Frida Kahlo haken
Frida Kahlo haken

Viva la Vida

Oftewel Leve het leven, dat is de tekst die bij veel afbeeldingen staat van Frida Kahlo. Deze vrouw kruist sinds begin dit jaar al een paar keer mijn pad en nu is ze zelfs in de haak en mode wereld te vinden. Menig patroon is op haar geïnspireerd, waar ik later in dit blog een aantal voorbeelden van zal geven en natuurlijk ook een patroon met jullie zal delen, zodat je je eigen Frida kunt maken. Maar eerst wie is deze vrouw eigenlijk die 65 jaar na haar dood nog steeds haar stempel achter laat..

Frida Kahlo (1907 – 1954)

De selfie-queen van de twintigste eeuw is toch wel Frida Kahlo. De Mexicaanse kunstenares staat vooral bekend om haar zelfportretten. Maar oppervlakkig is ze allerminst te noemen; deze vrouw was een feminist wiens nalatenschap wereldwijd nog steeds vrouwen inspireert.

Lange tijd wilde Frida dokter worden, maar deze droom valt in duigen als ze op jonge leeftijd een ernstig auto ongeluk krijgt. Kahlo wordt gespiest door een stalen buis. Dit beschadigd haar bekken en ruggengraat, waardoor ze 3 maanden in bed moet blijven liggen. In deze periode begint ze te schilderen. Er wordt een spiegel aan haar speciale schildersezel gemonteerd waardoor ze vanuit bed zelfportretten kan schilderen.

Frida maakte met haar uiterlijke trekken een statement, zo had ze een zogeheten unibrow die ze ook op haar schilderijen steeds laat terugkomen. Hetzelfde geldt voor de donkere haren op haar bovenlip. Kahlo draagt kleurrijke lange rokken en staat bekend om haar uitbundige haaraccesoires.

Haar leven gaat niet over rozen, de pijn veroorzaakt door het ongeluk maar ook de ongemakken die alleen vrouwen ervaren schilderde Kahlo

Het gaat lichamelijk steeds slechter met Frida , waardoor ze ook depressief raakt. In 1954 sterft ze, officieel aan een embolie maar het vermoeden bestaat dat ze een overdosis medicijnen heeft genomen.

Haar werk kreeg na haar dood pas de waardering die het verdient en ook haar status als feministische, vrijgevochten icoon die zich inzette voor de rechten van vrouwen en de LHBT- community kwam pas later.

Frida in de haakwereld.

De eerste gehaakte Frida die ik tegenkwam was die van Adinda Zoutman die een 3d potret van haar had gehaakt. Zo mooi

Maar steeds vaker zie ik kleine en grote haakprojecten voorbij komen die op Frida geïnspireerd zijn.

In het blad Aan de haak heeft een patroon gestaan van een deken die is geïnspireerd op Frida Kahlo

De link hierna deel ik hieronder.

https://www.aandehaak.nl/vrolijke-bloemendeken/

Zoals jullie bovenaan kunnen zien, ben ik zelf bezig om een Frida kussen te maken, voor dit patroon en het uiteindelijke resultaat vraag ik je om mijn Facebookpagina in de gaten te houden!

https://www.facebook.com/rcstyle.doetinchem/

Maar natuurlijk heb ik wel een patroontje voor jullie uitgewerkt:

Met wat restjes acryl maakte ik deze mini-Frida :

Je kunt ieder gewenst garen gebruiken met een haaknaald die daarbij geschikt is.

 

Hoofdje

Begin met zwart en maak een magishe ring met daarin 6 V

2 V in elke V (12V)

*1V- 2V in de volgende V* HH *-* (18V)

*2V- 2V in de volgende V* HH *-* (24V)

*3V-2V in de volgende V* HH *-* (30V)

*4V-2V in de volgende V* HH *-* (36V)

Neem nu de kleur die je voor het gezichtje wil gebruiken erbij en neem deze mee in de volgende 2 toeren

*Haak 17 V met zwart maar neem de beige kleur mee, de laatste doorhaal doe je met beige, en haak 1V met beige waarvan je de doorhaal met zwart weer doet. Haak verder in zwart tot einde toer.

*Haak 16V met zwart en neem de beige kleur gewoon weer mee, de laatste doorhaal doe je met beige, Haak 3 V en de laatste doorhaal doe je met zwart. Haak verder in zwart tot einde toer.

Nu hecht je zwart af en haak je verder met beige,

*Haak 36 V  (HH 2X)

*4V- haak 2 V samen* ( doe dit door de voorste lus van de 1Ste steek en de achterste lus van de 2de steek samen te haken. HH *-*

*3V – haak 2V samen* HH *-*

*2V – haak 2V samen *HH *-*

Lijfje

Begin met  een magische ring en haak daarin 6V

*2V in elke V (12V)

*1V- 2V in elke volgende V* HH*-* (18V) voor een speels effect heb ik deze toer met 2 kleuren gehaakt en V om en om in andere kleur gedaan.

*2V-2V in elke volgende V* HH*-* (24V)

*3V-2V in elke volgende V* HH*-* (30V)

*4V-2V in elke volgende V* HH*-* (36V)

*36V (HH dit 5x)

Voor je beide delen gaat vullen, borduur eerst het gezichtje op het hoofdje (denk vooral aan unibrow) en haak bloemen voor op het haar.

Dit doe je als volgt;

*Haak 16 LS (=1 keerlosse)

*Haak 15 V

*Haak in de 1ste  *V- 3 STK, in de volgende steek haak je een HV* HH*-*

*Je hebt nu een soort kronkeltje gehaakt, die je in elkaar draait en beide draaduiteinde in het midden naar beneden trekt.

*Zet het roosje vast op het hoofd van jou Frida, (wissel van kleur en van grootte door meer of minder LS te haken)

Vul nu beide delen op en naai het hoofdje en lijfje aan elkaar.

Ik wens je veel haakplezier en ben benieuwd naar jullie Frida ‘s

Groetjes Roelke

Hubertine
Door

Hubertine

op 25 Aug 2019

het lijkt echt !!! Hubertine

Reactie plaatsen