Welke haaknaald past bij jou? - Breiclub.nl
Welke haaknaald past bij jou?

Haaknaalden, je hebt ze in ontzettend veel soorten en maten. De maat is natuurlijk belangrijk voor het garen waar je mee werkt. Dan heb je de soort: een Tunische haaknaald of een gewone? Maar dat is niet het enige! Ook het model van een haaknaald is belangrijk, voor de ene meer dan voor de ander. Neem je een rechte metalen haaknaald, eentje van hout of zo’n ergonomische haaknaald met softgrip? In deze blog leer je er alles over, en kom je er ook achter welke haaknaald jij het beste kan gebruiken.

Waarom is de vorm van je haaknaald belangrijk?

Op de Facebook leden-pagina van Breiclub werd gevraagd: ‘Welke haaknaald moet ik in godsnaam kiezen? Er zijn er zo veel!’ Ja, dat klopt helemaal. Je hebt Clover, Knitpro, Prymm, Addi, en dan zijn er ook nog eens de haaknaalden van de HEMA, Wibra, Zeeman en noem maar op. Welke zijn nou goed, en welke vorm past bij mij? Het handvat (metaal, hout, ergonomisch of anders) kan niet alleen veel uitmaken voor je gewrichten, maar het draait ook om het gebruiksgemak.

Metalen haaknaalden zonder handvat

Welke haaknaald past bij mij foto 1

Als beginner haak je vaak met de metalen haaknaalden zonder enig handvat. Goedkoop, haakt prima en je kunt hem ook nog als Tunische haaknaald gebruiken! Maar het kan ook wat onwennig zijn dat het handvat zo dun is. In dat geval liggen de haaknaalden met een handvat fijner in de hand.

‘Softgrip’ of ergonomische haaknaalden

Welke haaknaald past bij mij foto 2

De meest bekende haaknaalden in deze sectie zijn de Clover en de Addi haaknaalden. Alom geprezen door haaksters geplaagd door reuma en artrose, maar ook voor de beginnende haker kan dit een verlichting zijn. Je hebt haaknaalden met een handvat dat helemaal softgrip is, of kunststof met een anti-slip gedeelte voor de duim, zoals de Clover Soft Touch. Door het prijskaartje is het een lastige keuze om te maken: wat als je ze toch niet fijn vindt? Over het algemeen zijn mensen erg te spreken over de Clover haaknaalden en de Addi Swing, en krijgen ze er geen spijt van. En anders zijn ze een leuk cadeautje voor een hakende vriend of vriendin!

Houten haaknaalden

Welke haaknaald past bij mij foto 3

Helemaal van hout of metaal met een houten handvat; persoonlijk zijn dit mijn favoriete haaknaalden. Ik vind het fijner als een haaknaald niet zoveel grip heeft, en gemakkelijk kan bewegen in mijn hand. Maar dit is voor iedereen anders! Haaknaalden met alleen een houten handvat zijn moeilijker te vinden in Nederland, vaak heb je alleen hele grote haaknaalden die helemaal van hout zijn, voor bijvoorbeeld textielgaren. Ik vind het de perfecte middenweg: je hebt toch een comfortabel handvat, maar nog steeds glad en soepel.

Wat zijn dé beste haaknaalden?

Als je willekeurig een aantal haaksters vraagt naar hun favoriete haaknaald, zal het merendeel zeggen: de Clover Amour haaknaalden! Deze kleurige Japanse naalden vallen bij heel veel mensen in de smaak vanwege de fijne grip. Comfortabel, maar niet té zacht. De haken zelf zijn wat dieper uitgesneden zodat de haaknaalden het garen goed ‘grijpen’, het garen glipt minder snel van je naald af. En dat is natuurlijk ook erg prettig! En pssst…. Wil je jezelf écht eens trakteren? Kijk dan eens naar de haaknaalden van Furls, wat een schoonheden!

[tweetquote]Welke haaknaalden gebruik jij, en waarom? Deel het met @breiclubnl! [/tweetquote]

Clasina Vergunst
Door

Clasina Vergunst

op 24 May 2015

Ik haak al mijn werkjes met de ouderwetse haaknaalden, die doen het voor mij hoor.De metalen zonder handvat dus.

Tinie Houtzager
Door

Tinie Houtzager

op 24 May 2015

Ik haak altijd met naalden met een softgrip. Dat werkt voor mij met artrose handen het prettigst

'm(i)e'
Door

'm(i)e'

op 24 May 2015

Ik gebruik ook liefst de houten : ik kcoht ze spotgoedkoop in een chinese etsywinkel. Helaas gaan ze maar tot 2,75 en ik gebruik toch vaak grotere naalden. de ergonmische vind ik ondingen, voor mijn handen toch. En die van wibra waren bij mij na een half uurtje haken gewoon kapot. Dus als ze dikker moeten zijn dan 2,75 stap ik over naar de eenvoudige metalen.

Ria Agterberg
Door

Ria Agterberg

op 18 Jun 2015

Ik heb mijn haaknaalden bij de website hobbydoos.nl gekocht. De levering is heel snel en tot nu toe alles foutloos, ik koop er ook vaak mijn garens. De speciale haaknaalden die ik daar vandaan heb met een plat bruin handvat liggen uitstekend in de hand, veel prettiger dan de metalen. Groetjes Ria

Judith
Door

Judith

op 24 May 2015

Ik gebruik de ouderwetse haaknaalden, erfenis van mijn moeder. Aangezien ik niet supervaak haak, werkt dit voor mij prima. Ik geloof ook niet dat ik weet hoe ik die met die softgrip zou moeten vasthouden...

Andrina Bolle
Door

Andrina Bolle

op 31 May 2015

Ik haak het liefst met een lange haaknaald, eigenlijk geschikt voor tunisch haken

Reactie plaatsen