Rand haaks aanbreien, stap voor stap - Breiclub.nl
Rand haaks aanbreien - deel 1

Rand haaks aanbreien: Bij veel patronen is het gebruikelijk om eerst een middenstuk te breien en vervolgens haaks hierop een kanten rand aan te breien. Dit zie je bij de traditionele Shetland hap shawl, maar bijvoorbeeld ook bij patronen voor gebreide dekens. Ook is het een perfecte manier om een vest of trui van een mooie afwerking te voorzien.

Het mooie van een aangebreide rand, is dat deze niet alleen heel erg decoratief is, maar ook zeer elastisch. Bij het gewoon afkanten van een breiwerk krijg je al snel dat de rand de beperkende factor is in hoe ver je het werk kan opspannen. En zoals je weet, kantwerk komt het best tot zijn recht als je het opspant zover als het toelaat. Bij een aangebreide rand heb je het probleem van een te strakke afkanting helemaal niet, omdat er in feite geen afkanting is!  

Het uitgangspunt bij een aangebreide rand, is dat de steken van de rand haaks op de rest van het werk gebreid worden. De steken van de rand worden verbonden met die van het hoofddeel door deze recht (of averecht) samen te breien. Als je de steken gedraaid recht (of averecht) samenbreit, krijg je een steviger verbinding. Afhankelijk van het soort werkstuk, bijvoorbeeld kanten sjaal vs. trui, kan je aan de een of juist aan de ander de voorkeur geven.

In deze blog laat ik je zien hoe je een rand kan aanbreien aan je werk.

Rand haaks aanbreien

In dit voorbeeld heb ik een proeflapje gebreid in wit, waar ik in een contrastkleur een rand aan zal breien. Als je de rand in dezelfde kleur wil maken als het hoofddeel van je project, kan je natuurlijk gewoon met dezelfde draad verder werken en hoeft er niets af- en aangehecht te worden.

Rand haaks aanbreien stap voor stap

1. Begin met het opzetten van het aantal steken dat je nodig hebt voor je rand, op de breinaald waar de overige steken staan. Ik heb hiervoor de gebreide opzet gebruikt.

Rand haaks aanbreien

2. Brei nu volgens de in je patroon gegeven beschrijving voor de eerste naald die je van de buitenkant van de rand naar de binnenkant toe breit, tot 1 steek voor het einde van de naald. Brei vervolgens deze laatste steek van de naald samen met de eerste volgende steek van het hoofddeel.

3. Keer het werk. Om de verbinding tussen de rand en het hoofddeel zo plat mogelijk te houden, begin je met het averecht afhalen van de zojuist gebreide steek. Vervolgens ga je verder met de terugaande naald, deze werk je van de binnen- naar de buitenkant van de rand toe. 

Rand haaks aanbreien

4. Herhaal stappen 2 en 3 tot alle steken op zijn. Je breit hierbij dus in feite 2 naalden voor elke steek van het hoofddeel van je werkstuk.

Aan de goede kant van het werk ziet het er dan als volgt uit:

Rand haaks aanbreien

En dit is het resultaat aan de verkeerde kant van het werk:

Rand haaks aanbreien

In deel 2 van “randen haaks aanbreien” laat ik je zien hoe je met een dergelijke kanten rand een hoek ombreit!

Christa Goes
Door

Christa Goes

op 16 May 2016

Ik heb dit toevallig een tijdje terug geprobeerd. Na wat oefening gaat het vrij makkelijk. Ben wel heel benieuwd naar de hoeken!

Gerda
Door

Gerda

op 10 May 2019

Hoi Susanne, Ik vind het patroon van je rand heel mooi, heb je daar een omschrijving van? Groetjes Gerda

Reactie plaatsen