Deken haken - Breiclub.nl
Alles over haken
Babette Nijhof
Alles over haken
3 min
4

Deken haken: met een raster & weven!

3 min
4

Deken haken: met een raster & weven! Soms overkomt het mij wel eens, en ik denk dat het voor jullie ook herkenbaar is. Ik laat me verleiden…

Ik zie een mooi plaatje op Pinterest, Facebook of Ravelry. Of ik blader door een breiboek en kom ineens iets geweldigs tegen.

In dit geval gaat het over een deken haken, met een raster én je moest er doorheen weven! Ik laat je vandaag zien hoe dat mij af ging.

Deken haken ook al haak ik bijna nooit

Ook al weet ik eigenlijk bij voorbaat al dat ik nooit veel lol ga beleven aan haken, toch blijf ik het proberen. Het overkwam mij laatst ook weer. Ik zag een geweldige deken in een blad. Maar hij was gehaakt. Velen van jullie weten dat ik eigenlijk nooit haak. Ja, ik haak af.

Het kwaad was echter al geschied: ik moest deze maken. Hieronder leg ik je uit hoe het moet. En je weet: als ik het kan, kan iedereen het. Want haken, daar ben ik gewoon niet zo goed in.

deken 1

Deken haken

Het maken van deze deken bestaat uit twee stappen. Stap 1 is het haken van het raster waar later het garen doorheen geregen wordt. Het raster bestaat alleen uit lossen en stokjes.

Stap 2 is het door het raster heen weven van het garen. Hiervoor gebruik je dik garen. Steeds twee (of drie) draden van het garen weef je door het raster. Hierbij laat je het steeds verspringen.

Raster haken

Voor het haken van het raster gebruik je een middel dik garen. Ik heb Pittsburgh van Scheepjeswol gebruikt, met haaknaald 5. Je meet hoe breed je je deken wilt hebben. Maak nu een ketting van lossen van die breedte. In mijn geval is de deken 100 cm breed.

Maak drie lossen extra, dat is je eerste stokje en 1 losse. Haak nu een stokje, steek in in de vierde losse vanaf de naald. Nu *1 losse, 1 stokje* sla steeds één losse over en steek daar in voor het stokje. Herhaal wat tussen ** tot aan het eind.

Haak nu drie lossen, dit is het eerste stokje en 1 losse. Nu *1 losse, 1 stokje* steek steeds in in het stokje van de vorige toer. Herhaal wat tussen ** tot aan het eind. Deze toer steeds herhalen tot je de juiste lengte hebt bereikt.

deken 2

Weven

Als je raster klaar is, worden de draden erdoor geweven. Hiervoor knip je draden met een lengte van de breedte van je haakraster, plus twee keer de lengte van je franje en iets van 10 cm extra omdat het weven garen opneemt. In mijn geval: de deken is 100 cm breed, ik wil franje van 15 cm. Minimale lengte van de draden is 100+15+15+10= 140 cm.

Tip: probeer het eerst even met een paar draden! Ik dacht dat ik het wel goed had gemeten en heb daarmee een bol garen verknald. Alle draden waren te kort.

Het gaat heel handig met een lange weefnaald om de draden erdoor te weven. Ga steeds onder en over een stokje. Trek het garen erdoor tot je aan de ene kant de lengte van de franje hebt. Bij het inrijgen van de tweede rij laat je het garen verspringen. Dit herhaal je tot je raster vol is.

deken 3

Op de eerste foto met het blauwe garen heb ik voor het raster Pittsburgh van Scheepjes gebruikt. Ik heb 6 bollen gebruikt. Het garen dat erdoor geweven is, is Nastrone van Lana Grossa. Bij de andere deken heb ik Pittsburgh van Scheepjes gebruikt voor het raster en Misty van Scheepjes voor het weven.

deken 4

Wat vind je van het ontwerp en mijn creatie? Ik ben benieuwd of jij deze deken ook durft te haken! Ik zou het heel leuk vinden als je even een reactie hieronder achterlaat.

 

Reacties
Categorieën