Polswarmers haken
Polswarmers haken

Polswarmers maken

 

Nu het nieuwe schooljaar weer gaat beginnen, gaan we ook snel richting herfstweer. En dan is een setje polswarmers wel fijn voor op de fiets naar school, of in de auto naar het werk. Fijne van polswarmers is dat je hand lekker warm blijft, terwijl je toch je vingers kunt gebruiken. Hier een patroon in twee maten, een damesmaat en een kindermaat.

Op zich is de constructie niet ingewikkeld, dus makkelijk aan passen naar je eigen maat. De basis is gehaakt in de tunische steek met twee kleuren, de afwerking is op de gewone manier gehaakt.

Nodig: een tunische haaknaald 4mm met aan elke kant een haakje, katoen 8/4 (katoen voor nld 2,5-3, 170 m/50 gr) in twee kleuren, haaknaald (gewone) 2,5 mm. Haak je erg strak, neem dan een (tunische) haaknaald dikker.

Volwassen versie:

Zet 40 steken op met de donkere kleur (haak 40 lossen en neem lussen op uit de dwarsdraadjes aan de onderkant van je lossenketting).

Draai je werk om als je alle 40 lussen op je naald hebt, en werk vanaf de andere kant, met de andere kleur de tunische haaksteek af. Neem weer steken op. En draai je werk weer om, om met de eerste kleur verder te gaan. Blijf zo wisselen tot je 20 banen van de 2e kleur af hebt. Bij de laatste doe je alleen de teruggaande toer, en neem je geen steken meer op. Check of het past om het breedste deel van je hand, boven de duim. Mag wel wat rekken.

Vouw je lapje dubbel en naai de opzetrand vast aan de afkantrand, naai ca. 5 cm dicht, sla dan ca. 5 cm over voor de duim, en naai de rest van de naad dicht.

Duim:

Bevestig met haaknaald 2,5 de donkere draad aan de onderkant van het duimgat.

1: Haak rondom vasten en sluit met halve vaste.

2: 2 losse, 2 stokjes die je niet afmaakt (je hebt 3 lusjes op de haaknaald), haal door alle drie en haak verder rondom stokjes, sluit de toer met halve vaste.

3: 3 losse, 4 stokjes, halve stokjes tot laatste 4 steken, 4 stokjes, halve vaste in eerste steek.

 

Afwerking bovenrand: bevestig bij de naad, haak rondom vasten. Ik heb 3 toeren vasten gehaakt, maar dit kun je naar eigen smaak aanpassen.

Je zou de onderkant ook kunnen afwerken met vasten, maar let er dan wel op dat het niet te strak wordt. Ik heb het bewust niet gedaan, zodat de onderkant lekker rekbaar is en mooi aansluit rond de pols.

Kindermaat

Zelfde werkwijze, maar dan met 25-30 steken (ik gebruikte 25 steken voor mijn grote dame van 5 jaar). Haak ca. 17 rijen van de lichte kleur (afgewisseld met de donkere). Pas of het goed zit rond de hand boven de duim, met enige rek.

Leg de opzetkant op de afkantrand, naai ca. 3 cm dicht, sla ca. 2,5 cm over, naai de rest dicht. (Pas het even, de bovenkant moet net boven de knokkels zitten tot waar de duim begint.)

Duim: haak vasten langs het duimsgat, sluit met halve vaste in de de 2e vaste. Haak nog een toer vaste en sluit die met halve vaste in de eerste vaste.

Haak bovenlangs 2 toeren vasten.

Laat de frissere dagen maar komen!

Hartelijke groet uit Zweden,

Corina van Krieken – van den Hoofdakker

http://handwerktuin.blogspot.com/ / http://handarbeteavcorina.blogspot.se

Hubertine
Door

Hubertine

op 15 Sep 2019

Als je versleten handschoenen hebt, zou je er eventueel ook polswarmers van kunnen fabriceren....Misschien kun je iets in die richting bedenken ! Hubertine, groetjes

Reactie plaatsen