Zomer wiegsprei “Call the Midwife”
Zomer wiegsprei “Call the Midwife”

Verwacht je een (klein)kind deze zomer? Dan is deze zomer wiegsprei misschien iets voor jou!
Het veelgehaakte patroontje “Call the Midwife” (van de Britse tv-serie Call the Midwife, die overigens weer wordt uitgezonden in een nieuw jasje) blijft ontzettend leuk om te haken.

Ik besloot er een wiegsprei van te maken in pastelkleurtjes.

Bevallen in de zomer

Ik heb er zelf geen ervaring mee;  ik kreeg twee winterbaby’s. Maar ik kan me zo voorstellen dat het midden in de zomer best lastig is om je baby goed op temperatuur te houden als het buiten ook warm is. Een luchtige zomersprei is dan ideaal; heb je toch iets om je baby vertrouwd en geborgen mee in te stoppen, maar het is wel ademend en niet te warm.

Call the Midwife

Katoen

Veel jonge moeders kiezen nog altijd voor katoen als materiaal voor babydekentjes. Ik haakte de babysprei met Scheepjes Coton 8. Dit garen haakt fijn en is er echt in heel veel kleuren! Ik koos de kleuren wit (502), geel (508), roze (718), paars (651) en bruin (659). Lieve babykleurtjes!

Call the Midwife

Patroon

Het patroon is algemeen bekend en wordt op heel veel sites gedeeld. Je kunt op Pinterest meerdere manieren vinden om het te haken.

Hieronder deel ik met je hoe ik het gehaakt heb en hoe ik het kleurverloop en afwerking heb gedaan (kijk bij beschrijving). Ik maakte een schema met Stitchfiddle.

Call the Midwife

Benodigdheden

Haaknaald 3, Scheepjes Coton 8 in 4 kleuren + wit, schaar en stopnaald om de draad weg te werken.

Call the Midwife

Benodigde stekenkennis

losse, vaste, halve vaste en stokje

Call the Midwife

Beschrijving

Zet een lossenketting op die deelbaar is door 16. (voor 1 ‘raampje’ heb je 15 steken nodig, plus 1 steek die ervoor zorgt dat er steeds een ruimte ontstaat tussen de raampjes) Haak zoveel lossen als je wilt (afhankelijk van hoe breed je de deken wilt maken), als het maar deelbaar blijft door 16 + 3 extra lossen (dit wordt je eerste stokje). Ik haakte zelf 5 x 16 lossen. Maar dit is het formaat van een wandelwagenwiegje. Voor een ledikant of peuterbed heb je een grotere deken nodig.

Haak steeds 1 baan oftewel 5 ‘raampjes’ volgens onderstaand telpatroon in éénzelfde kleur.

Haak dan een rij vasten in de kleur wit.

Begin dan weer met een nieuwe kleur.

Rand

Als je deken lang genoeg is, haak je rondom de deken een rij vasten in wit en een rij stokje-losse-stokje-losse, etc. Daarna haak je in alle kleuren nog een rij vasten en je eindigt met de kleur wit.

Call the Midwife

Tip! Haak de deken met minder kleuren voor een rustigere deken. Hij is ook mooi in een uni kleur! Zelf haakte ik hem ook al eens helemaal in het wit.

Veel haakplezier!

Volg je me al op InstagramFacebook, Pinterest en YouTube @liefgehaakt?

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 15 Apr 2018

Prachtig dekentje! De witte vind ik haast nog mooier. Groetjes, Akkelien

Wietske (Liefgehaakt)
Door

Wietske (Liefgehaakt)

op 15 Apr 2018

Dankje Akkelien! Ik houd ook van uni.

Lineke
Door

Lineke

op 15 Apr 2018

Super mooi Wietske! Mijn favoriete haakgaren😊

Wietske (Liefgehaakt)
Door

Wietske (Liefgehaakt)

op 15 Apr 2018

Bedankt Lineke, het haakt inderdaad erg fijn 😍

Reactie plaatsen