Pixelafbeeldingen haken door middel van vasten - Breiclub.nl
Pixelhaken door middel van vasten

Al een tijdje ben ik gefascineerd door het haken van pixelafbeeldingen. Dit doe ik dan het liefste door middel van vaste. Een behoorlijk werkje, maar ik vind het zo leuk om langzaamaan te zien dat de afbeelding tot leven komt. Op dit moment ben ik bezig met een trui en bedacht ik me dat ik eigenlijk nooit echt opgezocht heb hoe je dat het beste kunt doen. Dus dacht ik, laat ik hier dan maar meteen een blog over schrijven.

Zoeken naar een geschikte afbeelding

Allereerst is het handig om te zoeken naar een afbeelding die je wil gebruiken. Ook wel handig is om te weten wat je wil gaan maken. Zo ben ik nu bezig met truien, en dan wil je wel dat de afbeelding op de trui past. Maar vaak worden er dekens gehaakt met pixel haken.

pixelafbeeldingen

Via bijvoorbeeld google of Pinterest kun je kant en klare pixelafbeeldingen vinden. Wat je ook kunt doen, wanneer je een leuk plaatje hebt gevonden, is deze om zetten in een pixelafbeeldingen bijvoorbeeld via de site https://stitchboard.com/  of https://www.pic2pat.com/index.nl.html

Wat ik vervolgens zelf nog heb gedaan is deze afbeelding uittekenen in een blokjesschrift. Ik vind dit zelf fijner werken, omdat ik dan niet continu op mijn telefoon hoef te kijken. Je kan de afbeelding natuurlijk ook printen, als je een goede printer hebt.

Dan ga je op zoek naar het garen waar je graag mee wil werken. Niet alle garen hebben dezelfde kleur, dus het is een leuke zoektocht om precies dat garen te vinden wat bij jouw afbeelding past. Ook is het belangrijk om er over na te denken wat handig is. Haak je bijvoorbeeld een grote deken dan is het misschien niet fijn om een heel fijn garen te kiezen, maar haak je een baby dekentje dan kan dit juist wel fijn zijn.

Tips&trucs

Een duidelijke blog met een duidelijke uitleg vind je onder andere op de site van madebymriek

De deken van jip en janneke vind ik fantastisch, zo duidelijk.

pixelafbeeldingen

Een van de tips die ik vond is de volgende, het haken van een proeflapje is sowieso handig, zo weet je hoe groot je afbeelding wordt. Maar wat daarbij ook handig is, is om een deel van je afbeelding alvast te proefhaken, zodat je ziet hoe dit eruit komt te zien. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om elk blokje 2 vasten of 4 vasten te haken, of juist toch te werken met stokjes. Zelf heb ik bij mijn truien gewerkt met 1 vaste per blokje. Ik vind dit zelf niet storend, maar het kan zijn dat je afbeelding er dan niet helemaal mooi uitkomt.

Ook altijd handig is om je garen om wasknijpers te wikkelen, zodat je zo min mogelijk draadjes hoeft af te knippen en je werk niet zo makkelijk in de knoop raakt.

Op youtube zijn ook veel filmpjes te vinden over pixelhaken. Erg handig als je wat meer visueel bent ingesteld.

Het wisselen van kleur heb ik wel ondertussen aardig onder de knie. In dit filmpje vind je een duidelijke uitleg over hoe je dit doet.

Een ander leuk filmpje is deze van made by mriek. Dit is een stop motion filmpje waarin je kunt zien hoe de deken tot stand komt.

Via de facebook groep pixelhaken kreeg ik van een heleboel mede haaksters nog mooie afbeeldingen van pixeldekens om hier te delen.

van liefsvandesiree

Na het schrijven van deze blog krijg ik enorme zin om aan een deken te beginnen. Dus als de Elsa trui voor mijn dochter klaar is denk ik zo maar dat dat een volgend projectje wordt.

Groetjes Nicole

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 27 Oct 2017

Leuk! Ik ben net met een pixelproject gestart en ga zeker nog even verder kijken bij de linkjes die je geeft! Groetjes, Akkelien

Astrid
Door

Astrid

op 03 Jun 2019

Hoi, Leuk zeg dat pixelhaken. Maar je hoeft echt niet naar die "speciale" websites om je plaatje om te zetten in een pixel patroon. Je kan natuurlijk ook gewoon Paint gebruiken, inzoemen raster er in en klaar.

Reactie plaatsen