Rondbreien, it’s magic! - Breiclub.nl
Rondbreien, it’s magic! (+video)

Rondbreien, it’s magic! Hoe ben ik aan het rondbreien geslagen? Toen ik in scheiding lag, ben ik weer aan het breien geslagen. Ik kon wel wat meditatieve momenten gebruiken.

Ik zocht naar een patroon dat groot genoeg was om een scheiding mee door te komen en simpel genoeg was om mijn verwarde geest erbij te houden. Al snel viel mijn oog op een deken.

Bij toeval ontdekte ik de magic loop. Er ging een wereld voor me open (zie video onderaan)!

De deken

De deken bestond uit 24 vierkanten. En geen gewone vierkanten, maar vierkanten die uit het midden gebreid werden naar de buitenrand, in het rond. De deken had ik gevonden op de site van drops.

rondbreien

Hij is gemaakt van sokkenwol en daardoor niet duur. Maar door het prachtige verloopgaren wordt het resultaat heel mooi. Ik viel ervoor en besloot hem te gaan maken. Vierkantje 1 startte ik met 5 korte sokkennaalden. Op elke pen 2 steken en dan in de rondte. Ik werd er niet vrolijk van.

Het kostte me veel moeite om met zo weinig steken te starten. Het was gewoon een geworstel. Als ik een keer op gang was, ging het wel weer. Maar dat beginrondje, ik zag er gewoon tegen op.

Als ik zover was dat de steken niet meer op de sokkennaaldjes pasten, ging ik over op de rondbreinaald. En dat paste dan eigenlijk ook weer net niet: net te weinig steken om comfortabel op de rondbreinaald te passen.

Bij toeval ontdekte ik de magic loop. En mensen, er ging een wereld voor me open!

Magic loop

Had iemand dit mij jaren eerder even kunnen vertellen? Wat een uitvinding! Voor degenen die net zo onwetend zijn als ik: de magic loop is met een rondbreinaald kleine aantallen steken rondbreien.

Dus alles waarvan ik altijd beweerde dat het NIET kon op een rondbreinaald zoals sokken, vingers van handschoenen, etcetera. Het opzetten van de vierkantjes met de magic loop was ineens een piece of cake.

rondbreien

 

Hoe werkt het rondbreien?

Je hebt er een lange rondbreinaald voor nodig, minimaal 80cm. En natuurlijk bijpassend garen. Daar gaan we!

1. Zet het aantal steken op dat je nodig hebt. In dit voorbeeld ga ik even uit van 20 steken.

2. Schuif de steken op de flexibele kabel.

3. ‘Breek’ de steken doormidden: tussen de 10e en 11e steek trek je de kabel tussen de steken door. Schuif de steken naar de naaldpunten. Nu staan er 10 steken op beide naaldpunten.

4. Neem de twee naaldpunten in je linkerhand, de werkdraad zit bij de bovenste naaldpunt. Trek de bovenste naaldpunt nu door de steken.

5. Brei de 10 steken van de onderste naald. Keer het werk, schuif weer 10 steken op elke naaldpunt.

6. Herhaal stap 4 en 5. Nu heb je 1 toer gebreid!

 

Zoals je begrijpt, ga je zo door. Als je het nog eens wilt bekijken, in dit volgende (Engelstalige) filmpje wordt het duidelijk uitgelegd.

rondbreien

Rondbreien voor handschoenen, sokken en kantbreien

Dankzij mijn nieuwe kennis, ging de deken breien nu als een raket. Ik hoefde immers niet meer moeilijk te doen met 5 naaldjes, overzetten naar de rondbreinaald als ik ver genoeg was en dan verder breien.

Ook geen worsteling meer omdat het aantal steken NET te weinig was om goed op de kabel te passen. Ik begon en eindigde met rondbreinaalden. Magic!

En sindsdien ben ik verslaafd aan rondbreinaalden. Ik gebruik ze voor alles. En door de rondbreinaalden brei ik nu ook met plezier handschoenen. Ik had altijd een hekel aan vingers breien, maar dat is over.

Ook gebruik ik ze voor kantbreien omdat je daar op een gegeven moment zo’n kolossaal aantal steken hebt dat het niet op een rechte pen past. Daar zal ik binnenkort meer over schrijven.

Verder sokken ‘TAAT’: two at a time. Ik had altijd last van het ‘Eenzame enige sok syndroom’: ik breide een sok en had dan geen zin meer in de tweede. Nu met de magic loop brei ik twee sokken tegelijkertijd. Dat ga ik binnenkort ook nog uitleggen.

Dus rondbreien, een uitkomst! Ik hoor graag wat jouw ervaringen zijn met de rondbreinaald.

 

Angelique
Door

Angelique

op 06 Jun 2014

Bedankt voor de uitleg, ik ga dit weekend nog met je uitleg aan de slag want dit lijkt me echt een uitkomst!

Maaike
Door

Maaike

op 08 Jun 2014

Graag gedaan, Angelique! Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag

Annemiek
Door

Annemiek

op 17 Feb 2015

Bedankt voor je duidelijke uitleg! Ik heb gister even voor het eerst de rondbreinaalden geprobeerd. Ik had 20 steken opgezet, en heb iets van 10 rondjes gebreid. Het probleem was alleen dat er een duidelijk grotere opening zat tussen de twee 'helften' zeg maar. Elke keer als ik van kant wissel komt er meer ruimte. Wat kan ik hier aan doen? Ik heb geprobeerd om het wat strakker aan te trekken, maar dat resulteerde alleen in steken die ik amper nog op de naald kon krijgen... Alvast bedankt!

Annemieke
Door

Annemieke

op 25 Oct 2015

Door het filmpje ben ik erg enthousiast geworden en heb alles in huis om te beginnen, ook het proef lapje ging goed! Wat een uitkomst die magic loop, maar nu ga ik een vest breien en begin met 8 steken, de magic loop formule uiteraard, maar omdat ik steeds moet meerderen komt de rondbreinaald vanzelf wel vol, moet ik dan wel het werk blijven splitsen of ga ik, wanneer er genoeg steken zijn rondbreien? Graag hoor ik van je, Met vriendelijke groet Annemieke

Marjanne
Door

Marjanne

op 21 Feb 2016

Eindelijk snap ik hem. ! Dankjewel

Milena
Door

Milena

op 19 Oct 2016

Heel erg mooi. Hoeveel bollen heb je nodig voor de deken?

Annemie
Door

Annemie

op 18 Mar 2019

Deze techniek probeer ik zeker uit. Maar ik heb nog een ander vraagje. Ik maak een stola die uit blaadjes bestaat. Ik brei in de rondte en wanneer ik aan de 2de naald moet beginnen staan de steken niet juist waar ik rechts moet breien staan er ineens averechtse steken. Ik heb al geprobeerd om het werk te draaien maar dan brei ik niet meer in de ronde. Kan u mij soms helpen?

Anita
Door

Anita

op 16 Apr 2019

Hallo, heb je al een handleiding gemaakt voor 2 sokken tegelijk van teen tot top op een rondbreinaald gemaakt. Ik ben pas begonnen met een sok.

Reactie plaatsen