De baksteensteek breien:
De baksteensteek breien:

De baksteensteek breien

Ziet u de mooi versprongen gemetselde rode bakstenen met witte voegen?

Per naald hoeven we maar met 1 kleur te breien; de kleur van de steen of de kleur van de voeg. De verticale voeg ontstaat door steken af te halen zonder te breien. In dit voorbeeld gebruik ik wit als voegenkleur (A) en rood als steenkleur (B)

Algemene informatie:

  • Het enige waar u echt op moet letten is of u het draad, waar u mee breit, voor of achter het breiwerk moet houden. Maar dat wordt duidelijk in het patroon aangegeven
  • Gebruikte steken: recht en averecht
  • Een steek averecht afhalen = steek de rechternaald in de eerstvolgende steek alsof u een averechte steek zou breien, zet de steek over van de linkernaald naar de rechternaald zonder te breien
  • Een steek recht afhalen = steek de rechernaald in de eerstvolgende steek alsof u een rechte steek zou breien, zet de steek over van de linkernaald naar de rechternaald zonder te breien
  • We breien met 2 kleuren; de kleur van de voeg (kleur A) en de kleur van de stenen (kleur B)
  • U kunt deze steek breien met elk garen met bijpassende breinaald

 

Het breipatroon voor de stenensteek of baksteensteek:

Met de kleur van de voeg (kleur A wit) zetten we een aantal steken op dat deelbaar is door 6 plus 3, dus bijvoorbeeld 7 x 6 = 42 plus 3= 45 steken. U krijgt dan 7 stenen.

Nld 1 Goede Kant: (kleur A): 1 recht afhalen met draad naar achteren (= kantsteek), 44 recht, keer

Nld 2 Verkeerde kant: 1 averecht afhalen met draad naar voren (= kantsteek), 44 averecht, keer

Nld 3: Wissel van kleur naar de stenenkleur (kleur B rood): 1 recht afhalen met draad naar achteren, 3 recht, (1 averecht afhalen waarbij u het draad achter het werk houdt, 5 recht) 6x, (1 averecht afhalen waarbij u het draad achter het werk houdt, 4 recht), keer

 

 

Nld 4: 1 recht afhalen met draad naar achteren, 3 recht, (1 averecht afhalen, maar nu met het draad aan de voorkant van het werk (= namelijk de verkeerde kant, 5 recht)) 6x, (1 averecht afhalen met het draad aan de voorkant van het werk, 4 recht, keer (let erop dat u het draad na een afgehaalde steek weer naar achteren doet voordat u steken recht gaat breien!)

Nld 5: 1 averecht afhalen met draad naar voren, 3 averecht, (1 averecht afhalen waarbij u het draad achter het werk houdt, 5 averecht) 6x, (1 averecht afhalen waarbij u het draad achter het werk houdt, 4 averecht) keer (let erop dat u het draad na een afgehaalde steek weer naar voren doet voordat u steken averecht gaat breien!)

Nld 6: 1 recht afhalen met draad naar achteren, 3 recht, (1 averecht afhalen, maar nu met het draad aan de voorkant van het werk, 5 recht)) 6x, 1 averecht afhalen met het draad aan de voorkant van het werk, 4 recht, keer (let erop dat u het draad na een afgehaalde steek weer naar achteren doet voordat u steken recht gaat breien!)

Nld 7: wissel van kleur naar A (wit): 1 recht afhalen met draad naar achteren, 44 recht

Nld 8: 1 averecht afhalen met draad naar voren, 44 averecht

 

 

Nld 9: wissel van kleur naar B (rood): 1 recht afhalen met draad naar achteren, (1 averecht afhalen waarbij u het draad achter het werk houdt, 5 recht) 7x, 1 averecht afhalen waarbij u het draad achter het werk houdt, 1 recht, keer

Nld 10: 1 recht afhalen met draad naar achteren, (1 averecht afhalen waarbij u het draad voor het werk houdt, 5 recht) 7x, 1 averecht afhalen waarbij u het draad voor het werk houdt, 1 recht, keer (let erop dat u het draad na een afgehaalde steek weer naar achteren doet voordat u steken recht gaat breien!)

Nld 11: 1 averecht afhalen met draad naar voren, (1 averecht afhalen waarbij u het draad achter het werk houdt, 5 averecht) 7x, 1 averecht afhalen waarbij u het draad achter het werk houdt, 1 averecht, keer(let erop dat u het draad na een afgehaalde steek weer naar voren doet voordat u steken averecht gaat breien!

Nld 12: 1 recht afhalen met draad naar achteren, (1 averecht afhalen waarbij u het draad voor het werk houdt, 5 recht) 7x, 1 averecht afhalen waarbij u het voor achter het werk houdt, 1 recht, keer (let erop dat u het draad na een afgehaalde steek weer naar achteren doet voordat u steken recht gaat breien!)

Herhaal naalden 1 t/m 12 totdat u de juiste hoogte heeft bereikt en eindig met naald 2 of naald 8.

 

 

Zo ziet de achterkant van deze steek er uit!

Over de schrijver
Mijn naam is Carolina Speek. Ik brei en haak al sinds ik een jaar of 10 ben, nu al ruim 40 jaar. Ik vind het heerlijk om te haken en te breien, maar nog leuker vind ik het om zelf patronen te ontwerpen. Zelfs met ruim 40 jaar ervaring valt er nog steeds veel te leren en uit te proberen. De kennis die ik al heb en de kennis die ik opdoe wil ik graag delen en doorgeven aan anderen. Naast het ontwerpen van brei- en haakpatronen voor breiclub schrijf ik ook blogs. Daarin kan ik nog meer details, tips en trucs delen. Ik hoop u zo enthousiast te maken, dat u ook nieuwe technieken gaat proberen. De eerste stap is beginnen, ervaring komt dan vanzelf!
Heleen Dam
Door

Heleen Dam

op 05 Nov 2021

Heeft u aub voor mij nog het patroon van de mystery blanket 2016 ? Ik heb m nog niet af en wil eraan verder gaan maar ben effe het patroon kwijt . Het ging om het kleine formaat . De deken ‘wind’

Reactie plaatsen

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us
arrow_drop_up arrow_drop_down