Blog Haken en weven
Blog Haken en weven

Vooruit deze blog komt niet helemaal uit de lucht vallen. Ik ben nu eenmaal best wel fan van Schotland, al heb ik er nog nooit een voet aan land gezet. Behalve haggis en een keur aan (sterke) drank staat het land ook bekend om zijn Schotse ruit. Waarbij vooral karakteriserend is dat er verschillende kleuren door elkaar heen lopen. 

En juist die kleuren zijn bijzonder belangrijk in de Schotse cultuur. Aanvankelijk kwam het woord van het Franse woord voor een soort van wol of een Gaelisch woord dat gespikkeld betekent.
Beiden duiden de twee belangrijkste eigenschappen van de Schotse ruit aan, die we met name kennen van kilt en plaids. De ruiten worden gemaakt door verschillende draden door elkaar te weven.


Door het afwisselen van de verschillende kleuren ontstaan er patronen. Deze patronen waren mogelijk eerst een verwijzing naar de wever, later naar de regio en uiteindelijk naar de specifieke clans.
Tot na de Jacobitische opstand de Schotse ruit verboden werd.

Als je deze patronen zou willen haken wordt het toch echter een stuk ingewikkeldere verhaal. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat de draden juist door het weven de unieke kleurencombinaties en het unieke verloop krijgen. Dat zou betekenen dat je als je het direct wilt haken ongelooflijk veel draden tegelijk moet hebben om nog maar niet te spreken over hoe vaak je van kleur moet wisselen. Maar de laatste tijd is er een nieuwe manier van haken, of in ieder geval een deel haken, hip waarmee je wel een soortgelijk patroon krijgt als van de Schotse ruit. Natuurlijk is een onderdeel van deze techniek dat er draden geweven moeten worden. Heel simpel gezegd haak je dus een raamwerk dat je vervolgens kunt gebruiken om de draden doorheen te weven en het patroon te maken. Ook is het een perfect project voor tomeloos haken. Als je veel onderweg bent bijvoorbeeld hoef je alleen maar te weten wanneer je van kleur hoeft te wisselen. En je kunt prima halverwege stoppen en het zo weer oppakken. Als je gaat weven moet je even de juiste slag te pakken hebben. Je knipt de draden op lengte voor je ze door het werk weeft. Het is handig als je dan iets hebt waar je de draden om heen kunt wikkelen en daarna op 2 punten door kunt knippen. Bijvoorbeeld een boek of DVD hoesje als je niet al te lange draden nodig hebt.


Door eindeloos te variëren met kleuren kun je je eigen clanpatroon vinden en maken. Daarnaast heb je door de ideale combinatie van een open haakwerk en de geweven draden een stevig maar luchtig resultaat. Perfect voor bijvoorbeeld sjaals, tassen en tafellopers. Ik ontwierp voor Breiclub.nl een haakpatroon van een Delfts blauwe ruittas. Het patroon is voor leden gratis te vinden in de bibliotheek van haakpatronen. Nog geen lid? Kijk snel hier waarom je dat niet wilt missen.

Reactie plaatsen