Zomerse poncho haken - Breiclub.nl
Zomerse poncho haken

Zomerse poncho haken: Soms kom je een bolletje wol tegen waar je op slag verliefd op bent. Ook al weet je nog niet wat je er precies van gaat maken, je moet dat wolletje hebben je verzint er wel iets van.

Dat overkwam mij dus ook toen ik dit geweldig leuke bolletje Katia Jaipur tegen kwam. Er zijn een heleboel mooie kleuren van, maar mijn oog viel gelijk op nr 213. Zo vrolijk, zo zomers, ik kon ze gewoonweg niet laten liggen in de winkel. Dus liep ik met een tas vol bolletjes de winkel uit, helemaal blij en vrolijk van die explosie aan kleur.

bol-wol-katia

Nu moest ik nog gaan beslissen wat ik ervan zou maken, in eerste instantie had ik een omslagdoek in gedachten. Maar alhoewel ik ze ontzettend leuk vind om te maken, vind ik ze niet altijd even fijn om te dragen. Bovendien heb ik, voor iemand die eigenlijk niet zo’n drager van omslagdoeken is, al best veel omslagdoeken liggen.

Na wat wikken en wegen had ik bedacht er een zomerse poncho van te maken. En werd het tijd om op zoek te gaan naar een patroon.


Maar zo verliefd als ik was geraakt op het bolletje, zoveel moeite had ik om een patroon te vinden wat paste bij wat ik in mijn hoofd had. De meeste poncho’s zijn meer bedoeld voor de herfst of winter. En degene die ik zag, voldeden niet aan het beeld wat ik in mijn hoofd had voor de poncho.

Er zat dus nog maar 1 ding op, zelf een patroon bedenken.
Inmiddels ben ik gestart, ik kan je nog niet de poncho af laten zien om de simpele reden dat ik nog niet zo ver ben. Maar wat haakt dit bolletje heerlijk, en ik blijf iedere keer weer vrolijk worden van de mooie, zomerse kleuren.

Zomerse poncho haken

Patroon voor de zomerse poncho

Wat ik tot nu toe heb gedaan is het volgende:

* een ketting van 156 lossen met een halve vaste aan elkaar vast gemaakt.

* Twee toeren met alleen maar stokjes

* een toer met afwisselen 5 stokjes en een bolletjes steek (5 stokjes in 1 steek, je naald los halen uit de lus en die in de bovenkant van het eerste van de vijf stokjes steken om de lus weer op te pakken en hier doorheen te halen), weer 5 stokjes, bolletjessteek, etc

* Twee toeren met alleen stokjes (boven ieder stokje van de vorige toer een stokje en boven iedere bolletjessteek 1 stokje

* Hierna 9 toeren granny steek, de eerste toer hiervan is *drie stokjes in een steek, een losse, twee steken overslaan*, tussen * en * herhalen tot het eind van de toer. Bij alle volgende toeren maak je drie stokjes in de losseruimte van de vorige toer, een losse en dan weer drie stokjes in de volgende losse ruimte. Recht tegenover elkaar creeer je aan twee kanten een punt vanaf de tweede grannytoer. Dit doe je door hier in een losseruimte 3 stokjes, 2 losse en nog eens 3 stokjes te maken.

Ik ben nog niet zo ver maar ik ben van plan om de 9 granny toeren af te wisselen met weer een toer stokjes, toer met bolletjessteek zoals hierboven omschreven, en een toer stokjes, om weer 9 granny toeren te maken en zo dit te blijven herhalen.

Op het eind weet ik nog niet zo heel goed of ik er kwastjes aan maak of een ander soort sierrandje. Dat beslis ik tegen die tijd denk ik wel.

Zou jij aan een poncho kwastjes maken of niet?

 

Gina
Door

Gina

op 24 Jun 2015

Ik heb mijn omslagdoek (halve granny) omgehaakt met pico'tjes.

Ankie
Door

Ankie

op 24 Jun 2015

Wat ziet dat er al mooi uit. Prachtige kleurtjes. Ik vind kwastjes altijd wel leuk staan. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat. Succes!

Clasina Vergunst
Door

Clasina Vergunst

op 24 Jun 2015

Goede middag, hoeveel gram of bollen wol heb ik nodig voor deze poncho? Dank u wel, Clasina Vergunst

Lidy Niënhuis
Door

Lidy Niënhuis

op 24 Jun 2015

Ook ik ben dol op alles wat met haken, breien en schilderen te maken heeft. Ik zou om de poncho een hele mooie sierrand haken!

Anneke Thole
Door

Anneke Thole

op 25 Jun 2015

Persoonlijk vind ik een rand met picootjes mooier dan kwastjes.

Joke van Loo
Door

Joke van Loo

op 28 Jun 2015

Ik heb nog 6 bolletjes jaipur liggen heb ik daar genoeg aan? Wil ook de poncho haken maar weet niet of ik er genoeg aan heb. En met welke maat haaknaald moet ik gebruiken?

Wil Ruitenberg
Door

Wil Ruitenberg

op 21 Aug 2022

Je kunt de poncho ook omhaken met de kreeftsteek. Ik vind dat er altijd heel mooi verzorgd en afgewerkt uitzien. Het is prachtig garen wat je gebruikt. Wat heb je ongeveer nodig, weet je dat al?

Marielle
Door

Marielle

op 20 Aug 2023

Mooi hoor! En leuk zoiets fleurig voor in de zomer op koele dag/avond. Hoeveel bolletjes garen heb je gebruikt, welke maat haaknaald en hoe is je poncho uiteindelijk geworden? Ben wel heel benieuwd! 😃

Margriet van der Veer
Door

Margriet van der Veer

op 18 Sep 2023

geen kwastjes

Reactie plaatsen