Visserstruien voor kinderen, deel 3 van de visserstruienboeken
Visserstruien 3: Visserstruien voor kinderen

Degenen die dachten dat het bleef bij  deel 1 en 2 van de Visserstruien hebben het mis. Stella Ruhe vond een enorme schat aan informatie, zo is gebleken. In Visserstruien voor kinderen vertelt zij het verhaal van de jongens die op de vissersboten meevoeren, vaak als ketelbinkies, scheepsjongens, die de meest eenvoudige taken van de vissers konden overnemen, omdat in de vissersgezinnen elke verdiende cent er eentje was.

Visserstruien voor kinderen

Visserstruien voor kinderen

© Forte Creatief

Ook deze jongens droegen visserstruien, vaak uit de plaats waar ze vandaan kwamen. Op pagina 13 valt te zien, dat ook meisjes deze truien droegen, het vermoeden is,  dat dit de truien van oudere broertjes zijn, die doorgegeven werden.

Stella beschrijft in het tweede hoofdstuk  hoe het in die tijd stond met kinderarbeid, leerplicht, en onderwijs. In dit hoofdstuk zijn bijzonder veel klassenfoto’s te zien, waarop diverse truien te onderscheiden zijn.

Het derde hoofdstuk is zeer interessant, en behandelt de geschiedenis van kinderen in de visserij, zo rond 1900. Iedereen in het gezin had een taak, voor jongens was dat veelal op de boot, meisjes hielpen vaak mee in de verwerking van de gevangen haring.

Ook het vierde hoofdstuk is boeiend om te lezen. Heerlijk, die geschiedenis. Stella grijpt de lezer vast, en laat die aan het einde van het hoofdstuk pas weer los…

Maar bij hoofdstuk 5 komen we ter zake: Het breien

Visserstruien voor kinderen

© Forte Creatief

Dit hoofdstuk is zeer interessant. Net als in boek 1 en 2 behandelt Stella een goede basis van materialen, steekverhoudingen en technieken, maar op bladzijde 48, 49 en 50 geeft zij uitleg over de patronen.

Ieder patroon in de visserij had zijn eigen betekenis. Neem die gerust door, en neem ze ter harte.

Vanaf hoofdstuk 6 komen de 40 truien aan bod, iedere trui is voorzien van een schematekening en een teltekening van de patronen die in de trui worden gebruikt. Dit wordt geïllustreerd met prachtige kleurenfoto’s van de modellen die door een team van kundige breisters in korte tijd is gebreid. Dit team is er mede verantwoordelijk voor, dat deze prachtige serie gerealiseerd kan worden. Ik mocht zelf de trui Lemmer 2 voor dit boek breien, die te vinden is op pagina 137.

Museumtoer

Vanaf de boekpresentatie van deel 1 in Katwijk (oktober 2013) toeren de truien door diverse musea in Nederland. Als ik goed geïnformeerd ben, is de tentoonstelling (of een deel daarvan) tot november te zien in het museum Vlaardingen. Volgend jaar gaat de collectie de landsgrenzen over, voor een expositie in het Verenigd Koninkrijk (een in Engeland en een in Schotland)  Persoonlijk vind ik het een kroon op het werk van Stella, maar ook van het team achter haar, die de geschiedenis van de vissers en hun truien op een prima manier heeft vastgelegd, in een serie prachtige boeken. Ook als u niet breit, is die zeer de moeite waard om te lezen.

Visserstruien voor kinderen

© Forte Creatief

Visserstruien voor Kinderen 3 is een uitgave van Forte Creatief.

Het boek is een hardcover uitgave en telt 144 bladzijden

ISBN: 9789462501379

Onder meer te koop bij diverse goede wol(web) winkels.

Het boek kost €19,95

Reactie plaatsen