Wikkelsteek breien
Wikkelsteek breien


Een wikkelsteek ziet er prachtig uit en ook erg ingewikkeld, maar het is niets anders dan het draad om een steek of een aantal steken draaien.

Wikkelsteken worden vaak gebruikt om bij verkorte naalden geen gaatjes te krijgen, maar zoals u ziet op de foto’s zijn wikkelsteken ook als mooi detail in het breiwerk te gebruiken.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor een wikkelsteek. Het aantal wikkelingen kan verschillen en over hoeveel steken een wikkeling wordt gemaakt. En ook maakt het uit hoe strak u het gewikkelde draad trekt.

Ik ga aan de hand van een proeflapje en een aantal foto’s onderstaande wikkelsteek uitleggen. Bij deze wikkel draai ik het draad 1 keer om 3 steken. In elke derde naald breien we twee keer de wikkelsteek:

Ik heb al een aantal naalden gebreid zodat u kunt zien hoe het gaat worden.
We zetten 21 steken op (dit kan met elk garen met bijpassende breinaald):

Naald 1 Goede Kant: 5averecht, 3recht, 5averecht, 3recht, 5averecht, keer

Naald 2 Verkeerde Kant: 5recht, 3averecht, 5recht, 3averecht, 5recht, keer

Naald 3: 5averecht, Wikkelsteek, 5averecht, Wikkelsteek, 5averecht, keer

Naald 4: 5recht, 3averecht, 5recht, 3averecht, 5recht, keer

Herhaal naalden 1 t/m 4 totdat u de juiste hoogte heeft bereikt.

Wikkelsteek over 3 steken:

1. zorg dat het draad achter is, haal de volgende 3 steken af (zonder te breien) zoals u zou insteken voor een averechte steek

2. haal het draad naar voren, zet de 3 afgehaalde steken weer terug op de linkernaald

3. haal het draad voor deze 3 steken langs en doe het draad weer naar achteren, trek een beetje aan het draad. Hoe harder u trekt hoe strakker deze wikkelsteek maakt. Kijk even hoe los of strak u het draadje wilt hebben, maar zorg ervoor dat u bij alle wikkelsteken even hard trekt.

4. Brei vervolgens 1 steek recht

5. haal het draad weer naar voren

6. brei de volgende 2 steken samen door de achterste lussen. We begonnen met 3 steken voor de wikkelsteek en we eindigen weer met 3 steken.
1. Het draad is achter en we halen de volgende 3 steken af zoals u in zou steken bij een averechte steek
2. haal het draad naar voren en zet de 3 afgehaalde steken weer terug op de linkernaald
3. haal het draad voor deze 3 steken langs en doe het draad weer naar achteren
4. Brei vervolgens 1 steek recht
5. haal het draad weer naar voren
6. brei de volgende 2 steken samen door de achterste lussenNog een tip:

Als u het draad (volgens het patroon) meer dan 1 keer om de steken moet draaien, kunt u het beste het aantal steken op een kabelnaald zetten en er dan omheen draaien. Op deze manier hoeft u niet telkens steken van de rechternaald op de linkernaald te zetten en andersom.
Over de schrijver
Mijn naam is Carolina Speek. Ik brei en haak al sinds ik een jaar of 10 ben, nu al ruim 40 jaar. Ik vind het heerlijk om te haken en te breien, maar nog leuker vind ik het om zelf patronen te ontwerpen. Zelfs met ruim 40 jaar ervaring valt er nog steeds veel te leren en uit te proberen. De kennis die ik al heb en de kennis die ik opdoe wil ik graag delen en doorgeven aan anderen. Naast het ontwerpen van brei- en haakpatronen voor breiclub schrijf ik ook blogs. Daarin kan ik nog meer details, tips en trucs delen. Ik hoop u zo enthousiast te maken, dat u ook nieuwe technieken gaat proberen. De eerste stap is beginnen, ervaring komt dan vanzelf!
Sonja
Door

Sonja

op 16 Sep 2022

IN GE wikkelsteek haha

Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!
Your information is safe with us