Een kattige haaksteek - Breiclub.nl
Een kattige haaksteek

Een kattige haaksteek: Zoals jullie misschien wel gemerkt hebben ben ik gek op katten. Een paar jaar geleden kwam ik de volgende steek (of eigenlijk combinatie van steken) die lijkt op een kat tegen op internet. Ik was meteen verkocht! Tot mijn grote spijt heb ik de steek alleen nog nooit uitgeprobeerd. Vandaag was het dan eindelijk zo ver!

Crochet geek

Op deze website vond ik een duidelijke uitleg. De website geeft zowel een schema als een uitgeschreven patroon en bevat daarnaast zelfs een video waarin het patroon stap voor stap uitgelegd wordt.

Er is voor ieder wat wils dus!

Materiaal

Bij crochet geek gebruikt men haaknaald 6.5mm met bijpassend garen. Voor mijn proeflapje heb ik echter gekozen om te werken met Stylecraft Special DK en daar vond ik haaknaald 4.0mm beter bij passen. Om het patroon goed uit te laten komen is het het leukst om 3 of meer verschillende kleuren garen te gebruiken. Ik koos voor: 1001 White, 1241 Fondant en 1010 Matador.

Haaksteek

Onderstaand patroon is dus niet door mij zelf verzonnen!

Om het patroon goed uit te laten komen, zet je een ketting lossen op dat deelbaar is door 5!

Stap 1: Haak een stokje in de 4de losse van de ketting. Hierna doe je in elke 5de losse van de ketting een cluster van *stokje, stokje, losse, stokje, stokje*. Op het einde van de ketting aangekomen doe je in de laatste 2 lossen een stokje.

Een kattige haaksteek

Stap 2: Maak 2 lossen die tellen als het eerste stokje, daarna volgt nog een stukje. Vervolgens doe je in alle ‘openingen’ van de clusters van stap 1 een nieuw cluster van *stokje, stokje, losse, stokje, stokje*. Eindig de rij met 2 stokjes.

Een kattige haaksteek

Stap 3: met een nieuwe kleur! Maak 2 lossen (die tellen als het eerste stokje) gevolgd door een stokje. Hierna komt een zogenoemde “drop stitch”. Hoe deze precies gaat is duidelijk uitgelegd in het filmpje. De drop stitch stelt het pootje van de kat voor.

In de ruimte in het cluster van de vorige toer maak je weer een nieuw cluster, net zoals je dat deed in stap 2. Vervolgens maak je het andere pootje van de kat door een nieuwe drop stitch te maken.

Blijf de drop stitch en clusters afwisselen tot het eind van de rij. Eindig weer met een stokje in de laatste 2 steken van de rij.

Een kattige haaksteek

Stap 4: Haak 2 lossen, gevolgd door een stokje. Haak in de openingen binnen de clusters van de vorige rij een nieuw cluster. Eindig met 2 stokjes.

Een kattige haaksteek

Stap 5: herhaal stap 4

Een kattige haaksteek

Stap 3 tot en met 5 blijf je herhalen tot je werk de gewenste lengte heeft bereikt. 

Een kattige haaksteek

Inspiratie 

Nu ik het patroon dan eindelijk uitgeprobeerd heb, komt het volgende ‘probleem’. Wat ga ik er mee maken? In eerste instantie zat ik te denken aan een sjaal, maar een deken is misschien ook wel leuk.

Wat zouden jullie maken?

Over de schrijver
Hoi! Mijn naam is Babette en ik ben de oprichtster van Breiclub.nl. Het is sinds 2014 mijn missie om samen met het Breiclub team, breien en haken in Nederland nóg leuker te maken.Ik wil hierbij creatief en vernieuwend zijn en ben constant bezig om waardevolle; leuke producten te creëren.Ik heb veel toekomstplannen voor Breiclub.nl en vind het geweldig om zo veel contact te hebben met bevlogen hakers en breiers. Daar haal ik echt mijn inspiratie vandaan!
Margriet
Door

Margriet

op 07 Feb 2016

Mooie steek ik ga er een omslagdoek van maken gr.margriet

Ging
Door

Ging

op 08 Feb 2016

Deken

DINAIDA
Door

DINAIDA

op 08 Feb 2016

Ik denk dat ik er een tas mee ga omhaken

Letje Letty
Door

Letje Letty

op 05 Mar 2016

Heel mooi voor tapijtje en deken .

Mary-Rose
Door

Mary-Rose

op 27 Mar 2016

Hallo Laura,Ik had deze steek ook al gevonden en als katten gek wilde ik er een sjaal/ stola van hebben. Met veel moeite heb ik het patroon vertaald en mijn lieve buurvrouw en vriendin heeft hem voor mij gehaakt. Mijn man heeft een kattenmuseum (een museum waarin op alle daagse voorwerpen een kat afgebeeld staat of in de vorm van een kat is) Deze sjaal past hier dus mooi in de collectie. Via je mail zal ik een foto sturen zodat je het resultaat kan zien. Hartelijke miauw´s van Mary-Rose

Reactie plaatsen

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us