Koordjes maken
Koordjes maken

Ken je dat? Je hebt iets gehaakt of gebreid en dan is het nog niet helemaal klaar. Je hebt bijvoorbeeld een rokje voor de pop van je kind gebreid, maar dat blijft zo niet zitten. Of je hebt een buideltje gehaakt en dat moet afgesloten kunnen worden. Of je hebt een wandhanger geknoopt en dat wil je op kunnen hangen. Dan heb je een koordje nodig. Dan kun je een lange rij lossen haken. Je kunt ook een koordje draaien en ik laat je zien hoe dat gaat.

– garen, bij voorkeur passend bij het werkstuk waar je het voor nodig hebt

– 2 scharen

– iemand die je helpt of een deurkruk of iets anders waar je de draden aan kunt haken

 

Je knipt een draad af. Die moet flink wat langer zijn dan dat je uiteindelijk nodig hebt. Reken maar op ongeveer 6x zo lang. Deze draad sla je dubbel en je maakt een knoopje aan het eind. Sla een kant om de deurkruk (zie foto 1 in de collage) of vraag je hulp om dat eind vast te houden. Zelf houd je het andere eind vast.

 

 

Dan ga je draaien, draaien, draaien (zie foto 2 in de collage). Als je hulp hebt kan deze hulp ook gaan draaien, dan is het wel belangrijk dat jullie tegen elkaar in draaien, anders wordt het nooit wat 😉

Je kunt de draad het beste een beetje strak laten tijdens het draaien. Als je dan even het koord laat vieren, zie je dat het al helemaal in elkaar gaat draaien (foto 3 in de collage). Als het heel goed gedraaid is pak je één van de scharen en die doe je om het koord (foto 4 van de collage).

De schaar moet ongeveer in ‘t midden komen en nu pak je dat einde dat om de deurkruk zit of dat je hulp vast heeft bij het einde dat je zelf vast hebt. Haal de schaar precies naar ‘t midden en laat ‘m rustig los. Houdt het koord daarbij zo hoog, dat het vrij kan draaien. Dan draait het door het gewicht van de schaar tot een mooi regelmatig koord:

Pak de schaar zodra het draaien klaar is, voordat het weer terugdraait.

Dan heb je de situatie zoals je ziet boven aan deze collage:

 

 

En dan heb je de tweede schaar nodig! Daarmee knip je het koordje los van schaar nummer 1. Leg direct een knoopje aan dit uiteinde. Je kunt aan het andere uiteinde ook een knoop leggen en de uiteinden netjes bijknippen. Klaar is je koordje:

In het voorbeeld heb ik met één kleur gewerkt en met een enkele draad. Je kunt dit ook met meerdere draden doen en meerdere kleuren. Je krijgt dan een veel dikker koord en de kleuren geven ook een super leuk effect.

Kinderen vinden dit ook geweldig om te doen. Ik heb dit als knutselmoeder gedaan met kinderen op de basisschool. Hierbij kunnen ze mooi samen werken, al moest ik er goed opletten dat ze niet dezelfde kant op gingen draaien. Ook liet er wel eens iemand per ongeluk los. Tja, dan moet je opnieuw beginnen!

 

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/

En dat kan ook via

 

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen
Your information is safe with us