Luie breister - Breiclub.nl
Luie breister? Ontdek hier makkelijke tips!

In mijn hart ben ik een luie breister…ik durf het bijna niet hardop te zeggen! En daarmee bedoel ik niet dat ik maar een steek per dag brei. Maar ik maak het mezelf graag gemakkelijk.

Dus zul je me vaak in de weer zien met steekmarkeerders zodat ik niet hoef te tellen. Daar kom ik binnenkort nog wel eens op terug, hoe je die markeerders als luiwammes voor je karretje kunt spannen.

Daarom heb ik hier een paar tips voor de luiaard!

Ik heb een hekel aan het in elkaar zetten van breiwerk. Als ik iets maak dat ik in elkaar moet zetten, zoals een trui of een vest, heeft het breiwerk nog wel eens de neiging om een tijdje te blijven liggen.

Sokken

Ik vind het leuk om sokken te breien. Van het boord naar de teen en van de teen naar het boord. Ik vind het prachtig om te doen.

Het leukste van sokken vind ik, dat ze klaar zijn op het moment dat je de laatste steek afkant. Alleen nog even draadjes afhechten en klaar ben je.

Ik ben dol op de constructie van sokken. Zonder dat er een naald aan te pas komt, wordt de hele sok ingenieus in elkaar gezet. Als we op de traditionele manier te werk gaan, van het boord naar de teen, starten we bij het boord.

Daarna gaan we over naar het patroon voor het been. Dan door naar de hiel, de kleine hiel en de spie.

luie breister

 

Allemaal jargon voor de onderdelen van een sok. En als we de hiel gedaan hebben en de spie gepasseerd, blijft over de voet. Aan de bovenkant gaat het patroon van het been door. En de zool wordt meestal in tricotsteek gebreid. En tenslotte minderen voor de teen. Na de laatste steek ben je gewoon klaar en kun je je sokken direct aan.

Heerlijk, voor de luie breister! Maar nu heb ik iets ontdekt: je kunt ook een trui of vest breien, bijna zonder dat je een naald nodig hebt. Ik word er gelukkig van!

Vest zonder in elkaar zetten

Eigenlijk is het natuurlijk helemaal niks nieuws. Integendeel, deze manier van een vest breien is ouder dan de manier waarop we het nu doen. Het is misschien meer dat het uit de mode is geraakt om het op deze manier te doen. Of misschien is het meer in de mode geweest in de Noordelijke landen dan hier.

Maar als luie breister wist ik het gelukkig te vinden. Het vest zonder naden.

Het gaat om een vest met een ronde pas. Het is wel handig om hem in zijn geheel op rondbreinaalden te breien. Maar daar ben ik natuurlijk sowieso een fan van. En degenen die het nog niet (goed) kunnen: bekijk hier de cursus rondbreien!

luie breister

Hoe werkt het breien van een vest zonder naden?

1. Het achterpand en het voorpand worden aan één stuk gebreid. Je zet dus steken op voor het linker voorpand, het achterpand en het rechter voorpand. Nu brei je eerst een boord, daarna ga je over naar het patroon.

Eventueel minder en meerder je om een mooi model te krijgen op de plek waar normaal de zijnaden zitten. Je breit tot aan de plek waar de armsgaten beginnen. Onder de oksels worden een paar steken afgekant.

2. Nu brei je beide mouwen. Op de rondbreinaald zet je de mouwen op. Eventueel werk je met de magical loop. Eerst wordt er weer een boord gebreid. Daarna in patroon verder.

Op de plek waar normaal de naad van de mouw zit, meerder je zodat de mouw wijd genoeg wordt. Op het punt waar je zou gaan minderen voor de mouwkop, stop je met breien. Ook hier worden onder de oksel enkele steken afgekant.

3. Het echte werk begint nu. De mouwen en de panden worden bij elkaar op één naald gezet. Daarom is het ook handig om met een rondbreinaald te werken. Dan past alles wel op de naald. Het gaat als volgt: linker voorpand, mouw 1, achterpand, mouw 2, rechter voorpand.

Nu wordt in patroon verder gebreid. En dan gaat het minderen starten. Aan de zijkant van de voorpanden, mouwen en achterpand wordt geminderd. Hiermee ga je door tot je bovenaan bent, bij de hals. Als alle minderingen zijn voltooid, wordt direct het boord voor de hals gebreid.

En als dit klaar is, is je vest bijna af! Alleen de kleine naadjes onder de oksels hoeven in elkaar gezet te worden. Echt, een uitvinding!

 

Heb je zelf ook voorbeelden voor luie breisters? Laat het me weten!

 

Bianca
Door

Bianca

op 30 Aug 2014

Ik gebruik vaak de drie-naald-afkantmethode voor schouders en sokken. Ideaal, omdat ik een hekel heb aan naadjes dichtmazen

Anique van Baarle
Door

Anique van Baarle

op 14 Apr 2015

Dag Maaike, Ik ben zo vrij je te mailen over iets dat niet met een cursus of zo te maken heeft. Ik mail je of je toevallig breisters kent, die het leuk vinden sokken te breien voor anderen - uiteraard tegen betaling. Ik heb nl. een broer die alleen maar zelfgebreide sokken wil zonder (knellend) boord. Vroeger breide onze moeder die, maar zij is overleden. Alvast dank voor je reactie. Vriendelijke groet, Anique

Jenny van den berg
Door

Jenny van den berg

op 28 Dec 2016

Ja dat kan ik wel.Maar de mail is al 2 Jr old!!

Reactie plaatsen