Brei jij je eigen sokken al? - Breiclub.nl
Brei jij je eigen sokken al?

Brei jij je eigen sokken al? Nee? Waarom niet? Sokken breien is niet moeilijk. Het lijkt alleen maar zo. Je moet alleen wel die stap durven zetten.

Wist je dat de Breiclub een sokkenbreicursus heeft?

Daar leer je van teen naar boord, en van boord naar teen sokken te breien. Zeker nu het kouder wordt, hebben je voeten behoefte aan goede sokken, die je bloedsomloop stimuleren.

Blijven je voeten warm, krijg je het zelf ook minder snel koud.

Moet ik dan per sé op vier naalden breien?

Nee, dat is helemaal niet nodig. Er zijn sokkenbreiers, die de Magic Loop methode toepassen. Anderen breien hun sokken op rondbreinaalden, weer anderen op de Neko sokkennaaldjes. Ik zelf brei het liefste op sokkennaalden. Het is maar net wat het prettigste werkt

Maar de hiel is zo lastig!

Smoesjes. De hiel is helemaal niet lastig, als je om te beginnen het patroon eens goed leest, en daarna stap voor stap uitvoert wat er staat. Het lijkt moeilijk, maar dat is het niet.

Als je weet hoe je moet meerderen en minderen, is ook de spie goed te begrijpen en te maken. De hielflap maak je juist, om ruimte te maken voor de enkel, en zo creëer je de juiste pasvorm. Een reden waarom nylonkousen bijvoorbeeld nooit prettig zitten, is juist, omdat er geen rekening is gehouden met het enkelgewricht.

Sokkengaren is zo duur!

je-eigen-sokken-1Wist je, dat ik nog paren sokken heb liggen, die ook nog gedragen worden, die al meer dan 10 jaar oud zijn? Ooit gemaakt van Opal sokkenwol. Bij normaal gebruik lijken ze onverslijtbaar. Investeer in een goed sokkengaren, en het betaalt zich altijd terug.

Neem nu bijvoorbeeld de Opal sokkengarens. Hardstikke mooi, zelfstrepend of uni.

De Classics, om maar een voorbeeld te noemen, kost 8 euro per bol. Daarmee kun je een paar sokken maken tot en met maat 45. Wordt dit paar regelmatig gedragen, gaan ze echt 10 jaar mee. Dan kost dit paar sokken je dus 80 cent per jaar.  Dat is anderhalve cent per week.

Anderhalve cent per week!

Anderhalve cent per week.

En als je de cursus sokkenbreien volgt (als Breiclub lid kun je die in het ledendeel gratis volgen), kun je eigenlijk direct aan de slag.

Heb je vragen over het breien van sokken? Stel ze gerust!

marijke hoefakker
Door

marijke hoefakker

op 14 Oct 2015

Hoe kan je aan zo n sokken breicursus deelnemen? Groet, Marijke.

Bianca
Door

Bianca

op 14 Oct 2015

Beste Marijke, Als u lid bent van Breiclub.nl vindt u de cursus in het ledendeel. Daar kunt u het E-book downloaden en de video's bekijken. Als u geen Breiclub lid bent, dan moet u deze link volgen: http://shop.breiclub.nl/9237644/cursus-sokken-breien - u kunt dan de cursus kopen. Dan krijgt u toegang door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord, waarmee u dan direct kunt starten.

Nauwelaerts Jan
Door

Nauwelaerts Jan

op 17 Sep 2021

Beste Marijke, wanneer ik workshop geef vraagt men regelmatig :" Hoe voorkom je dat mijn man de opzetboord kapot trekt?" Wil jij ook eens vermelden dat dit te voorkomen is door de boord met een dikkere naald op te zetten. Ik begin altijd met 3,5 mm, brei twee toeren , ga over naar 3 mm , weer twee toeren en dan naar 2,5 mm voor de boord. ik heb steeds een losse boord ttz een boord die even los is als de rest van het breiwerk. Groetjes, Jan(knitter)

Reactie plaatsen