Super leuk basis vest haken!
Super leuk basis vest haken!

ALLES BEGINT MET EEN GOEDE BASIS

In mijn eerste blog voor breiclub.nl wil ik jullie meenemen in het patroon voor een goed basis vest. Heb je eenmaal de basis onder de knie dan zijn er zoveel variaties te bedenken.
Dus heb je nog nooit een vest gehaakt dan is nu het moment daar om er mee te starten!!

Het begin :

Ik ben Roelke Kup-Hollmann, 39 jaar, getrouwd en “vrouwtje” van een rode kater en een ruwharige teckel en heb een passie voor haken die ik graag met jullie wil delen.

Tot 3 ½ jaar geleden had ik nog nooit een haaknaald vastgehouden, door reorganisatie op mijn werk kwam ik thuis en daar zit je dan met je goede gedrag. Een vriendin had een leuke afleiding bedacht en dat was jawel haken. Ik leek er eerst totaal geen aanleg voor te hebben; losse, vaste , stokje ik begreep er niets van. Maar door veel oefenen, haken, en vooral uithalen en weer opnieuw beginnen ben ik ook besmet geraakt met het haakvirus. Met als resultaat dat ik nu mijn eigen Facebook / Instagram / en blog heb met de naam RC.STYLE.

RC Style :

RC staat voor Roelke ’s Creaties.
Begin dit jaar ben ik begonnen met het delen van mijn patronen. En dit zijn vooral “Fashion” patronen. Ik vind het leuk om met het tijdsbeeld van de mode mee te gaan, dus zo is er al een scottisch tartan vest en een leopard sweather als patroon gedeeld.
Mijn favoriete kledingstuk is toch wel het vest, ik heb ze dan ook in alle soorten en maten in de kast hangen bv een heerlijk XXL-model waar je lekker in kunt wegkruipen of een stijlvolle wat je outfit af maakt. Hoe leuk is het als je dit kunt doen in de kleur en maat wat je zelf wilt. Het patroon voor het basis-vest ga ik nu met jullie delen.

Patroon

Info vooraf :

Het patroon is uitgeschreven voor maat 40 t/m 46 maar is makkelijk aan te passen door meer of minder toeren te haken.

Afgezien van de mouwen wordt het vest in 1 geheel gehaakt.

Ik heb voor het maken van dit vest royal van zeeman gebruikt (100g 241m) op naald 5.
Je hebt voor maat 40/42 6 bollen en voor maat 44/ 46 7 bollen nodig.

Gebruikte afkortingen :

LS = Losse

STK = Stokje

ST = Steek

HSTK = Half Stokje

 Linker Voor en Achterpand

Je begint met het linker voor en achterpand ( = 1 geheel, een soort lange sjaal over je schouder).      Je haakt hiervoor een ketting van 203 LS

Toer 1 : Haak vanaf de 4de LS een STK in iedere steek, keer je werk

Toer 2 – 15/17 : 3LS (=1ste STK) en haak nu weer een STK in iedere steek, keer je werk (200 ST)

Als je 15 toeren voor maat 40/42 (+- 24cm) of 17 toeren voor maat 44/46 (+-26cm) hebt dan is je linker voor/achterpand klaar en kunnen we beginnen aan het middenstuk. Hecht niet af, je haakt gewoon verder waar je bent geëindigd.

 

Middenstuk

Het middenstuk bedraagt 100 ST, tel dit uit en plaats een steekmarkeerder zodat je weet tot hoever je moet haken.

Toer 16 – 24 (maat 40/42)  : Haak 100 STK keer je werk. (18cm breedte)

Toer 18- 28 (maat 44/46):  Haak 100 STK keer je werk (20cm breedte)

Aan het einde van toer 24/28 haak je weer 103 Lossen (zodat je weer 200 ST krijgt)

 

Rechter Voor en Achterpand

Toer 25 – 39  (voor maat 40/42) :   Haak vanaf de 4de LS een STK in iedere ST, keer je werk (200 ST)

Toer 29 – 45 (voor maat 44 /46 ) : Haak vanaf de 4de LS een STK in iedere ST, keer je werk (200 ST)

Nu ook je rechter voor/ achterpand klaar is hecht je af en kun je beginnen aan de mouwen, deze bestaan uit 50 ST. Meet nu even uit hoe lang je mouw moet worden.

Mouwen (2x)

Tel van waaruit je bent geëindigd 75 ST en plaats hier een steekmarkeerder, tel vanaf hier 50 ST uit en plaats ook hier een markeerder. Hecht aan en haak nu tussen de markeerders heen en weer de mouwen. Zelf ben ik om de andere toer gaan minderen ( Dit doe je door aan beide kanten van de mouw 2 STK samen te haken) tot 36 steken, vanaf hier niet meer. Wil je ook een boord houd er dan rekening mee dat je daar de laatste 5 cm voor gebruikt.

 

Boord

Haak na de laatste toer STK voor de mouw,* een toer HSTK , keer je werk, haak nu een toer HSTK in de achterste lus van de vorige toer. * HH** in totaal tot 6 toeren. (5cm).

Nu kun je het vest in elkaar gaan zetten, dit doe je op de volgende manier;

Haak een toer vasten rondom het hele vest.
Naai nu d.m.v. de slingersteek het vest aan elkaar; Neem steeds een steek (de buitenste lus) op van het ene pand en daarna van het andere pand, als je de draden voorzichtig aantrekt sluiten de panden mooi op elkaar aan. Om de naden niet te dik te maken steek je slechts door 1 lus en niet door de hele steek.

Als het vest klaar is kun je eventueel er nog zakken op maken en afstylen zoals jij het wilt bv door bloemen te haken of maak er eens patches op.

Ik wens je veel haak plezier!

Hoe ziet jou ideale vest eruit en welke variatie zou je hier graag willen zien?

Voor meer inspiratie neem eens een kijkje op mijn Facebook / Instagram

 

Reactie plaatsen