Versterkte hiel en teen, eindelijk gelukt - Breiclub.nl
Yes!!!!! Het is gelukt: sokken breien met verstevigde hiel en teen

Yes!!!!! Het is gelukt: sokken breien met verstevigde hiel en teen

In een eerder blog vertelde ik over één van mijn oma’s, die de sokken breide met een versterkte hiel en teen. Tenminste, dat is wat mijn moeder mij vertelde. Ik wilde een paar sokken voor mijn man gaan breien, omdat hij zelfgebreide sokken het lekkerste vindt zitten.

Mijn man draagt in zijn vrije tijd graag klompen. Wanneer hij sokken aan heeft, merk ik dat die op bepaalde punten sneller slijten dan in schoenen. Ik denk dat dat ook de reden is waarom de versterkte hiel ook is ontstaan.

Omdat ik mijn oma het niet meer kan vragen, ben ik zelf maar op zoek gegaan op het internet en  in een boek over sokken breien (‚Sokken breien doe je zo.’ van Jo Ann Luijken en ……).

Helaas zag ik dat het eigenlijk alleen maar om de versterkte grote hiel gaat. Over een versterkte kleine hiel en teen kon ik niets vinden. Dit terwijl er op de plaats van de kleine hiel ook vaak gaten ontstaan. En ook kan ik me voorstellen dat de sok bij de bal van de voet en ook bij de tenen wel wat versteviging kan gebruiken….. Misschien ligt hier voor mij de uitdaging.

Nu had ik tijdens mijn vorige (frustratie)blog geschreven dat het me niet lukte met de grote en kleine hiel. Maar tijdens het schrijven  van  mijn  blog kwam iets van een oplossing opborrelen. Dat heb ik uitgeprobeerd en dat lukte. Gelukkig maar!

Maar ook kwamen er op mijn blog diverse reacties, die zeker de moeite waard waren om in de toekomst eens uit te gaan proberen en ook om hier te delen.

Een greep van ideeën die in de reacties op Facebook en op breiclub.nl stonden:

 versterkte hiel

  1. Een dunne verstevigingsdraad meebreien bij de beide hielen en teen. In sommige sokkengarens (bijvoorbeeld van het Zwitserse merk Aarlan) zit er standaard een klein klosje bijpassend dun garen verstopt in de binnenkant van de knot.
    versterkte hiel
    Of je zou ook met dubbel garen kunnen gaan werken. Dit is de meest makkelijke manier en hiermee kun je zowel de grote als kleine hiel en de teen versterken. Ook kun je deze manier bijna onzichtbaar. Maar in de meeste sokkengarens zit deze dunne draad er niet bij, dus zou je apart op zoek moeten gaan naar dunner bijpassend garen;
  2. Er werd ook nog geopperd om over de hiel en teen te gaan mazen. Maar dat lijkt me een tijdrovend karweitje. Maar wel erg leuk gevonden! Voor het repareren van een gat in de sok zou het wel werken. Maar dat is nu net niet de bedoeling van deze blog dat je gaten moet   gaan repareren…….;
    versterkte hiel
  3. Een andere manier staat in ‚Sokken breien doe je zo’ van Jo Ann Luijken en……. Het patroon lijkt optisch een beetje op het boordpatroon, maar is niet helemaal welke ik aan het toepassen was, maar qua werkwijze lijkt die er erg op.
    versterkte hiel
    Door een medeblogster op breiclub.nl, Bianca, werd gewezen op beeldmateriaal die op breiclub.nl staat. Ook meldde ze en ook iemand anders in de reacties dat de kantsteek erg belangrijk is. Dit is de link naar het filmpje.
  4. De manier die ik aan het toepassen was, vond ik op internet. En deze vind ik optisch gezien het mooiste er uit zien, is namelijk bijna niet van het breiwerk zelf te onderscheiden. Maar inderdaad deze werkt, zoals genoemd in punt 3, ook met een kantsteek. De link naar de website: http://wolenco.nl/verstevigde-hiel-1/. Toen ik mijn moeder dit liet zien, vertelde me ze dat dit ook de manier van oma was.versterkte hiel

Kantsteek is heel belangrijk: dat was ik vergeten.

In ieder geval blijkt bij punten 3. en 4. de kantsteek erg belangrijk te zijn. En daar zat inderdaad bij mij het probleem: bij op het opnemen van de steken aan de zijkant van de grote hiel.

Normaal gesproken maak ik hier gebruik van, maar bij een verstevigde hiel brei je op de heengaande naald beurtelings een steek wel en een steek niet, en daardoor ben ik vergeten gebruik te maken van een kantsteek. Erg dom!

Het enige punt waarbij deze uitdaging groot wordt, is bij de kleine hiel. Ik brei namelijk de sokken met de zogenaamde Hollandse hiel met een grote en kleine hiel (dit vanwege de pasvorm). Bij de kleine hiel minder je namelijk iedere pen, waardoor de versterking minder goed toegepast kan worden. Dit terwijl de kleine hiel in het slijtageproces best wel een bottleneck is!

Uiteindelijk is dit ook gelukt en ook de verstevigde deel bij de teen. Ik ben bezig om de werkwijze van de verstevigde grote- en kleine hiel èn de teen op papier te zetten, zodat de sokkenbreisters onder de lezers er mee aan de slag kunnen.

versterkte hiel

In ieder geval wil ik de dames die met mij meegedacht hebben heel erg hartelijk bedanken voor hun input!

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 28 Oct 2017

Wat fijn dat het gelukt is! En ja, super leuk, al die reacties die je toen had! Groetjes, Akkelien

Marga Doornbosch
Door

Marga Doornbosch

op 28 Oct 2017

Daar ben ik ook blij om, Akkelien. Ik ben blij dat ik dit samen in interactie met de lezers heb kunnen oplossen! Ik had niet verwacht dat ik zoveel reakties zou krijgen. Groetjes, Marga.

Willemijna Bel-Benard
Door

Willemijna Bel-Benard

op 28 Oct 2017

Beste Marga, nu ga ik het weer proberen om sokken te breien.Want na het sterven van mijn lieve moeder had ik moeite met de hiel. Want ik ging altijd even naar haar toe, zij deed de hiel. dan maakte ik de sok af. Nu maar eens zien of het mij lukt,het is dus sinds 1986 dat ik het niet meer deed. Vriendelijke groet van Willemijna

Marga Doornbosch
Door

Marga Doornbosch

op 30 Oct 2017

Succes Willemina! Groetjes, Marga.

Karla
Door

Karla

op 18 Mar 2019

Waar heb je dat geleerd mijn man wil dat ook .

suzannapam
Door

suzannapam

op 07 Oct 2020

is het gelukt om op te schrijven hoe de versterkte kleine hiel gebreid kan worden? ik ben heel benieuwd! groet pam

Mia
Door

Mia

op 30 Mar 2021

Hallo, ook ik ben benieuwd naar de kleine hiel. En zou je ook de wreef en de tenen zo kunnen versterken? Wie heeft daar ervaring mee of ideeën over? Hoor ze graag, groet Mia

Reactie plaatsen