Simone van Eerdenburg
Interview met Simone van Eerdenburg

De meeste hakers en breiers zijn hobbyisten. Begrijp me niet verkeerd, dat is niet negatief bedoeld. Maar ik pak eerlijk gezegd alleen de naalden op ter ontspanning. Al hoop ik dat daar ooit verandering in kan komen. Toch leek het me leuk om ook eens te praten met iemand die hele dagen professioneel bezig is met haar hobby en passie. Noem het een voorbeeld. Vandaar dat ik sprak met Simone van Eerdenburg. En waarom? Dat lees je hieronder.

First things first, jij bent ontwerper van onder andere gebreide producten, hoe ben je in het breien gerold?

Ik heb academie Minerva gedaan, afdeling mode en textiel. In die context volgde ik op een gegeven moment ook een aantal gastlessen machine breien. Dat was niet helemaal nieuw, mijn ouders hadden in die tijd een stoffen- en wol winkel en ergens in een hoek stond ook een breimachine. Maar door de gastlessen ontdekte ik wat je allemaal kon doen met deze techniek. En ik was verkocht.

Wat vind je zo leuk aan het ontwerpen van gebreide producten en de verkoop daarvan?

Met breien, ook met hand breien, kun je vanuit één stuk een lap maken met de meest uiteenlopende vormen, zonder een naad te gebruiken. Met de machine is dat wat eenvoudiger te realiseren dan met de hand, en daarbij heb ik persoonlijk geen geduld voor hand breien. Dus de techniek fascineert me in de eerste plaats.

Maar daarnaast wordt door combinaties van verschillende materialen nog een extra dimensie toegevoegd aan de ontwerpen. Dat maakt voor mij het ontwerpen van gebreide producten zo aantrekkelijk. Je kunt er alle kanten mee op.

Daarnaast exposeer je ook, wat is nu het verschil tussen stukken die je produceert voor verkoop/gebruik en voor exposities?

Bij exposities kies ik de wat extremere, speciale stukken. Maar alles komt altijd gewoon uit de collectie en alles is goed draagbaar. Draagbaarheid hoort voor mij bij het ontwerpen van kleding en accessoires. Ik ben zelf nogal praktisch ingesteld.

Je noemt op je website Slow Fashion, hoe komt dat tot uiting in je werk?

Met slow fashion bedoel ik vooral, dat ik ten eerste niet ieder half jaar een nieuwe collectie maak. Ik heb nooit ‘trendy’ collecties gemaakt.

Het kost veel tijd om op de manier waarop ik werk, een goed en draagbaar ontwerp te maken en daarbij gebruik ik mooie materialen die lang mee kunnen gaan. Ze zijn hierdoor ook ‘tijdloos’. Mijn klanten koesteren die stukken (hoor ik terug) en dragen het dus ook voor langere tijd. Vandaar de term ‘Slow Fashion’.

Mijn ontwerpen evolueren, door aanpassingen veranderen ze soms in iets anders dan waar ik mee begonnen ben. Dat kan door de tijd die ik ervoor neem om ze te ontwikkelen. Dat in zekere zin ‘hergebruik’ van materialen is natuurlijk HOT in het kader van verspilling, maar het is altijd al mijn manier van werken geweest.

Wat ik ook leuk vind, is dat als mensen iets gekocht hebben en het opnieuw willen hebben omdat ze er zo aan gehecht waren, of het verloren zijn (sjaal, muts) dat ik het vaak nog net zo kan maken. Je favoriete accessoire voor altijd ! : )

Wat is je favoriete ontwerp?

Ik houd zelf wel erg van mijn reliëfs en structuren. Momenteel maak ik veel  voor museumwinkels waarbij ik bijvoorbeeld een schilderij als inspiratie gebruik voor een sjaal. De uitdaging zit daarin om mooie kleuren te combineren en een meesterwerk te vangen in zijn essentie. Een erg leuke uitdaging met altijd een verrassend resultaat waar ik blij mee ben.

Als laatste, wat zou je graag willen meegeven aan alle breiers en hakers die op de zondagmiddag op de bank zitten te handwerken?

Ik zou zeggen tegen de mensen die hun hobby met passie bedrijven: geniet lekker, maar dat doen ze natuurlijk al. Dus ga vooral lekker door. Je hebt tegenwoordig weer hele mooie (web)winkels waar je prachtige materialen kunt kopen  waardoor je je eigen meesterwerk kunt creëren.

ENJOY!

Super bedankt Simone voor je enthousiaste antwoorden op de vragen. Het is erg leuk om een keer het verhaal vanuit een andere hoek te horen. En met deze mooie foto’s weet ik zeker dat iedereen weer heel veel zin heeft om de naalden op te pakken!

De Breimeisjes
Door

De Breimeisjes

op 08 Jan 2018

Wow, echt prachtig wat je hier laat zien! Echt kunst! Groetjes, Akkelien

Diana de Been
Door

Diana de Been

op 14 Jan 2018

Ooooooh wat schitterend! Vooral die sjaal! Inspiratie!

Reactie plaatsen