Hulstblad wijzer
Hulstblad-wijzerOp mijn eigen blog vond ik een patroontje terug dat ik een jaar of 5 geleden maakte, het is een hulstblaadje. Toen maakte ik het voor op een gehaakt kersthuisje. Nu bedacht ik dat je er meer mee kan doen.


Het hulstblad heeft een vrij kort steeltje, maar wat nou als je dat veel langer maakt? Dan is het ineens geschikt als bladwijzer! Leuk als je met kerst een boek cadeau geeft om er zo een extraatje bij te maken.
Het kan ook om servetten of het bestek gewikkeld worden waardoor je de tafel met wat kerstsfeer extra feestelijk kunt dekken. Je gasten kunnen het blad dan alsnog thuis gaan gebruiken als bladwijzer.
Het is een makkelijk en snel patroon en daarom deel ik het hier graag.

Voor dit donkergroene hulstblad heb ik normale katoen gekozen en haaknaald nummer 3.

Zo heb ik het gemaakt:


Begin met een aantal lossen, ik heb 65 gehaakt.

Sla de eerste losse over en haak vervolgens in elke steek 1 halve vaste, tot je nog 9 lossen over hebt, dat is in mijn geval na 55 halve vasten. Dit is de steel.


Haak in de volgende 2 lossen elk 1 vaste, in de volgende 2 steken elk 1 half stokje, in de volgende steek 2 stokjes, in de volgende 2 steken elk 1 half stokje, in de volgende steek 1 vaste, in de laatste steek 3 vasten. Dit is de bovenkant van het blaadje, nu wordt er verder gehaakt aan de andere kant van het blaadje.
In de volgende steek 1 vaste, in de volgende 2 steken elk 1 half stokje, in de volgende steek 2 stokjes, in de volgende 2 steken elk 1 half stokje, in de volgende 2 steken elk 1 vaste. Haak nog 1 halve vaste op het steeltje.
Keer het blaadje en haak nu picotjes als volgt:

1 halve vaste in de eerste steek, *2 lossen, 1 halve vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald, in de volgende steek 1 vaste, in de volgende 2 steken elk 1 halve vaste*. Herhaal van * tot * tot je het hele blaadje rond bent.
Als ‘t goed is komt er ook een picotje bovenop het blaadje en kun je na het zevende picotje nog 2 of 3 halve vasten haken om weer op het steeltje uit te komen. Anders is ‘t ook niet erg, in de natuur is ook niet elk blaadje precies hetzelfde.


Nu kun je het afhechten en is het blaadje klaar. Zelf heb ik het begindraadje al meegehaakt in ‘t blaadje, dus nog maar 1 draadje om weg te steken.
Met het korte steeltje is het blaadje leuk als decoratie op een kaartje of een cadeau. In dat geval begin je met 14 lossen, de eerste steek overslaan, vervolgens 4 halve vasten. Het steeltje is dan klaar en je kunt het blaadje haken zoals hiervoor beschreven.


Weet jij nog meer leuke toepassingen voor dit hulstblaadje?


📷 + © Akkelien Smink


Deze blog is met veel plezier geschreven door

Akkelien Smink

Volg je mij al?

https://debreimeisjes.blogspot.com/


En dat kan ook via

 Facebook: @debreimeisjes

Instagram: @debreimeisjes
Liefs van De Breimeisjes!


Reactie plaatsen