Duurzaamheid is hip. En niet zonder reden. We moeten beter uitkijken voor onze aarde en alles wat er op zwemt, vliegt en groeit. Dat hoeft in veel gevallen niet te betekenen dat je dingen moet laten, maar wel dat je dingen anders kunt doen. Zo ook met haken. Deze blog is over de keuzes die je kunt maken om meer duurzamer te haken. En het leukste? Eigenlijk is het in zoveel opzichten zoveel leuker om met duurzame producten aan de slag te gaan!
Er zijn twee belangrijke factoren die bepalen of een garen duurzaam is, ten eerste het materiaal en ten tweede de verwerkingswijze. Trouwens tussendoor, met duurzaamheid bedoel ik zo min mogelijk belastend voor het milieu. De betere keus laten we het zo noemen. Om maar met de deur in huis te vallen, hoe zit dat met biologisch? Biologisch geteelde natuurproducten, met name katoen als je het hebt over garen, is per definitie beter dan niet-biologische katoen. Voor het milieu dan.
De eisen voor de biologische teelt zijn veel hoger. Zo worden er geen (schadelijke) chemicaliën gebruikt om bijvoorbeeld plagen en ziektes bij de plant tegen te gaan. In plaats daarvan wordt er bijvoorbeeld met wisselteelt, dus elk jaar bijvoorbeeld een ander gewas op een stukje grond, ervoor gezorgd dat plagen en ziektes minder tot geen kans krijgen. Vaak worden bij deze manier van verbouwen ook gewassen gekozen die kunnen helpen om de bodem te herstellen. Elke plant heeft bepaalde stoffen nodig uit de bodem om te kunnen groeien en zijn product, zoals bijvoorbeeld katoen, te kunnen produceren. Over het algemeen kan de bodem deze door de plant opgenomen stoffen zelf weer aanvullen, maar daar moet het wel de tijd voor krijgen. Door gewassen te planten die andere stoffen uit de grond opnemen kan de grond dus weer herstellen.
Het andere belangrijke deel van de gebruikte grondstoffen bij de productie van textiel en garens is water. Niet alleen voor de groei van de gewassen maar ook voor het productieproces. Het verven van garens kost erg veel chemicaliën en water. Helaas vaak in combinatie. Daardoor kost het niet alleen erg veel grondstoffen, maar treedt er ook veel vervuiling op. Deze stoffen kunnen vaak niet hergebruikt worden met alle gevolgen van dien.
Dus op naar het goede nieuws, wat kun je met een gerust hart kiezen? Ten eerste is er een scala aan gerecycled garen. Garens die bijvoorbeeld gemaakt worden uit gebruikte kleding of restjes van de kledingindustrie. Hoooked garens en het Italiaanse merk Borgo de Pazzi hebben hier bijvoorbeeld mooie garens van.
Voor natuurlijke, dierlijke producten zoals wol kun je uitkijken naar het Global Organic Textile Standard keurmerk. Dit garandeert dat de dieren waarvan de wol wordt gehaald goed behandeld worden en de mensen die op de bedrijven werken een eerlijke prijs krijgen voor eerlijke werkuren. En er zijn steeds meer producenten die hun proces zo inrichten dat ze geen schadelijke stoffen het milieu in brengen. Zo heeft het Franse bedrijf Fonty het productieproces zo ingericht dat ze de (kleur)stoffen die ze gebruiken in het productieproces kunnen recyclen voor het grootste gedeelte en het water weer geschikt is als drinkwater als het de fabriek verlaat.
Zo is handwerken opeens niet alleen leuk, maar doe je er ook nog goede dingen mee.