Mandala haken
Mandala haken


Jij bent een creatieveling in hart en nieren. Je hebt je al aan verschillende leuke haakprojecten gewaagd en ook voor het haken van een kerstbal draai jij je hand niet om. Toch zijn er voor jou vast ook nog onontdekte haakideeën die voor inspiratie kunnen zorgen. Wellicht heb je er eerder van gehoord of misschien heb je er al verschillende gehaakt, maar het kan ook zijn dat je er vandaag kennis mee maakt. Ik ga vandaag een mandala haken, doe je mee? 


Wat is de betekenis van een mandala?

Wellicht is het leuk om eerst eens kennis te maken met wat een mandala nu eigenlijk is. Misschien ken je het, maar dacht je dat een mandala veelal werd getekend. Het woord ‘mandala’ betekent letterlijk ‘magische cirkel’ in het Sanskriet en er schuilt een interessante denkwijze achter. Mandala’s zorgen voor inspiratie en concentratie. Daarnaast zorgen mandala’s voor verbinding met je innerlijke zelf en de ruimte om je heen. Mandala’s worden van oorsprong gebruikt voor meditatie. Hoe mooi is het dan om zelf een mandala te haken. Haken kan namelijk ook zorgen voor rust en het focussen van concentratie.

Wat betekenen de kleuren van de mandala?

De kleuren die gebruikt worden om een mandala te maken, vormen een weerspiegeling van hoe je op een bepaald moment in het leven staat. Uiteraard is het ook heel begrijpelijk dat je voor het haken van jouw mandala bepaalde kleuren kiest, omdat je deze gewoonweg mooi vindt. Echter, vanuit de vroegere oosterse wijsheden zitten er wel degelijk bepaalde redenen achter de keuze van kleuren. 


  • Zwart associëren we vaak met rouw en negativiteit, maar wist je dat zwart ook een bepaalde kracht uitstraalt? De kracht om te vernieuwen of door te gaan na een periode van verdriet. 
  • Rood is de kleur van ons lichaam. Het is een machtige kleur die zich in positieve, maar ook negatieve zin kan laten zien. Het is een kleur vol opwinding, maar geeft ook gevaar weer. 
  • Blauw is de kleur van de ziel. Het is een koele kleur die rust uitstraalt. De kleur van water en lucht en kalmte. 
  • Geel is de kleur van de geest. Daarom heeft deze kleur ook alles te maken met het verstand en de wijsheid die je hebt of die je nog aan het ontwikkelen bent. 
  • Groen is, zoals je waarschijnlijk wel verwacht, de kleur van de natuur. De kleur groen weerspiegelt de groei die je doormaakt in het leven. 


Hoe haak ik een mandala? 

Er zijn verschillende mandala’s die je kunt haken. Je kunt variëren met patronen en met kleuren en met verschillende groottes. Vandaag deel ik een aantal gratis patronen met jullie voor het maken van een eenvoudige, maar ontzettend leuke, mandala. Voor het maken van een mandala kun je verschillende kleuren gebruiken, maar wij raden voor beginners aan om ongeveer dezelfde kleuren aan te houden die in de video worden gebruikt. 

Mandala haken - Bianca’s crochet palace

In deze video laat Bianca van Bianca’s crochet palace je zien hoe je een mooie mandala in één kleur maakt op een metalen ring. Bianca laat niet alleen zien hoe je de mandala maakt, maar legt ook uit hoe je de mandala bevestigd op de metalen ring. Uiteraard kun je kiezen voor een andere kleur of voor verschillende kleuren, maar ook in één kleur is deze mandala bijzonder mooi om op te hangen. 

Mandala haken - The Loopy Stitch

In deze video laat Emily van The Loopy Stitch je zien hoe je deze mandala in de vorm van een bloem maakt. Wellicht is dit patroon iets lastiger, omdat de video in het Engels is en omdat er verschillende kleuren worden gemaakt. Deze video is voor beginners daarom minder handig, maar als je de klappen van de zweep al even kent, dan hoef je maar naar Emily’s handwerk te kijken om te zien met welke haaksteek je te maken hebt. Mandala haken - Vonnes Creaties

Nog heel even wachten en dan is het kerst. Om nog even in het winter- en kerstthema te blijven, laat ik jullie deze gehaakte mandala van Vonnes Creaties zien. In deze video laat Vonne je zien hoe je met één kleur deze sneeuwvlok op een metalen ring maakt. Vonne laat je stap voor stap zien hoe je vanuit een magische ring een sneeuwvlok maakt en hoe je deze op een metalen ring van 30 centimeter bevestigt. 


Zoals je hebt gezien in de verschillende video’s, zijn er verschillende manieren om mandala’s te maken en zijn er ook verschillende manieren waarop je de gehaakte mandala als decoratie kunt gebruiken in je huis. Ik ben benieuwd of jij geïnspireerd bent geraakt en of je nu ook een mandala gaat haken. 


Reactie plaatsen