Alles over een vaste haken
Alles over een vaste haken


Er zijn tal van verschillende haaksteken, de een makkelijker dan de ander, maar met een basissteek  of makkelijke steek kan je al een heleboel leuke dingen maken. De losse steek is de basissteek waar bijna ieder haakpatroon mee begint. Zodra je deze steek onder de knie hebt, kunnen we verder naar de vaste steek, maar wat is de vaste steek? Hoe maak je een vaste steek? Ik vertel het je vandaag in deze blog. 


Wat is een vaste bij het haken?

Een vaste steek is één van de basissteken van het haken. In de eerste plaats heb je hoogstwaarschijnlijk de losse steek geleerd. Nu is het tijd om de vaste steek bij het haken eigen te maken. In de eerste plaats wil je natuurlijk weten hoe de vaste steek wordt gehaakt. 

Hoe maak je een vaste steek?

Voor het haken van een vaste steek maak je vanuit de ketting losse. Het is de steek die boven op de losse komt. Het woord ‘vaste’ zegt het al, want deze steek houdt eventuele vulling van knuffels mooi binnen. 

Zoals gezegd haak je een vaste steek vanuit de ketting losse. Er zijn verschillende manieren om een vaste steek te maken, maar ik houd het graag simpel wanneer dat mogelijk is, daarom laat ik je kennismaken met een eenvoudige manier van het haken van een vaste. 

- Je hebt de ketting met losse steken voor je en je hebt nog één steek aan je naald; 

- Je steekt de haaknaald in de eerste losse steek van je ketting. De steek die zich op je haaknaald bevindt, tel je niet mee. Tel je deze steek wel mee, dan dien je - - jouw haaknaald door de tweede steek van jouw ketting met losse steken te halen. 

- Omslaan en doorhalen. Sla jouw draad om de haaknaald en haal de draad door de twee lussen die je op dit moment om je haaknaald hebt.

- Heel goed, je hebt één vaste gehaakt. Nu kun je verder! Een vaste haken | verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren om een vaste te haken, maar er zijn ook verschillende vaste steken om te haken. Ik laat je graag lezen hoe je deze vaste steken zet en wat het verschil is tussen deze steken en de vaste steek. 

Een halve vaste

De naam ‘halve vaste’ verraad het misschien al, maar deze steek is een kleinere vorm van de vaste steek. Ook bij de halve vaste begin je met een ketting van losse steken. Om de halve vaste te haken, sla je de eerste steek over en steek je jouw haakpen in de tweede losse van de ketting met losse steken. Je slaat om, haalt door en je haalt jouw draad door de volgende lus. 


Het verschil met de vaste steek is, dat je de draad door één steek haalt in plaats van door twee steken. 

Een staande vaste 

Een staande vaste geeft jou de kans om op een eenvoudige manier een nieuwe rij met vaste steken te maken, zonder eerst omslachtig te werk te gaan met losse en halve vaste steken. 

Om de staande vaste te maken, is het de bedoeling om eerst een kleine opzetlus om de haaknaald te maken. Je haalt jouw haaknaald met opzetlus door jouw haakwerk, je slaat jouw haaknaald om jouw draad en je haalt de lus door het haakwerk heen. Dit resulteert in twee lusjes. Omslaan en doorhalen, het resultaat is een staande vaste zonder omslachtig te werk te gaan. 


Kijk naar deze korte video van Het Haakbeest om de staande vaste in de praktijk te zien. 


Een gespleten c.q. diep ingestoken vaste 

De gespleten vaste steek wordt ook wel de diep ingestoken vaste genomen, omdat deze vaste steek lager wordt ingestoken. Tussen de v-vormige steek vind je een kleine opening. Hier steek je jouw haaknaald in, haakt de draad met de haaknaald om en trekt deze door de v-vormige opening. Het resultaat is dat je twee lussen aan je haaknaald hebt, net als bij de gewone vaste steek. Aan de bovenkant haal je jouw draad met de haaknaald door de twee lussen. Het resultaat: een die ingestoken vaste steek!


In deze video van Bobbiny Cords zie je hoe deze gespleten c.q. diep ingestoken vaste in zijn werk gaat. 


Tip! 

Een vaste haken kan vanuit een ketting met losse steken, maar het is dus ook mogelijk om een vaste staande te maken zonder een ketting met losse steken. Zorg er in ieder geval voor dat je de steken, ondanks de naam, niet te vast c.q. strak aantrekt, want dit maakt het bijzonder lastig om verder te haken. 


Had jij de vaste steek al in de vingers of ben je blij met deze opfrisser? Wij hopen dat je klaar bent voor meer steken, want ik heb er nog veel meer voor je in petto!

Reactie plaatsen