Amigurumi – CAL Kerstgnome deel 5
Amigurumi – CAL Kerstgnome deel 5

In dit blog gaan we verder met het gezicht. We hebben het rode lijf al gehaakt en een stuk roze gezicht en die gaan we nu verder haken.


In toer 41 hadden we nog 64 roze vasten.
Toer 42: (DEC, 6V) 8x (=56V)
Toer 43: 56V
Voordat we het hoofd dicht gaan haken, gaan we de veiligheidsoogjes plaatsen. Maar dan moeten we eerst 2 witte vilten oogjes knippen van 2 cm hoog en 1,5 cm breed. Die gaan we namelijk achter de veiligheidsoogjes plaatsen.
Hieronder een algemene uitleg hoe u vilten oogjes knipt:
Hoe maakt u vilten lapjes voor achter de veiligheidsoogjes?
U heeft nodig:
• 2 veiligheidsoogjes
• klein stukje vilt (meestal wit, maar voor de foto’s rood)
• schaar
1. Knip een rechthoek uit het vilt, groter dan het veiligheidsoogje. Maak een gat in het centrum met behulp van de punt van een schaar en maak het voorzichtig iets groter. Net groot genoeg voor de achterkant van het veiligheidsoog.


2. Doe het oog in het gat en knip het vilt in de gewenste vorm en grootte met de schaar. U kunt het rond of ovaal knippen, een beetje vilt laten zien of juist veel. Knip vervolgens dezelfde vorm en grootte voor het 2e veiligheidsoog.


3. Plaats de veiligheidsogen op de juiste plek op de het gezicht en bevestig dan pas de achterkant van het veiligheidsoog.
Bij deze gnome heb ik een wit ovaal geknipt van dus 2 cm hoog en 1,5 cm breed, zodat er boven het veiligheidsoog meer wit is dan eronder.
Ik stijf de vilten oogjes altijd even op. Dit kan met een textielversteviger, met suikerwater of een mengsel van houtlijm en water. Zorg er wel voor dat het gaatje voor het veiligheidsoogje open blijft.
We gaan de veiligheidsoogjes plaatsen tussen de 8e en 9e roze toer van het gezicht, geteld vanaf het rode lijf (Dit is dus tussen de 34e en 35e toer van de gnome). Voor het plaatsen van de veiligheidsoogjes zoeken we het midden van het gezicht. Druk het gezicht plat en tel de vasten vanaf de zijkanten. Plaats een speld tussen de gemelde 2 toeren en in het midden van het gezicht.


Plaats het eerste veiligheidsoogje (met vilt) 2 Vasten links ervan. Doe het achterkantje er nog niet op! Plaats dan het 2e veiligheidsoogje 2 Vasten rechts ervan. Raken de oogjes elkaar (bijna) en bent u tevreden over de plaats dan kunt u de achterkantjes plaatsen.


Voordat we het hoofd verder afhaken, gaan we eerst nog de neus op het gezicht naaien. Vul de neus met fiberfill en naai de neus op de plek onder de ogen en net boven het rode lijf. Het afgeknipte draadje van de neus geeft de onderkant van de neus aan.

In het volgende blog gaan we het hoofd verder afmaken.

Reactie plaatsen