Vandaag gaan we rondbreinaalden kiezen: welke past bij jou? Er zijn vele soorten projecten waarbij breien in het rond makkelijker kan zijn dan plat heen en weer breien en vervolgens aan elkaar naaien.
Denk aan sokken, mutsen, mouwen van truien, ronde omslagdoeken enz. Er zijn ruwweg twee verschillende manieren om in het rond te breien: met naalden zonder knop (double pointed needles of dpn’s in het Engels) of met rondbreinaalden (circular needles of circs in het Engels).
Het kiezen van rondbreinaalden die bij je passen? @breiclubnl legt precies uit hoe!
Voorkeur bij rondbreinaalden kiezen
De meeste mensen hebben een strikte voorkeur voor de ene of de andere variant. Mijn voorkeur ligt bij de rondbreinaalden; ik heb wel eens met naalden zonder knop gewerkt, maar het voelde alsof ik met een egel aan het worstelen was! Voor mij scheelt het ook in de hoeveelheid verschillende breinaalden ik nodig heb, want ik gebruik mijn rondbreinaalden ook om gewoon heen en weer te breien.
Let wel: sommige breitechnieken lenen zich minder goed voor het breien met rondbreinaalden. Ik denk dan vooral aan personen die gewend zijn om de breinaald onder de oksel vast te klemmen.
In deze blog wil ik je wat achtergrond informatie geven over de verschillende soorten rondbreinaalden die er zijn. Zoals je ook in bovenstaande foto kan zien, zijn het er namelijk echt ontzettend veel!
En natuurlijk waar je op moet letten als je breien met rondbreinaalden gaat uitproberen. Er is namelijk niets zo persoonlijk als een rondbreinaald: Als je breit met naald die voor jou niet de juiste is, kan de ervaring minder prettig zijn dan bedoeld.
Waar op te letten bij rondbreinaalden:
- Materiaal
- Punt
- Aansluiting op de kabel
- Materiaal van de kabel
- Lengte van de kabel
Hieronder zal ik dieper ingaan op ieder van deze punten.
1. Materiaal
Rondbreinaalden zijn er onder ander in hout, bamboe, chroom, koper-finish, plastic en aluminium. Hout en bamboe zijn stroever om mee te breien dan de andere materialen. Hierdoor hebben deze niet mijn voorkeur: voor mij geld, hoe gladder hoe beter! Op bovenstaande foto zie je twee favorieten uit mijn persoonlijke collectie: de zilverkleurige met de gouden kabel is een reguliere Addi rondbreinaald, de koperkleurige rondbreinaald met de rode kabel is een Addi Lace. Deze laatste is voorzien van een lichtstoeve coating, waardoor makkelijker met zeer dun garen gewerkt kan worden.
2. Punt
Op bovenstaande foto is ook heel goed het verschil in punt te zien tussen beide rondbreinaalden: de lace naald is aanzienlijker scherper dan de andere. Naar welke variant de voorkeur uitgaat is wederom heel persoonlijk en zowel afhankelijk van het soort project dat je wilt gaan breien, als van je breistijl.
3. Aansluiting op de kabel
Op bovenstaande foto is heel goed het verschil te zien tussen de aansluiting van de wat duurdere Addi naalden in vergelijking met een Wibra rondbreinaald: die van de Wibra is duidelijk minder glad. Ik heb trouwens geen enkel probleem met Wibra-naalden: Prima punt, lekker soepele kabel en een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.
Afhankelijk van het soort project en je persoonlijke breistijl kan de aansluiting echter wel een probleem worden. Bij erg dun garen of als je erg strak breit, kan de wol achter het randje blijven haken. Dit kan tijdens het breien erg irritant zijn.
4. Materiaal van de kabel
De verschillende kabels die je in deze foto’s ziet, zijn allemaal van verschillende materialen gemaakt. Hierdoor zijn er ook verschillen in hoe soepel en buigbaar de kabels zijn. Dit heeft vervolgens weer effect op hoe makkelijk en prettig verschillende rondbreitechnieken ermee te doen zijn. Ikzelf ben nog niet een kabel tegen gekomen, die ik te soepel vond, alleen het tegenovergestelde, namelijk te stijf. Het is ook hier weer strikt afhankelijk van wat jij prettig vind.
5. Lengte van de kabel
Rondbreinaalden zijn met verschillende kabellengtes verkrijgbaar: Van hele korte van 10 cm en extra korte naaldjes om sokken mee te breien, tot kabels van 150 cm voor hele grote projecten. Het meest gebruikelijk zijn echter kabellengtes van 60, 80 en 100 cm, waarbij in mijn ervaring die van 80 cm het meest breed inzetbaar zijn.
Als je behoefte hebt aan meerdere kabellengtes, dan kan een set van losse punten en verschillende losse kabels zoals hieronder weergegeven uitkomst bieden.
Voor mij was dit de beste investering in jaren!
Samengevat:
Als je nog geen ervaring hebt met in het rond breien met rondbreinaalden en niet weet waar je voorkeur naar uitgaat: Ga eens op bezoek bij een vriend of vriendin die er verschillende heeft liggen en probeer ze uit voordat je investeert.
Miriam
op 13 Jun 2015Ria
op 13 Jun 2015Susanne
op 13 Jun 2015Judith
op 14 Jun 2015marian'ne m
op 19 Jun 2015Dico Sprokkereef
op 14 Sep 2016C.
op 02 Dec 2016