk steeds een averechte steek, van de gerstekorrel.

Zet 49 steken op. Brei eerst 10 toeren gerstekorrel, dus 1 steek recht, 1 steek averecht.

De volgende toeren beginnen en eindigen ook steeds met 7 steken gerstekorrel, het middendeel brei je tricot, dus heengaande toer recht, teruggaande toer averecht.

Vanaf toer 19 brei je het koppie van het hert in, met averechte steken op de heengaande toer en rechte op de teruggaande toer. Doe dat volgens de tekening.

Vanaf toer 54 nog 7 toeren in tricotsteek en je sluit af met 10 toeren gerstekorrel, de toeren 61 t/m 70.

Draad afknippen, doorhalen en afhechten.

Teltekening:

Created with Stitch Fiddle: www.StitchFiddle.com

Afwerking:

Het wordt mooier als je het vochtig maakt met water met daarin wat Eucalan en daarna opspannen.

Dan is je keukendoekje klaar!

Je zou het ook kunnen gebruiken als placemat of maak er twee en maak er lusjes aan: dan zijn het pannenlappen!

Je kunt er zelfs een wandhanger van maken. Mogelijkheden genoeg! Het hert is aan beide kanten van het doekje zichtbaar, zie de bovenste twee foto’s in de collage:

Ik heb deze keer niet het hele patroon in deze blog uitgeschreven. Als je dat fijner vindt om mee te werken: je kunt het gratis downloaden vanaf mijn Ravelrypagina 

Al eerder bedacht ik een keukendoekje voor Breiclub.nl, met in plaats van een hert een hart. Dat patroon vind je hier.

Ook dat patroon kun je voor meerdere doeleinden gebruiken.

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Akkelien
Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!
Your information is safe with us