Breien in het rond met rondbreinaalden - Breiclub.nl
Rondbreien met rondbreinaalden: hoe werkt dat?

Rondbreien vind ik zelf altijd heel ontspannend. In het rond en rond en rond, heel zen! Dat was een van de dingen die het zo fijn maakten om aan de Zeeglas kolsjaal te werken. 

In deze blog ga ik je vertellen hoe rondbreien met rondbreinaalden het beste werkt, en laat ik je een voorbeeld zien hoe je gebruik kan maken van een rondbreinaald maat 3 mm met een kabellengte van 30 cm.

Hoe werkt rondbreien met rondbreinaalden het beste?

Op deze manier in het rond breien, werkt het beste als je een rondbreinaald gebruikt met een lengte die aansluit op de diameter op je project. Een iets te korte kabel is hierbij beter dan een iets te lange, omdat breiwerk zich makkelijk wat laat comprimeren op de breinaald.

Een iets te lange kabel rekt het breiwerk echter uit, wat zowel je project als de ervaring van het breien zelf niet ten goede komt.

rondbreien met rondbreinaalden

Voor een colsjaal is een gewone rondbreinaald met een kabellengte van 60 cm meestal prima. Voor het breien van sokken op deze manier zijn zelfs speciale rondbreinaaldjes met extra korte naaldjes en een kabeltje van slechts 10 cm.

Rondbreien met een rondbreinaald maat 3mm en kabellengte van 30cm

In dit voorbeeld ga ik echter gebruik maken van een rondbreinaald maat 3 mm met een kabellengte van 30 cm en ietwat kortere naaldjes dan bij reguliere rondbreinaalden. Deze naald van het merk Addi is mijn favoriet om babymutsjes van sokkenwol mee te breien.

  1. Zet steken op in de hoeveelheid zoals benodigd voor je project en één extra. Waarom vertel ik je zo! In dit voorbeeld heb ik steken opgezet door ze op te breien, je kan natuurlijk gewoon je voorkeursmethode gebruiken. In onderstaande foto is de draad het meest onderaan waar het opzetten begonnen is. De draad bovenaan gaat naar de bol wol.

rondbreien met rondbreinaalden 2

  1. In patronen waarbij het werk in het rond gesloten moet worden, staat vaak dat je erop moet letten, dat het werk niet verdraaid wordt. Behalve bij een möbius kol natuurlijk, waarbij dat juist wèl de bedoeling is. In bovenstaande foto zie je bij de pijl, dat het werk in deze foto verdraaid is, eerst goed doen dus, voordat we verder gaan!

rondbreien met rondbreinaalden 3

  1. Houd de naalden nu zo vast, dat de laatste steek die je opgezet hebt, op je rechternaald zit. Je herkent deze aan de draad die naar de bol wol gaat.

rondbreien met rondbreinaalden 4

  1. Laat deze laatste steek van je opzetnaald van de rechternaald afglijden naar de linkernaald, brei daarna de eerste twee steken recht samen. Hiermee sluit je op onzichtbare wijze het werk in het rond en voorkom je een “gat” waarop het werk kan gaan ladderen. De extra opgezette steek is hiermee weg verminderd.
  1. Plaats je steekmarkeerder om het begin (en einde) van een ronde aan te geven en brei!

rondbreien met rondbreinaalden 5

In volgende blogs over breien in het rond met rondbreinaalden, zal ik ingaan op breien met een reizende lus (travelling loop), magic loop breien en twee werkstukken tegelijkertijd op dezefde naald magic loop breien (“two at a time” afgekort “TAAT” magic loop).

Stay tuned!

Wilma weerd
Door

Wilma weerd

op 21 Jun 2015

Heel interessant en duidelijk uitgelegd. Ik hou zeker het volgende blog over breien met rondbreinaalden in de gaten.

Leonoor
Door

Leonoor

op 23 Jun 2015

Heel benieuwd hoe dat gaat, rondbreien met een kabeltje van 10 cm. Wat leren we hier toch veel nieuwe technieken.

Corrie
Door

Corrie

op 06 Feb 2016

nog nooit gedaan maar spannend.Alleen hoe krijg ik de steken van de kabel op de pen? succes met de web, gr.Corrie

José Tielemans
Door

José Tielemans

op 24 Jan 2017

Kun je ook een voorpand en achterpand aan elkaar breien en wat dan als je armsgaten moet gaan breien?

Elly de hoog
Door

Elly de hoog

op 31 Jan 2017

Is de lengte van de rondbreinaald incl. De naaldjes of is het de draad die de lengte aan geeft

J. Mennes
Door

J. Mennes

op 23 Dec 2017

Dat kan. Als je armsgaten moet gaan breien ga je in een aantal toeren steken meerderen. Vooraf moet je wel markeren wat de zijkanten zijn. Je meerdert dan in een toer of 4 aan beide zijkanten in totaal 8 steken. Je breit verder tot de panden af zijn. Als je klaar bent met het breien van het voor en achterpand pak je de naaimachine en maak je een dubbel u stiksel recht over de gemeerderde steken voor het armsgat. Daarna knip je tussen de benen vna de dubbel gestikte u de armsgaten in het pand.

Tineke Mink
Door

Tineke Mink

op 02 Nov 2018

Je kan toch niet zomar in een breiwerk gaan knippen. Dan gaat het toch uitrafelen?

Eefje
Door

Eefje

op 14 Nov 2018

Natuurlijk is dit niet de goede manier om armsgaten in een kledingstuk te maken... Je moet nooit in een gebreid kledingstuk knippen! Op youtube staan heel veel tips over hoe je armsgaten maakt met rondbreien.

Ineke
Door

Ineke

op 19 Jan 2019

Ik ben een muts aan het breien met een rondbreinaald maar nu blijkt dat mijn naald te lang is als ik moet gaan minderen. Hoe kan ik de steken overzetten op een kortere?

greet
Door

greet

op 06 Aug 2019

Ziet er makkelijk uit Bedankt

Reactie plaatsen