Narcissen haken in het voorjaar!
Narcissen haken in het voorjaar!
19 februari 2022 

Narcissen haken in het voorjaar!

Het voorjaar zit in de lucht, heerlijk! Zo fijn dat het langer licht wordt en ook heerlijk dat alles weer begint te groeien en te bloeien. Zelf ben ik dol op voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, blauwe en witte druifjes en crocussen. Mijn grootste favoriet is de narcis. Eigenlijk houd ik helemaal niet van geel en toch: van narcissen word ik heel blij!

Vorig jaar haakte ik een heel alfabet aan bloemen bij elkaar en toen ik midden in de zomer bij de N aanbeland was, moest ik even nadenken wat voor bloem dat kon worden. Ineens wist ik het, dat kon alleen de narcis zijn! En zo haakte ik in juli deze bloem:

Nu ontdekte ik dat er tijdens de Olympische Spelen in Beijing gehaakte bloemen werden uitgedeeld. Ik zag dit filmpje via Facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=1107194706519502 Zo leuk! Dus was ik zelf ook weer helemaal “in to” het haken van bloemen.

Voor deze blog heb ik m’n narcis opnieuw gehaakt en nieuwe foto’s gemaakt. Deze narcis haak ik met 2 tinten en dan maak ik de kelk met de donkerste kleur. Ik heb restjes katoen gebruikt en haaknaald 2½. Je zou eventueel ook voor slechts 1 kleur kunnen kiezen.

Eerst wordt de kelk gehaakt. Dat kan spiraalsgewijs.

Patroon gehaakte narcis

Toer 1: begin met een magische ring en haak daarin 6 vasten (foto 1).

Toer 2: haak in elke steek 2 vasten. Je hebt dan 12 steken (foto 2).

Toer 3: haak in elke steek in de voorste lus 1 vaste (foto 3).

Toer 4: haak in elke steek 1 vaste (foto 4).

Toer 5: *in de volgende steek 1 vaste, 3 lossen, 1 halve vaste*, herhaal van * tot * tot je rond bent (5).

Knip de draad af en hecht netjes af. De kelk is nu klaar (6).


Voor de bloemblaadjes heb ik een lichtere kleur gekozen. De bloemblaadjes haak je aan de achterste lussen van toer 3 van de kelk.

Elk bloemblaadje gaat over 2 steken, je begint in 1 steek en haakt een rij lossen. Het bloemblaadje haak je op die rij lossen en daarbij haak je in dat “bobbeltje” aan de achterkant. Zo houd je ook een rij van v’tjes aan die zijkant van ‘t bloemblaadje.

Je haakt de bloemblaadjes zo:

Haak aan met de kleur voor de bloemblaadjes in 1 van de achterste lussen van toer 3 van de kelk.

*In de volgende steek 1 halve vaste en 9 lossen. Sla 1 losse over en haak dan achtereenvolgens in de bobbeltjes aan de achterkant 1 vaste, 1 half stokje, 1 stokje, 2 dubbele stokjes, 2 stokjes, 1 half stokje.

1 halve vaste in de volgende steek*.

Herhaal van * tot * tot je rond bent en 6 bloemblaadjes hebt gehaakt.

Ik vond nu dat de blaadjes nog wel iets breder mochten worden en heb daarom een extra rand rondom gehaakt. Dat kan wel een beetje “op gevoel”. Ik deed het ongeveer als volgt:

Begin onderaan bij het eerste bloemblaadje en *haak achtereenvolgens 2x 1 vaste, 2x 1 half stokje, in de volgende steek 2 halve stokjes, 1 half stokje, 1 vaste, op de top 3 vasten, 3x 1 vaste, 2 vasten in de volgende steek, in elke volgende steek 1 vaste tot je onderaan bent, 1 halve vaste tussen de halve vasten tussen de bloemblaadjes*.

Herhaal dit voor elke bloemblaadje.

Knip de draad af en hecht netjes af.Let op: bij mijn nieuwste gehaakte narcis hield ik een wat langere draad aan het werk en ik heb daarmee een veilligheidsnaald vastgezet aan de achterkant van de bloem. Zo heb ik een mooie voorjaarsbroche!Deze narcis heb ik eerst vochtig gemaakt en vastgespeld op zo’n foampuzzelblok, zodat de bloem mooier in model komt.Wat is jouw lievelingsbloem?

📷 + © Akkelien Smink

Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/


Liefs van De Breimeisjes!

Over de schrijver
Hallo, mijn naam is Akkelien Smink. Ik ben getrouwd (in 1991) en moeder van een zoon (2000) en wij wonen in Friesland. Zelf ben ik geboren in 1965 en ik heb dan ook handwerkles gehad op de lagere school, zoals dat toen heette. Ook leerde ik wel eens wat mijn moeder en haar moeder. Handwerken heb ik altijd leuk gevonden en ging als een rode draad mee door alle opleidingen die ik volgde. Op de HAVO koos ik textiele werkvormen als examenvak en op de pedagogische akademie haalde ik alle aantekeningen, ook die voor handwerken. Natuurlijk zijn er jaren geweest dat ik nauwelijks een haak- of breipen aanraakte en toch pakte ik regelmatig de draad en wat naalden weer op. Sinds een aantal jaren haak en brei ik er weer vrolijk op los, vaak samen met vriendin Lydia en zo ontstonden De Breimeisjes. Die naam klopt niet helemaal, maar klinkt wel lekker. Er kwam een website en later een blog, om te laten zien wat we allemaal maken. Dat is meer “mijn ding”, vooral het bijhouden van de blog (debreimeisjes.blogspot.nl) vind ik erg leuk. Zonder Lydia was het vast niet eens ontstaan, dus blijft het De Breimeisjes. Nog steeds hebben Lydia en ik regelmatig “club”, dat wil zeggen: we drinken koffie/thee, nemen daar wat lekkers bij, kletsen heel wat af en ondertussen zijn we aan het haken of breien. Altijd weer inspirerend!
Reactie plaatsen

Doe jij weer mee aan het leukste brei- en haakproject van het jaar?

Ik doe mee
Ontdek alles over het thema van dit jaar!

Wil jij als eerste onze nieuwste blogs lezen?

Schrijf je dan nu in....🧶

Your information is safe with us