Feather and Fan Breisteek uitleg - Breiclub.nl
arrow_drop_up arrow_drop_down

Uitleg van een breisteek: Feather and Fan

In verschillende van haar blogs geeft Carmen uitleg over haaksteken, zoals de waaier- en de noppensteek. Nu is het de beurt om aandacht te schenken aan een breisteek. Ik geef in deze blog uitleg van een breisteek, die een mooi golvend ajoureffect heeft. In het Engels wordt die de Feather and Fan genoemd.

Ik heb inmiddels een paar plaids gehaakt en wilde nu aan de slag met een gebreide plaid, dus ben ik op zoek gegaan naar een geschikte steek en na wat zoekwerk kwam ik de Feather and Fan tegen. Het is een gemakkelijke steek die in vier naalden gebreid wordt. En vervolgens worden deze vier naalden steeds herhaald.

Hoe brei je de Feather and Fan?

De versie die ik heb gekozen van de Feather and Fan wordt gebreid in een meervoud van 18 steken.

Eerste naald: brei alle steken recht.

Tweede naald: brei alle steken averecht.

Derde naald over 18 steken: *Brei twee steken samen en doe dit drie keer, brei 1 omslag, 1 recht en doe dit 6 keer, brei dan weer twee steken samen en doe dit drie keer*. Herhaal van * tot *.

Vierde naald: alle steken recht.

Herhaal deze vier naalden.

Feather and Fan Breisteek

Patroon voor een plaid in de Feather and Fansteek

Ik gebruik de Feather and Fan steek voor een plaid. Ik brei deze plaid met een dik acryl garen, namelijk Katia Alaska. Dit garen heeft een steekverhouding van 12 steken bij 16 naalden en ik brei met een rondbreinaald nr. 6. Ik heb gekozen voor vier kleuren, namelijk 5 bollen zwart, 5 bollen donkergrijs, 5 bollen lichtgrijs en 2 bollen roze.

Feather and Fan Breisteek

Beschrijving

De plaid wordt 180 cm breed en ongeveer 170 cm lang. Zet 218 steken op en brei als volgt: 1 kantsteek, 12 keer de 18 steken van de Feather and Fansteek (zie de uitleg hierboven), eindig met 1 kantsteek. Brei de vier naalden van het patroon en herhaal deze tot de gewenste hoogte.

Wissel de kleuren af in een streeppatroon die je mooi vindt. Ik ben zelf inmiddels tot zover gekomen.

Feather and Fan Breisteek

 

Heb je de Feather and Fan steek al eens gebruikt? Of heb ik je geïnspireerd om deze steek te gaan gebruiken, bijvoorbeeld voor een plaid?

 

Over de schrijver
Hallo, ik ben Gabriëlle! Ik heb inmiddels zo’n 30 jaar brei-ervaring en brei van alles. Van truien, vesten tot babyvestjes, mutsen en sjaals. Alles wat ik maak is te zien op mijn facebookpagina: Breicreaties van Gabriëlle. Ik vind het leuk als ik anderen met mijn voorbeelden weet aan te steken met het breivirus. Daar word ik enthousiast van en het werkt echt ONTSPANNEND. Ik hoop via mijn blogs nog meer mensen te bereiken om het breivirus te delen.
Marja Jonas
Door

Marja Jonas

op 25 March 2015

brei je de 3e naald ook recht?

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 25 March 2015

Ja, en dan dus 3 x 2 steken recht samenbreien, 6 x 1 omslag en 1 steek recht breien en weer 3 x 2 steken recht samenbreien.

marijke hoefakker
Door

marijke hoefakker

op 18 May 2015

Wat is een kantsteek, recht of alleen afhalen?

marijke hoefakker
Door

marijke hoefakker

op 18 May 2015

Wat is een kantsteek, recht of alleen afhalen? Moet je bij de sierrand in de 3 e naald nu ook na elke omslag 1 recht breien, zodat je ook 6 keer een rechte steek hebt? en 6 keer een omslag?

B. Slooter
Door

B. Slooter

op 30 October 2015

Dankje wel voor de goede uit leg van het patroon Gr Bep

Esther
Door

Esther

op 9 January 2017

De steek die hier getoond word is NIET de Feather-and-Fan steek, maar de Old Shale steek.

Reactie plaatsen