Potjes haken
Potjes haken

Potjes haken

Over een paar weken ga ik op een kerstmarkt staan met mijn gehaakte spullen. Nu  had ik bedacht om daar ook omgehaakte potjes te verkopen. Want wat is nou sfeervoller dan een mooi kaarsje in de donkere maanden.  En ik wil met jullie delen hoe ik de potjes maak.

Wat heb je nodig

Eigenlijk heb je helemaal niet veel nodig. Namelijk:

  • Een haaknaald. Het maakt niet uit wat voor grote als het maar bij het garen past wat je gaat gebruiken
  • Ook hier maakt het niet zoveel uit wat voor garen je gebruikt. Ik gebruik zelf garen van de zeeman met een glittertje erin. Dat vind ik wel zo feestelijk. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een gouden draadje mee haken met garen wat je al hebt liggen.
  • Om af te hechten
  • Een glazen potje. Ook hiervoor kan je allemaal potjes gebruiken. Ik gebruik jampotjes, pindakaaspotten, groentepotten enz.
  • Een waxinelichtje. Je kan een echte doen die je aan moet steken. Maar tegenwoordig heb je ook nepperts met een batterij.

Hoe pak je het aan

Je kunt helemaal zelf bedenken wat je gaat haken. Het leukste is wel dat je een open patroon doet zodat het licht er mooi tussendoor flakkert.                                                                                                                                                                                 Ik begin met een lossenketting te haken en pas om het potje heen of dit past. Dit kan beter wat te strak dan dat het te los zit. Want je wilt niet dat het helemaal afzakt. Dan maak ik de lossenketting vast met een halve vaste. En nu kun je eigenlijk je fantasie de vrij loop laten gaan.

Een patroon voorbeeld

Toer 1: Haak een lossenketting met een even getal en haak deze aan elkaar met een halve vaste. Zodat je een rondje krijgt.

Toer 2: Haak een hele toer stokjes en haak aan het einde een halve vaste om de cirkel rond te krijgen.

Toer 3: haak 2 lossen een stokje in het volgende stokje, * 4 lossen, sla 2 stokjes over, haak 2 stokjes, herhaal vanaf *  tot einde, haak de cirkel weer dicht met een halve vaste

Toer 4: herhaal toer 3 totdat je bijna de benodigde hoogte hebt

Toer 5: Haak in elk stokje van de vorige toer een stokje en in 2 van de 4 lossen een stokje, zodat het iets strakker wordt.

Toer 6: haak een toer stokjes maar minder 4x een beetje verdeelt over de toer, hecht af.

En klaar is je potje

Vele mogelijkheden

Zoals ik al zei kun je alle kanten op met potjes haken.

Op de site van creathea vind je ook nog een heel leuk patroon.

Mijn kerstmarkt is over een maand. Dus ik ga nog even een paar avonden besteden aan mijn potjes. Ik heb mijn familie al opdracht gegeven om alle glazen potten te bewaren.

Heb jij wel eens op een kerstmarkt gestaan met je gehaakte spullen? En wat had je toen gehaakt?

Jeannette
Door

Jeannette

op 17 Nov 2019

Hallo Taetske, is het niet handiger om te beginnen met de magische ring en daarin een evenaantal stokjes haken om te beginnen of vasten? Mij lijkt het nl handiger. Maar wel leuk idee zo’n potje versieren.

Reactie plaatsen